Статті

Експерти розповіли, коли і для чого смартфони отримають камери на 200 МП

Share
Час читання: 4 хв.

Чи пам’ятаєте ви загальне здивування, коли Samsung показала нам 108-мегапіксельний датчик, призначений для смартфонів? Таке число – думали багато – говорить про потенційно високу якість фото! Правда, в цьому, звичайно, є, як і маркетинг.

Навіть незважаючи на вміння датчиків з’єднувати дев’ять сусідніх пікселів в один, наблизитися до датчиків із фізично великим розміром пікселя їм важко. Більш того, датчик з великою роздільною здатністю часто менше датчика з низькою роздільною здатністю. З виходом 50-ти мегапіксельного сенсора Samsung ISOCELL GN1 ситуація почала змінюватися – він і сам немаленький, і роздільну здатність видає високу, і піксель має більший у своєму розпорядженні.

200 мегапікселів – вже реальність?

Враховуючи те, що знімки, зроблені саме в деталізованому режимі (у високій роздільній здатності), важать іноді по 50-60 мегабайт, то страшно уявити вагу фото в роздільній здатності 200 МП. Мобільний сенсор з 200 млн. пікселів існує, і створила його, що не дивно, Samsung.

У найближчому майбутньому ми побачимо смартфони саме з такою камерою – у цьому немає жодних сумнівів. Samsung вже встигла презентувати сенсор ISOCELL HP1 – двохсот мегапіксельного “монстра”. Ситуація виглядає не такою лякаючою: його розмір досить великий – 1/1.22″ , але для цього довелося пожертвувати розміром пікселя, який становить 0.64 мкм.

Але в ньому це – далеко не найцікавіше. Як і будь-який інший сучасний сенсор, HP1 підтримує об’єднання пікселів (біннінг) для збільшення їх розміру. Для такої кількості мегапікселів передбачено відразу два варіанти бінінгу – 2×2 і 4×4:

  • у першому випадку чотири сусідні пікселі будуть об’єднуватися в один, і на виході ми отримаємо роздільну здатність 50 МП (200/4) зі збільшеним розміром пікселя до 1.28 мкм (0.64 x 2); такий режим може підійти для денної зйомки;
  • у другому випадку в один великий піксель об’єднуватимуться вже 16 (!) сусідніх пікселів, видаючи роздільну здатність 12.5 МП (200/16) і розмір пікселя 2.56 мкм (0.64 x 4); цей режим допоможе розкрити камеру при недостатньому освітленні.

На папері все виглядає чудово: 200 мегапікселів забезпечать високу деталізацію, а для тих, кому вона не потрібна, можуть бути передбачені дві інші роздільні здатності – 50 і 12.5 МП. Здебільшого, це той самий маркетинг, до якого ми давно звикли: ніякої революції 108-ми мегапіксельні датчики свого часу не зробили, обмежившись лише бінінгом і, зважаючи на все, з приходом нового сенсора нас чекає та ж історія – багато деталей і мало різкості, або навпаки.

Люди часто не розуміють, навіщо потрібна висока роздільна здатність, і наївно припускають, що велика кількість мегапікселів апріорі дорівнює високій якості знімків. При цьому продовжуючи знімати в 12-ти мегапікселях. Великі числа досі добре продаються.

Висока роздільна здатність – не “панацея”

На нашу думку, сама по собі висока роздільна здатність фото – нішева можливість, по-справжньому потрібна в окремих випадках . Інстаграму, Фейсбуку та іншим соцмережам байдуже, фотографію якої роздільної здатності ви завантажите на їх сервера – вони стиснуть її так, що від початкової деталізації не залишиться і сліду (якщо ви тільки не передаєте фото саме у вигляді файлу). А розміщення фотографій у соцмережах, як ви знаєте – один з найпопулярніших видів їх використання.

Торкнулися ми тільки верхівки айсберга, але й цього достатньо для зразкового розуміння роботи камер у смартфоні – з цим, гадаємо, все зрозуміло. Але ось що невідомо, так це виробник, який першим використає сенсор з роздільною здатністю 200 МП у своєму смартфоні.

Xiaomi – не перша?

Ще влітку нинішнього року в мережі гуляли чутки про те, що камера Xiaomi 12 Ultra буде заснована саме на сенсорі Samsung ISOCELL HP1 – таким чином смартфон китайської компанії повинен був стати першовідкривачем “нової епохи” мобільних камер.

Але у двері постукала Motorola-Lenovo (що, в принципі, одне й те саме), і тепер вже всі говорять про смартфон Moto як про першого власника такої камери – про це повідомив інсайдер Ice Universe. Цікаво навіть не те, що першою цього разу може стати не Xiaomi, а те, яку позицію може зайняти Samsung.

Джерело: Twitter @UniverseIce

Не здивуємось, якщо компанія просто вирішила випробувати власну технологію на продуктах інших компаній, щоб вирішити, чи потрібно застосовувати її у своїх смартфонах. За повідомленням того ж джерела, Samsung планує перейти до використання таких сенсорів тільки до 2023 року – тоді точно стане ясно, чи почалася нова ера, або ж стався “пшик”. Але все це поки що чутки, адже з іншого боку досить дивно дивитися на те, як Samsung віддає право на первісне використання власної технології комусь іншому.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    OpenAI активно рухається до 3-ї фази ШІ та залучає таланти для команди

    Компанія OpenAI знову привертає увагу своїми амбітними планами щодо розвитку штучного інтелекту. Під керівництвом дослідника…

    21.09.2024

    Qualcomm оголосила про наміри купити Intel

    Один із провідних світових виробників чіпів Qualcomm планує придбати компанію-конкурента Intel. Про це повідомило видання…

    21.09.2024

    США планують значну військову допомогу для України

    Сполучені Штати оголосять про великий пакет озброєнь для України вже наступного тижня, але, за словами…

    21.09.2024

    Нова пошта випустила оновлений мобільний застосунок

    Головна його відмінність – тепер ви можете керувати Новою поштою самостійно. Більше не треба дзвонити…

    21.09.2024

    У Краківці затримано контрабанду ноутбуків Apple в рейсовому автобусі

    На кордоні з Польщею прикордонники виявили незадекларовану партію техніки. У рейсовому автобусі знайшли 61 ноутбук…

    21.09.2024

    iPhone 17 Pro не отримає Face ID під дисплеєм

    Останні чутки щодо iPhone 17 Pro стали несподіваними: аналітик Росс Янг спочатку стверджував, що новинка…

    21.09.2024