Небезпека у кишені: чому смартфони вибухають і як цього уникнути

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Всі чудово пам’ятають історію з Samsung Galaxy Note 7, повідомлення про вибухи яких не на жарт налякали користувачів. Тоді причиною таких наслідків стали помилки у розробці акумуляторів разом із дизайнерськими рішеннями. Однак вибухають не лише смартфони Samsung. Нещодавно неприємний інцидент трапився з OnePlus Nord 2. Чому ж такі випадки трапляються? Давайте розберемося.

Причин самозаймання, вибухів та інших проблем може бути чимало. Іноді це вина виробника, як у випадку із Samsung Galaxy Note 7, але частіше вина за неправильну експлуатацію лежить на користувачах. Ми розповімо про найбільш поширені проблеми, які можуть призвести до вибуху або спалаху.

Фізичне пошкодження батареї або корпусу телефону

Власне, це саме та причина, яка є найбільш поширеною, проте не настільки очевидною для низки користувачів. Проблема полягає в конструктивних особливостях батарей. Саме тому краще носити пристрій у чохлі або бампері – це суттєво мінімізує пошкодження і у гіршому випадку ви переживете переляк.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

То чому падіння може стати причиною загоряння або навіть вибуху смартфона? 

Справа в тому, що деформація корпусу може спричинити пошкодження зовнішньої оболонки батареї. Скручування та згинання теж не бажані, адже все це може вплинути на хімічну структуру акумулятора, що, у свою чергу, може стати причиною таких загроз, як:

 

  • ураження електричним струмом;
  • перегрів;
  • займання;
  • і навіть вибух.

Помітили, що задня поверхня телефону здулася або почали з’являтися щілини між задньою панеллю та корпусом – несіть смартфон у ремонт, інакше ви можете отримати опіки, а при гіршому розвитку подій все може закінчитися каліцтвом і навіть смертю.

Дешеві та неоригінальні зарядні аксесуари

Втрата оригінальної зарядки або комплектного дроту справа звична. Це може статися в таксі, літаку або поїзді і часто помітити зникнення можна, тільки коли ви знову зібралися зарядити смартфон. Є ряд причин, чому ми віддаємо перевагу неоригінальним аксесуарам перед комплектними:

  • їх найлегше знайти;
  • вони суттєво дешевше;
  • їх не шкода, якщо вони вийдуть з ладу.

І все ж таки краще більше грошей заплатити за зарядку або кабель ніж потім купувати новий смартфон, або ще гірше – оплачувати власне лікування.

Зарядний пристрій для смартфона, який ви купили в переході, може бути небезпечним, незважаючи на гарну обгортку. Найчастіше ці зарядники не мають потрібних характеристик або виготовлені за неправильною технологією з дешевих матеріалів.

Вони можуть працювати так само добре, як і оригінальні зарядки, але насправді це гра в лотерею, де програш коштує надто дорого. Перегрівання телефону може пошкодити компоненти батареї або призвести до короткого замикання.

Не залишайте телефон на сонці

Вище ми вже з’ясували, що перегрів смартфона може призвести до фатальних наслідків. Це правило не виняток і при нагріванні смартфона сонячними променями, адже наслідком може бути та ж пожежа і навіть вибух акумулятора. Все тому, що при високих температурах корпусу сам акумулятор теж може сильно нагріватися, що призводить до змін у хімічних процесах усередині батареї – акумулятор виробляє різні гази, які призводять до набухання, порушуючи його внутрішній баланс.

Особливо уважно слід стежити під час відпочинку на пляжі та інших місцях, де смартфон може тривалий час піддаватися впливу прямих сонячних променів. Краще тримати його в сумці чи хоча б під покривалом чи рушником.

Правило також є вкрай актуальним для автомобілістів і водіїв таксі, у яких смартфони практично весь день потрапляють під сонячні промені. Залишати смартфон на тримачі або панелі в авто вдень з різних причин погана ідея, проте однією з них є перегрів телефону, який може в гіршому сценарії знищити ціле авто.

Низька температура небезпечна смартфону. Не тільки спека негативно впливає на здоров’я батареї, те ж саме стосується й екстремально низьких температур та різких змін від тепла до холоду. Наприклад, взимку смартфон часто “кочує” між мінусовою температурою на вулиці та плюсовою температурою у приміщенні. Якщо вже опинилися на морозі, то намагайтеся тримати телефон, що називається, ближче до тіла, рідше діставаючи його назовні.

Вологостійкість смартфонів

Захист від води, який так люблять хвалитися виробники, може стати причиною несподіваних проблем. Однак винні в цьому не виробники, а користувачі пристроїв, адже буквально сприймають характеристики. Гарантія вологостійкості не означає, що можна занурювати смартфон у воду за першої ж можливості.

У будь-якому випадку після водних процедур краще добре висушити ваш смартфон, трохи почекати, а потім ще раз його висушити. Навіть одна крапля води може стати фатальною для пристрою, викликавши коротке замикання, яке може призвести до зовсім невеселих наслідків – особливо це стосується пристроїв, які провели у воді довгий час.

Неякісні акумулятори

Сьогодні переважна більшість смартфонів має вбудовані акумулятори, які не підлягають заміні в домашніх умовах, лише у сервісних центрах виробника. Однак це не захищає користувача від заводського шлюбу, як у випадку з Samsunh Galaxy Note 7.

Не варто думати, що неякісні компоненти потрапляють тільки до бюджетних пристроїв: акумулятори тестують перед тим, як смартфон виходить у серію, адже правила сертифікації єдині для всіх, але завжди є бракованим аксесуарам. Якщо помітили, що з вашим новеньким смартфоном щось не так, краще зверніться в сервісний центр, не запускайте цю проблему.

Перевантаження процесора та нагрівання під час роботи

Це може вас здивувати, але смартфони “втомлюються” і їм потрібно виділяти час на “відпочинок”. Серед рутинних завдань важко знайти функцію, яка може серйозно навантажити процесор смартфона та призвести до перегріву, проте є кілька варіантів, які можуть суттєво підвищити температуру пристрою та спричинити лихо.

Насамперед це звичайно зарядка неякісними аксесуарами, але про це ми вже згадували. Далі йдуть ігри та перегляд відео. Ці два заняття здатні сильно навантажити пристрій, особливо, якщо це бюджетний смартфон, на якому ви намагаєтеся запустити вимогливу гру з максимальними налаштуваннями. Також легко “втомити” смартфон може перегляд відео на високій якості та робота з кількома вимогливими програмами в режимі мультифункціональності.

Перегрів смартфона в процесі роботи вкрай рідко може стати причиною справді серйозних проблем, спалахів або вибухів акумулятора, але все ж таки з цим жартувати не варто. Найкраще дати смартфону “відпочити”, оскільки такі марафонські дистанції точно не вплинуть позитивно на акумулятор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.