Xiaomi придумала, як захистити свої смартфони від крадіжки

Чим смартфони Apple принципово відрізняються від пристроїв на Android? На мій погляд, такою відзнакою можна сміливо вважати сервіс «Локатор», який дозволяє знайти iPhone, навіть якщо він розряджений або відключений від мережі. Завдяки великій інфраструктурі пристроїв Apple, які можуть виступати в ролі приймача сигналу лиха від втраченого смартфона, його власник завжди буде знати, де знаходиться його апарат і зможе його знайти. На Android нічого такого, на жаль, немає. Але Xiaomi вирішила, що пора б захистити свої смартфони від крадіжки. Цікаво, як вона це зробить?

В останній версії MIUI, яка зараз знаходиться в стані бети, з’явився спеціальний захисний механізм, покликаний перешкодити крадіжці і приховування вкрадених смартфонів Xiaomi. Його призначення полягає в тому, щоб не дати зловмисникові відключити апарат від мережі або в принципі вимкнути його. Але як смартфон зрозуміє, де зловмисник, а де реальний власник?

Графічний ключ Xiaomi

Самому смартфону не доведеться розпізнавати людину, яка намагається його вимкнути. У всякому разі, запам’ятовувати, як він виглядає або як поводиться, точно буде не потрібно. Однак від нього буде вимагатися ввести графічний ключ, щоб підтвердити відключення пристрою. А оскільки імовірно його може знати тільки власник, логічно припустити, що і відключити апарат зможе тільки він.

Тепер вимкнути смартфони Xiaomi можна буде, лише запровадивши графічний ключ

Графічний ключ було вирішено використовувати для надійності. Адже цифровий пароль можна і підглянути. Тоді навіть біометрія – якою б надійною вона не була – не врятує. Тим більше що більшість з нас використовують 4-значні коди для розблокування, які дуже легко запам’ятати. Чи то справа графічний ключ. Там можна такого накоїти, що сторонній його точно не відтворить.

Але блокування відключення – це ще не все. З виходом оновлення захищено буде і підключення до інтернету. Тобто зловмисник не зможе відключити мобільні вміст і послуги геолокації. Це зроблено для того, щоб власник зміг знайти втрачене пристрій, використовуючи інструмент Xiaomi Cloud. Адже якщо апарат буде заряджений і постійно перебувати в мережі, знайти його буде простіше простого.

Знайти втрачений смартфон

Ну, і вишенькою на торті стане заборона на запуск ресурсномістких додатків. Як саме Xiaomi хоче це реалізувати, поки незрозуміло. Але, швидше за все, власник повинен буде активувати цю заборону примусово зі свого комп’ютера, прив’язаного до однієї і тієї ж облікового запису, що і смартфон. Тоді зловмисник не зможе розрядити знайдений або вкрадений апарат і приховати його від власника.

Ідеї, які Xiaomi планує реалізувати в майбутніх оновленнях MIUI, безумовно, дуже корисні і логічні. Інша справа – чому компанія не хоче втілити у себе інструментарій, схожий на той, що застосовує Apple. Адже асортимент пристроїв Xiaomi досить великий. Так що компанія цілком могла б зробити свій аналог «локатора».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.