Крок уперед: названо 5 причин перейти на Windows 11

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вихід чергової ОС Microsoft – це завжди подія. Не стала винятком і Windows 11, яка набула великих нововведень. Ми встановили її на робочий ноутбук поверх старої системи та протестували. Розповідаємо чому варто оновити свій ПК вже сьогодні.

По-перше, це красиво

Сімейство операційних систем Microsoft багато років поспіль не тільки обзаводилося новими елементами дизайну, але й тягло за собою пристойний багаж старих. Першою спробою радикально змінити все стала Windows 8 із сумнозвісним плитковим інтерфейсом. Його багато хто сприйняв у багнети, тому з виходом версії 8.1 звичний робочий стіл повернули, але й від плиток не відмовилися. Вийшов монстр Франкенштейна – система, зліплена з двох різних концепцій.

До релізу Windows 10 інтерфейс ОС серйозно перелопатили. Нещасні плитки переїхали в меню «Пуск» і більше не муляли очі, а «Провідник» обзавівся акуратним плоским дизайном та підтримкою тем оформлення. Але повністю позбутися спадщини старих версій розробникам не вдалося. Аж до цього року на очі користувачеві попадалася спадщина збірок минулих років.

Деякі іконки супроводжували різні версії операційної системи з 1995 року .

Дизайн Windows 11, порівняно зі старими версіями, став цілішим. Панель завдань та «Пуск» переїхали до центру екрану. Зважаючи на те, що великі діагоналі та ультраширокі монітори вже давно не рідкість, це розумне рішення: всі потрібні елементи інтерфейсу знаходяться перед очима, а не в кутку дисплея. Але і на 15,6-дюймової матриці протестованого Honor MagicBook X 15 такий дизайн виглядає органічно, не викликаючи нарікань.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Меню теж довели до розуму: воно стало лаконічним, а на зміну плиткам прийшли акуратні іконки додатків та список останніх відкритих документів. Там же прописався рядок пошуку, що дозволяє знайти необхідну програму або документ за кілька секунд. Текст можна вводити відразу, не переміщуючи курсор на відповідне поле. Так не доведеться зайвий раз відривати пальці від клавіатури.

Змін багато, але вони переважно корисні. Наприклад, календар переїхав до центру повідомлень. Панель налаштувань «Провідника» теж змінилася, ставши зручнішою. Замість кліків за написами з меню, що випадають, всі основні операції винесені у верхню частину вікна у формі іконок, подібно до офісних утиліт Microsoft.

Генеральне прибирання

Одними косметичними поліпшеннями фахівці Microsoft не обмежилися: апгрейд торкнувся системних компонентів ОС. Розробники зробили ґрунтовну зачистку застарілих та непопулярних елементів. З дистрибутива вирізали злощасний Internet Explorer, а разом із ним зникли 3D Viewer, Paint 3D та інші архаїчні програми. Пішла під ніж та функція Timeline, про існування якої багато користувачів навіть не знали. Ще з панелі завдань забрали голосову помічницю Cortana. Російською вона досі не розмовляє, тож втрата невелика.

Список нововведень великий. У системі з’явилася підтримка стандарту Wi-Fi 6E (якщо встановлено відповідний модуль) та протоколу DNS over HTTPS для захисту запитів DNS. Реалізовано інтеграцію з актуальним сервісом Microsoft Teams. Нічний режим дисплея діє в автоматичному режимі, оптимізуючи яскравість під умови освітлення. Приємний бонус – можливість використання кастомних шпалер на віртуальних робочих столах. Крім того, у системі з’явилися віджети. 

Простіше кажучи, зайве прибрали, потрібне додали.

Ключові функції не змінилися та з драйверами немає проблем. На Honor MagicBook X 15 сканер відбитків та веб-камера запрацювали після апдейту як завжди, а в диспетчері завдань тривожних повідомлень про нерозпізнані пристрої не з’явилося. На стабільності ОС зміни не позначилися: всі файли, документи та встановлені програми залишилися на своїх місцях після апгрейду «десятки» зі збереженням інформації.

Тисяча дрібниць

Змінилися й помітніші у повсякденній роботі елементи операційної системи. Microsoft ґрунтовно перекроїла фірмовий магазин додатків та скасувала комісію для багатьох розробників. Висновки робити поки що рано, але в перспективі весь потрібний софт вдасться встановлювати через один зручний інтерфейс. Додали в MS Store і фільми з телешоу, тому шукати мультимедійний контент тепер простіше. До речі, зараз інтерфейс магазину працює помітно швидше.

Підтримку мультимоніторних конфігурацій теж прокачали, а заразом позбавилися прикрих проблем. Наприклад, Windows стала коректно запам’ятовувати розташування вікон. Програма, розгорнута на приєднаному до Honor MagicBook X 15 дисплеї, при висмикуванні кабелю HDMI миттєво згортається на панель завдань. А при повторному підключенні з’являється там, де було.

Ще у Windows 11 підтримуються Android-програми.

Звичайно, емулятори “зеленого робота” ніхто не заважав ставити і раніше. Але в новій операційній системі все заведеться без танців з бубном — дякую компілятору Intel Bridge. Запускати мобільне програмне забезпечення можна і на системах з процесорами AMD або Qualcomm. Про повний асортимент Google Play поки не йдеться, та й перші зрушення в цьому напрямку заплановані тільки на 2022-й. Але навіть у такому вигляді це великий крок на шляху становлення єдиної екосистеми. Подібна інтеграція вже знайома користувачам Honor: MagicBook X 15 легко підключити смартфон для трансляції Android-софта на дисплей лептопа.

Інша корисна новація – функція Dynamic Refresh Rate (оптимізація частоти оновлення екрана). Актуальна вона в першу чергу для ноутбуків, які отримають пару бонусних годинників автономності. Працює це приблизно так само, як на сучасних телефонах: при скролінг швидкісна матриця розганяється на повну, а при редактурі документів скидає параметри до стандартних 60 Гц.

Для роботи та розваг

Якщо у вас актуальне залізо, одинадцята версія Windows працюватиме на ньому так само швидко, як і десята. Microsoft відчутно перелопатила систему оновлень. Зникли дратівливі перезавантаження в невідповідний момент і закачування гігабайтних патчів, що не дають нормально вимкнути комп’ютер. Дрібні апдейти встановлюються у фоновому режимі, а великі патчі компанія обіцяє випускати щорічно.

Більш ненажерливу систему теж не назвеш.

Хоча вона вимагає для своєї роботи сучасну начинку, це пов’язано з архітектурою CPU та безпекою, а не тактовою частотою або об’ємом ОЗУ. На практиці того ж Honor MagicBook X 15 для повсякденних сценаріїв вистачає 8 ГБ оперативної пам’яті (якщо, звичайно, не відкривати півсотні вкладок у Chrome за раз). Та й навантаження на процесор у диспетчері завдань, порівняно з Windows 10, практично не змінилося.

Геймерам теж є чим порадувати. Разом із DirectX 12 Ultimate розробники додали технологію Auto HDR. Остання додає розширений динамічний діапазон навіть у ті ігри, які спочатку не підтримують. Інтеграція підписки Game Pass стала зручнішою – дрібниця, але приємно. Нарешті, з’явилася довгоочікувана підтримка інтерфейсу DirectStorage, який раніше був ексклюзивом консолі Xbox Series X. Ця фішка функціонує не з будь-яким залізом, але в перспективі список обладнання, що підтримується, може збільшитися.

В ногу з часом

Перейти на нову операційну систему згодом доведеться в будь-якому випадку. Та ж «десятка» зараз встановлена ​​майже на 80% Windows-комп’ютерів і поступово її місце займе одинадцята версія ОС. Справа не тільки в трендах – підтримка Windows 10 закінчиться в 2025 році, а без регулярних патчів платформа швидко стане вразливою для хакерів.

Автори ПЗ рано чи пізно теж перетягнуть сюди популярний софт. Зрештою, Microsoft може просто випустити чергову версію DirectX ексклюзивно для Windows 11, щоб поквапити геймерів оновитися. Затягувати з апдейтом просто нема рації. Процедура не потребує досконалих технічних навичок: у багатьох випадках система просто встановиться через «Центр оновлень» як звичайний патч. Сумісні з нею практично всі сучасні ПК і ноутбуки, включаючи протестований нами Honor MagicBook X 15. Але можна без проблем оновити і багато комп’ютерів, що не підтримуються. Ми вже розповідали в окремій статті, як це зробити .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.