Все, що ви завжди хотіли дізнатися про пластикові упаковки і тару

У повсякденному житті кожен використовує пластмасові вироби так часто, що більшість взагалі перестає звертати на них увагу. І покупцям доводиться це робити, особливо якщо мова йде про упаковку для зберігання продуктів.

Пластикова тара і упаковка – сьогодні найбільш популярний і безпечне рішення.

Кожна пластикова упаковка повинна містити інформацію про те, з якого матеріалу вона виготовлена. Вона поміщена в характерний трикутник, що складається з трьох стрілок, в середині він містить цифру за шкалою від 1 до 7 і, як правило, буквене опис. Такий символ пов’язаний з дуже специфічним складом і призначенням упаковки.

Символи на пластиковій упаковці

Що означають символи та маркування на ПЕТ-пляшках і пластиковій упаковці?

ПЕТ / PET – поліетилентерефталат – найбільш часто використовуваний пластик. З нього виготовляються пляшки для напоїв (включаючи воду), одноразові столові прибори і посуд, а також будівельні волокна.

ПЕТ, як правило, безпечний для контакту з харчовими продуктами. Перш за все, мова йде про відмову від повторного використання одноразової упаковки – підтверджена можливість наявності хімічних сполук, негативно впливають на ендокринну систему в результаті окислення продукту. Крім того, слід уникати впливу сонячних променів на ПЕТ-упаковки, які також можуть викликати шкідливі хімічні реакції.

HDPE – що це таке?

Це абревіатура поліетилену високої щільності. Він більш міцний, ніж ПЕТ, тому використовується для виробництва труб, лиж або вітрил. Незважаючи на те, що його шкідливість при контакті з харчовими продуктами давно підтверджена, його досі використовують в упаковці і фользі для зберігання. Його перевага в тому, що контейнери з ПНД можна використовувати багаторазово.

ПВХ і пластикова упаковка

Зазвичай використовується полівінілхлорид використовується як для виробництва захисної плівки для харчових продуктів, так і для підлогових покриттів, віконних столярних виробів та грамофонних платівок.

Ще один символ на пляшці – LDPE

Поліетилен низької щільності. Як і HDPE, його можна використовувати багато разів. Він широко використовується в харчовій і фармацевтичній промисловості.

PP / ПП – що це за загадковий символ на пляшці?

Ця абревіатура означає багаторазовий поліпропілен і, також використовується при виробництві труб, ізоляції електричних проводів, плит, профілів і фольги.

PS – не варто плутати з фотошопом

Популярний полістирол, найбільш відомий у спіненої формі як пінопласт. Цей матеріал можна використовувати для зберігання продуктів. Проте, іноді з цього матеріалу можна зустріти кришки для кавових чашок.

інше

Широка група пластиків не повинна використовуватися для виробництва упаковки, що контактує з харчовими продуктами, через присутність бісфенолу А (BPA). Це з’єднання може сприяти розвитку багатьох захворювань нервової та ендокринної систем, включаючи хворобу Альцгеймера і депресію.

Пластикова упаковка залишається найпопулярнішим і найдешевшим рішенням. Тому варто запам’ятати кілька найважливіших правил поводження з такою тарою:

  • ПЕТ-упаковку не варто використовувати повторно і не можна піддавати дії сонячних променів;
  • для звичайного зберігання продуктів найкраще використовувати пластик категорії 2 (HDPE) і 5 (PP);
  • слід уникати упаковок групи 7 (ІНШІ), не нагрівати їх і не заливати окропом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.