Чому людство вірить у теорії змови

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому деякі люди, незважаючи на абсурдність теорій змови, все одно вірять у них? На це запитання відповідають вчені у статті BBC Science Focus Magazine.

Після початку пандемії COVID-19 та бунту в Капітолії США теорії змови серед населення різних країн стали популярними як ніколи. На думку вчених, є кілька факторів, які можуть пояснити подібний феномен.

Так, дослідження, проведене Амстердамським вільним університетом (Vrije Universiteit Amsterdam), показало, що люди, схильні вірити теоріям змови, найчастіше бачать у навколишніх предметах ілюзорні зображення (наприклад, хмари як особи). Через це вони з більшою ймовірністю побачать зв’язки між рандомними подіями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Водночас відомо, що прихильники теорій змови також мають менше шансів здобути необхідну освіту або розвинути критичне мислення, щоб побачити логічні нестиковки чи неправдиві факти у своїх судженнях.

Інші дослідження продемонстрували, що такі люди найчастіше вважають себе розумнішими, ніж є насправді. Таке невігластво у поєднанні із самовпевненістю дозволяють їм міцно укорінитися у своїх переконаннях. Ще одна причина популярності теорій змови – надання людям можливості відчути себе особливими за рахунок приналежності до спільноти.

Нарешті, наукові праці доводять, що прихильники теорій змови більшою мірою схильні до тривоги та відчуття втрати контролю над ситуацією. Таким людям легшає, коли вони підписуються під переконаннями, які впевнено поширюються іншими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.