Головна Статті Чи можна користуватися смартфоном під час грози

Чи можна користуватися смартфоном під час грози

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно в Україні оголосили чергове штормове попередження. Тож потрібно бути вкраї обачним, особливо на вулиці. Гіпотеза про те, що мобільний телефон притягує блискавки з’явилася у 2006 році. З тих пір її кілька разів спростовували, однак люди досі впевнені, що це небезпечно. Напевно, ви теж чули схожі поради. Сьогодні ми розберемося, чи можна користуватися смартфоном в грозу.

Одразу варто зазначити, що виробники не рекомендують користуватися телефоном під час грози. Хоча б з тієї причини, що атмосфера суттєво гірше проводить радіохвилі під час грози, а тому зв’язок погіршується. Крім того з’являються перешкоди або сторонні шуми.

Однак це лише рекомендація, якої можна не дотримуватися, крім того вона стосується лише якості зв’язку і аж ніяк не попереджає про небезпеку пов’язану із можливим влучанням блискавки у вас в момент використання пристрою у шторм.

То чи можна користуватися смартфоном в грозу?

У грозу часто пропадає сигнал, і користувачі, які перебувають у зоні з низьким рівнем покриття при погіршенні сигналу часто піднімають пристрій вгору, щоб “зловити сигнал”. Це погана ідея, навіть попри те, що “зловити” блискавку у полі складніше, ніж у місті.

Одне можна сказати напевне – якщо немає термінової необхідності – намагайтеся уникати користуванн смартфоном в негоду на вулиці.

Чи потрібно вимикати смартфон під час грози?

Доказів про те, що вимикання телефону під час грози зменшує ризик влучання блискавки, немає. Однак електрична енергія блискавки здатна спровокувати коротке замикання. Це може привести до поломки або займання акумулятора вашого смартфона.

Тобто все, що вам загрожує – це коротке замикання через стрибки напруги. Тож що справді варто зробити, так це відключити телефон від зарядного пристрою в момент грози.

Яку небезпеку становить використання смартфона в грозу

Є безліч задокументованих випадків ураження блискавкою людей, які використовували смартфон в грозу.

  • Не так давно був випадок в Англії, коли велосипедисти потрапили під проливний дощ і сховалися під деревом. Вони вирішили зробити селфі. Усі троє членів сім’ї опинилися в лікарні з травмами різного ступеня важкості.
  • Три роки тому у Вісконсині дівчина брала участь у музичному фестивалі і під час розмови по смартфону отримала удар блискавкою. Розряд блискавки припав точно у вухо і пройшов через все тіло.
  • 12 років тому у Росії підлітка вбила блискавка. Тіло було обвуглене, а в руках був затиснутий телефон. Тоді у лікарів не було сумнівів у тому, що винним у трагедії є саме смартфон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: