Статті

ТОП-5 додатків на Android, з дозволом на доступ до яких, потрібно поставитися з уважністю та обережністю

Share
Час читання: 3 хв.

Сучасні телефони мають багато програм, встановлених на пристрої ще до того, як користувач починає працювати з пристроєм. Але в процесі роботи з телефоном кожен з нас встановлює додатки, які потрібні для роботи, розваг або посилення функціонування смартфона. Однак, не всі вони безпечні не тільки для гаджета, але і для особистих даних власника мобільного телефону.

Особисто я, коли хочу встановити нову програму на свій смартфон, то завжди замислююся, чи давати «новій» програмі доступ до контактів, камери чи геолокації… Мене це завжди заганяє в глухий кут, відразу виникають питання: «Це безпечно для подальшої роботи мого смартфона? Чи не буде програма використовувати мої особисті фото на протизаконних сайтах, чи не зникнуть гроші з карток тощо?».

Тому в цій статті зібрані поради, як убезпечити свій телефон від несанкціонованого втручання «сторонніх» програм та програм без дозволу власника пристрою.

Для початку, користувачі мобільних телефонів повинні знати, що в коді будь-якої програми, яка в майбутньому буде встановлена ​​на смартфон, прописано, що самостійно він не може почати роботу з іншими програмами або програмами, а тільки після того, як буде підтверджено дозвіл на доступ до ним. Ця функція поширюється на операційні системи як Android, так і iPhone.

Для користувачів Android радимо встановити функцію постійного запиту на дозвіл доступу до всіх програм на телефоні. Якщо зайти в Меню Налаштування, то там ви можете переглянути список програм, доступ до яких потрібно програми, що можна завантажити, його можна змінювати самостійно. За бажанням цю опцію завжди можна вимкнути. Головне, у всьому розібратися, і тоді не виникне складнощів у контролі доступу до програм без відома власника.

Аналогічний алгоритм дозволу доступ до додатків і в iPhone. Відрізняється лише Меню установок.

Далі, пропонуємо розглянути 5 програм, з дозволом на доступ до яких потрібно поставитися з уважністю та обережністю, тому що вони найбільш вразливі для піратських програм і мають безпосередній доступ до особистої інформації власника мобільного телефону.

  1. Камера

Потрібно бути дуже обережним, даючи програмам дозвіл на доступ до камери, тому що вони можуть використовувати її не лише у своєму безпосередньому функціонуванні, але й робити фото та надсилати їх кудись. Якщо відбувається не підтверджене використання камери на iPhone, то на дисплеї відразу загоряються зелені та помаранчеві точки, на Android та сама ситуація – маячать індикатори.

  1. Мікрофон

Багато програм просять дозволити доступ до мікрофону. Якщо користувач підтверджує доступ, то вони можуть «підслуховувати» те, що відбувається навколо нього. Вони відстежують, що він у переважній більшості слухає чи дивиться на смартфоні, а потім можлива атака реклами з відповідним контентом. У телефонах Android, ліві програми можуть використовувати мікрофон тільки при використанні програми. В iPhone, якщо несанкціонована програма почала використовувати мікрофон, користувач про це дізнається за допомогою значка індикатора, який відразу відображається на екрані телефону.

  1. Контакти

Деякі програми при установці на пристрій просять дозволу на доступ до списку Контактів користувача, наприклад, щоб знайти потенційних друзів (Telegram, Viber, WhatsApp). Але дуже багато програм можуть надсилати друзям, родичам, колегам по роботі рекламу та багато іншої непотрібної інформації.

  1. Геолокація

Користувач повинен дозволяти доступ до розташування лише тим програмам, які прокладають маршрут, або показують найближче розташування тих чи інших об’єктів (Google Maps, Карти тощо). Щодо інших програм, то не рекомендується надавати дозвіл місцезнаходження власника пристрою. Єдиний виняток можна зробити для спеціальних легальних програм, які батьки можуть встановлювати на мобільних телефонах своїх дітей, щоб знати, де знаходиться дитина в режимі реального часу.

Або взагалі, власник телефону, сам того не підозрюючи, може надати номери телефонів близького до себе оточення шахраям, а це дуже небезпечно.

  1. Повідомлення

Дозвіл на доступ до повідомлень також може завдати клопоту власнику смартфона, адже шкідливі програми можуть тоді надсилати повідомлення на номери аферистів, а вони у свою чергу – скористатися особистими даними, для власної наживи, знімаючи гроші з карт та рахунків, або надсилати прохання скинути гроші друзям та родичам.

Підсумовуючи все вищесказане, радимо серйозно ставитися до надання дозволу на доступ до тієї чи іншої програми, бо від Вашої легковажності можна постраждати самому і наразити на небезпеку близьких людей.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    Протести в магазинах Apple зіпсували запуск iPhone 16

    У кількох містах США та інших країнах протестувальники скористалися запуском iPhone 16 для привернення уваги…

    21.09.2024

    Як захистити свій Android пристрій від крадіжки: прості рекомендації

    У сучасному цифровому світі смартфони виконують більше, ніж просто функції зв’язку — вони зберігають наше…

    21.09.2024

    5 нових функцій iPhone 16, про які ви могли не знати

    Вчора Apple презентувала нову лінійку iPhone 16, що привернула увагу яскравими кольорами, новою кнопкою для…

    21.09.2024

    Нова Пошта повідомила про важливі зміни для українців, які перебувають за кордоном

    Нова Пошта мала базовий додаток для європейських країн, де були тільки стандартні функції. Тепер же…

    21.09.2024

    Продуктивність Apple A18 Pro та Snapdragon 8 Gen 3 порівняли в умовах гри Genshin Impact

    Нові моделі iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max від Apple принесли суттєві покращення,…

    21.09.2024

    Головна функція WhatsApp і Viber може бути небезпечною для користувачів

    Експерти попередили про небезпеку, яку можуть приховувати листівки, що надсилаються через месенджери, такі як WhatsApp…

    21.09.2024