Статті

Вийшла Windows 11. Заради чого варто оновлюватися?

Share

Фінальна версія Windows 11 готова. Що в ній є? Свіжий, а головне єдиний дизайн, робота з додатками Android, макети, віджети і акцент на Геймінг. Ми пройшлися по головним можливостям, щоб зрозуміти, чи варто вже пересідати.

Макети, інтерфейс і меню «Пуск»

Microsoft добряче попрацювала над зовнішністю нової ОС. М’які тіні, округлені кути, іконки і анімації, контекстні меню і вікна – все виконано в єдиному стилі. За старанним фасадом криється такий же гладкий інтерфейс. І це радує.

З «живими плитками» розпрощалися, а меню «Пуск» переїхало в центр екрану. Оновився і внутрішній пошук: Windows 11 тепер нишпорить не тільки на комп’ютері, але і в мережі. Центр повідомлень теж злегка зачепило переробкою: до списку системних повідомлень додали календар.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Окрема розмова – багатозадачність. Функція Snap Layouts розподіляє відкриті вікна по областям екрану, а Snap Groups компонує додатки по групах, запам’ятовуючи розташування їх вікон. У підсумку виходять макети. З їх допомогою легко створювати і налаштовувати безліч робочих столів і швидко між ними перемикатися. Зручно і просто.

Прокачування сенсорного управління і DRR

Вже з перших хвилин помітний акцент на сенсорному керуванні. Екранна клавіатура піднабрала в налаштуваннях персоналізації. А ще при відключенні зовнішнього клавіатури система дбайливо розставляє елементи управління подалі один від одного, виключаючи помилкові натискання. Помітно поліпшені функції рукописного введення, жестів і голосових команд. Використовуючи останні, ОС за вас розставить знаки пунктуації.

Windows 11 вміє оптимізувати частоту оновлення екранів. За це спасибі функції Dynamic Refresh Rate (DRR). Вона в автоматичному режимі коригує частоту оновлення зображення на дисплеї, відштовхуючись від роботи користувача. На виході – оптимальний баланс продуктивності і автономності ПК.

Віджети та чат Microsoft Teams

Для віджетів виділили окрему іконку в таскбару. Панель з пошуком в бібліотеці розділили дві частини: у верхній розмістилися погода, планувальник завдань, слайдер з фото і карти, а в нижній – новини, вибрані за допомогою ШІ. Вбудований список віджетів поки небагатий, але в Microsoft обіцяють його розширити. Можливо, навіть відкриють відповідний API для сторонніх розробників, чим чорт не жартує.

А ще в Windows 11 додали додаток для дзвінків і чатів Teams. Здзвонитися, списатися, перекинути документи і файли тепер вийде, навіть якщо у співрозмовника не встановлена ​​ця програма. У спливаючому вікні відображаються останні особисті і групові чати.

Відповісти співрозмовнику можна прямо в повідомленні, там же можна прийняти або відхилити виклики. Ті, хто раніше використовував Skype або Outlook, зможуть синхронізувати старі контакти, додати їх вийде і з телефонної книги смартфона після установки програми.

Windows Store і робота з Android-додатків

Дизайн магазину теж зазнав змін. Він став візуально легший, але при цьому додав у функціональності. По-перше, до нього прикрутили розділ з рекомендаціями програм, ігор, фільмів, серіалів і музики. По-друге, дозволили розробникам додавати x86- і Android-додатки і використовувати свою платіжну систему. До слова, додатки можна встановлювати з браузера, минаючи Microsoft Store.

Мабуть, найбільш довгоочікуване нововведення – це робота з додатками для Android. Результатом партнерства Microsoft з Amazon і Intel стала технологія Intel Bridge. Про власників пристроїв на чіпах AMD теж не забули. Встановлювати софт дозволять через Microsoft Store і Amazon Appstore.

Однак з ключовою функцією є невелика заминка . До релізу ОС розробники просто не встигнуть її реалізувати. Інсайдери вважають, що запуску раніше 2022 чекати не варто.

А пограти?

У Windows 11 інтегрований сервіс Xbox Game Pass: тут тобі і магазин ігор, і пухка база додатків за передплатою. З Xbox Series X і S перекочував новий режим Auto HDR, який автоматично покращує картинку. Зрозуміло, оцінити її зможуть тільки власники моніторів з підтримкою цієї технології. Пізніше Microsoft підтягне сервіс xCloud для хмарного стрімінга ігор.

Ще одна добра новина – поява DirectStorage. Технологія підвищує ефективність центрального процесора, завантажуючи дані гри в пам’ять відеокарти, тим самим прискорюючи запуск. На консолях Xbox Series це справа всього декількох секунд.

Та й в цілому, як показують відгуки на бета-версію Windows 11, ігри на новій операційці працюють спритніше. А раз ніяких специфічних патчів не було – значить це заслуга самої ОС: зменшилися накладні витрати при роботі високонавантажених додатків з залізом, і це чудово.

Системні вимоги та TPM

Головний докір в бік Windows 11 – системні вимоги. Після презентації з’ясувалося, що для установки необхідний криптографічний модуль Trusted Platform Module (TPM) 2.0, а материнська плата повинна мати підтримку UEFI і функцією безпечного завантаження системи Secure Boot. Користувачів обурили подібні обмеження, так як самі системні вимоги до процесора і оперативної пам’яті не змінилися, але це відітнуло купу цілком працездатного заліза минулих років.

Під натиском негативних коментарів Microsoft довелося переглянути своє бачення мінімальних вимог: оновити Windows 10 на 11 через магазин додатків зможуть власники сучасного заліза аж до середини 2022 року.

Решті доведеться встановити нову ОС вручну, погодившись з обмеженою роботою системи безпеки Windows 11 – для цього треба скачати «Помічник по установці» і створити завантажувальний флешку.

Системні вимоги:

ПРОЦЕСОР
64-розрядний з двома або більше ядрами і частотою не менше 1 ГГц
ВІДЕОАДАПТЕР
сумісний з DirectX 12 або більш пізньої версії з драйвером WDDM 2.0
СИСТЕМНА ПРОШИВКА
UEFI, з підтримкою безпечного завантаження
ОЗП
4 ГБ
СХОВИЩЕ
від 64 ГБ
TPM
Довірений платформний модуль (TPM) версії 2.0
ДИСПЛЕЙ
з роздільною здатністю від 720 пікселів (з діагоналлю більше 9 дюймів, 8 біт на колірної канал)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Нові моделі iPad Air та iPad Pro втратили фізичний слот для SIM-карти

    Сьогодні на заході Let Loose компанія Apple анонсувала нові моделі iPad Pro та iPad Air.…

    07.05.2024

    Такого ніхто не очікував: ПриватБанк прийняв важливе рішення щодо кредитних лімітів клієнтів

    Фінансова установа «ПриватБанк» розкрила своїм клієнтам процес розрахунку кредитного ліміту по банківській карті. Багато українців…

    07.05.2024

    Apple випустила чохол-клавіатуру Magic Keyboard для iPad Pro (2024)

    Для iPad Pro (2024) на чіпі M4 вийшло два нових аксесуари: Apple Pencil Pro з…

    07.05.2024

    Огляд бездротової клавіатури Logitech Signature Slim K950

    Бездротова клавіатура Logitech Signature Slim K950 проста та ефективна. Вона не пропонує найновіших клавіатурних технологій,…

    07.05.2024

    Google представила новий недорогий смартфон Pixel 8a

    Сьогодні, 7 травня, компанія Google нарешті представила доступний смартфон Pixel 8a зі свіжим дизайном, яскравими…

    07.05.2024

    Представлений Apple Pencil Pro – стілус для справжніх профі

    Компанія Apple представила новий стілус Apple Pencil Pro, який буде сумісний з новими iPad Pro…

    07.05.2024