Головна Статті Xiaomi визнала, що швидка зарядка вбиває акумулятор смартфона

Xiaomi визнала, що швидка зарядка вбиває акумулятор смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Існує багато міфів про те, як правильно користуватися смартфонами, щоб продовжити термін їх служби. Чого тільки варта байка про те, що новий апарат потрібно неодмінно розрядити в нуль і зарядити до максимуму кілька разів поспіль, нібито щоб розгойдати акумулятор. Але одна справа – займатися дурницями на кшталт цієї і думати, що вони несуть якусь користь, і зовсім інше – навмисно гробити свій смартфон, навіть не підозрюючи про те, що ті чи інші ваші звички завдають йому серйозної шкоди.

Одним з явищ зі світу смартфонів, про які у користувачів було дуже неоднозначна думка, була швидка зарядка. Перший час вважалося, що вона дуже шкодить акумулятору, висаджуючи його ємність. Правда, підтвердити це на практиці можна було тільки в результаті тривалого експерименту, а займатися цим рядові користувачі точно не могли.

Тому, коли всі звикли до того, що тепер смартфони стали заряджатися не по 2-3 години, а по годині або того менше, то пішли на угоду з совістю, погодившись не згадувати про потенційну шкоду. Тим більше що акумулятори нібито не зношувалися швидше, ніж слід було.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи шкідлива швидка зарядка

Ось тільки хто знає, скільки їм слід було жити? Логічно, що ніхто. Тим більше що життєвий цикл акумулятора – це темний ліс. Визначити, що пацієнт скоріше живий, ніж мертвий, або навпаки, в побутових умовах досить складно. Труднощів додають і самі виробники, які не встановлюють чітких меж зносу.

Але підтвердити версію про шкоду швидкої зарядки, як не дивно, змогла Xiaomi. Вона просто вибудувала маркетингову стратегію нової технології на шкоду старої, ніж та розкрила всю фішку, фактично визнавши, що існуючі технології дійсно шкодять акумуляторів.

Xiaomi розповіла, що її нова технологія швидкої зарядки заряджає смартфон на потужності до 200 Вт і при цьому витрачає не більше 20% його ресурсу за 800 циклів. Відмінний, треба сказати, показник. Ось тільки сучасні смартфони при використанні існуючих стандартів зарядки втрачають до 40% за 400 циклів.

Ні, звичайно, зустрічаються розбіжності, але за великим рахунком показники витрати ресурсу встановлені в цих межах. Але, щоб ви розуміли, навіть при 80% залишкової ємності батарея може провокувати випадкові перезавантаження і відключення. Що й казати про 60%.

Чому iPhone заряджається так повільно

iPhone зберігає 80% ємності акумулятора після 500 циклів

Також шкода швидкої зарядки підтверджує, як не дивно, iPhone. Будь-який, навіть флагманський смартфон Apple заряджається на потужності не більше 15 Вт. Це досить посередній показник для галузі, враховуючи, що є пристрої, здатні заряджатися на потужності до 120 Вт всього за 8-10 хвилин. Але якщо для Android-смартфонів вважається нормою втратити до 40% ресурсу акумулятора за 400 циклів, то iPhone втрачає всього 20% – за 500 циклів.

Чуєте різницю? Вона колосальна. Тому-то Apple і не прагне розганяти зарядку своїх смартфонів, тому що розуміє, що тоді вони зносяться набагато швидше і перестануть належним чином забезпечувати їх працездатність. Але виробникам Android-смартфонів плювати. Вони впевнені, що краще виграти на короткій дистанції, ніж на довгій.

В принципі, такий підхід не позбавлений логіки. Звичайно, з орієнтованістю на клієнта і перспективами тут явна сутужно, але логіка – нехай і жорстока – тут є. Все-таки життєвий цикл у Android-смартфонів явно коротше, ніж у iPhone. Середньостатистичний апарат від Xiaomi, Samsung або OnePlus живе рік-півтора.

У iPhone цикл куди як довше. Той же iPhone 6s буде підтримуватися 6 років, і весь цей час буде в ходу. Так що Apple не може собі дозволити угробити його батарейку вже в перший рік і змусити користувача кожні 12 місяців її міняти. А Xiaomi може – чому б і ні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: