Юристи розповіли, що робити, якщо на пошті втратили вашу посилку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пандемія Covid-19 популяризувала кур’єрські служби та поштових операторів, адже найчастіше простіше заплатити 40-50 грн, ніж кудись їхати з ризиком для здоров’я.

Якщо Ваша посилка загублена, необхідно звернутися в поштове відділення з відповідною заявою про втрату відправлення, пише finance.ua.

У заяві потрібно вказати:

  • вид, категорію і номер поштового відправлення;
  • місце і дату прийняття;
  • прізвище, ім’я та по батькові (для юридичних осіб – найменування) і поштову адресу відправника і адресата;
  • у відповідних випадках – ще й суму оголошеної цінності поштового відправлення, суму післяплати. Це правило діє як в межах території України, так і за кордоном.

За втрату, недостачу або пошкодження вкладень поштових відправлень, порушення контрольних термінів доставки поштових відправлень персонал оператора, з вини якого завдано збитків, несе відповідальність в порядку, передбаченому законодавством України.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Звичайно, свої вимоги необхідно обгрунтувати відповідними доказами. Такими доказами можуть служити:

  • квитанція про оплату послуги, яка була отримана в поштовому відділенні;
  • касовий чек або договір, укладений в такому поштовому відділенні із зазначенням ваги, ціни і т.і.

Завжди зберігайте оригінали і копії цих документів.

Зверніть увагу, що якщо під час відправки ви вказали суму оголошеної цінності посилки, то в разі її втрати оператор поштового зв’язку зобов’язаний компенсувати саме розмір зазначеної суми.

Якщо ваше відправлення втратили, вимагайте від працівника поштового зв’язку скласти акт і підписати його керівником об’єкта поштового зв’язку і відправником або отримувачем, – радять правознавці.

Далі зверніться до оператора з письмовою претензією про отримання компенсації за втрачене поштове відправлення. Оператор зобов’язаний надати письмову відповідь споживачу в місячний термін з моменту отримання претензій.

Необхідно відзначити, що за повну втрату посилок без оголошеної цінності оператор поштового зв’язку відшкодовує вартість послуг поштового зв’язку та сплачує штраф у розмірі 100% вартості цих послуг; за повну втрату посилки з оголошеною цінністю – вартість в розмірі суми оголошеної цінності поштового відправлення та вартості послуг поштового зв’язку та сплачує штраф у розмірі 25% вартості цих послуг, – кажуть юристи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.