Яку інформацію не варто виставляти в соціальних мережах

Умілі шахраї можуть отримати користь практично з будь-якої викладеної в соціальних мережах інформації. Часто їм навіть не доводиться напружуватися – користувачі самі діляться важливими даними.

Розповідаємо, що і чому не варто викладати в соціальні мережі та месенджери.

Номер телефону

Багато компаній, активно нав’язують свої послуги і товари, використовують найпростіший і дешевий спосіб створення бази телефонних номерів. Вони вручну перебирають користувачів соціальних мереж в пошуках потенційних клієнтів.

Крім того, на сторінці вони можуть дізнатися не тільки номер, але й ім’я, вік, а також інтереси своєї жертви. Чим більше спамери або шахраї знають про користувача, тим простіше їм завоювати його довіру або нав’язати невигідну послугу.

Домашні фотографії з геолокації

Велика кількість фотографій робиться в домашній обстановці з однієї і тієї ж геолокації. Якщо цю функцію не відключити, вона показується автоматично і підкаже шахраям, де живе їхня жертва.

Якщо на задньому плані можна розрізнити обстановку, зловмисникам стане відомим і приблизний фінансовий стан користувача. Цієї інформації буде достатньо не тільки для шахрайства, але і для домашньої крадіжки.

Грамоти дітей

Часто користувачі хваляться успіхами своїх дітей, викладаючи фотографії почесних грамот. Зазвичай на них написано не тільки повне ім’я та прізвище дитини, а й клас і номер школи.

Дізнавшись цю інформацію, шахраї легко можуть обдурити батьків. Досить представитися учителем або директором, а потім попросити гроші на потреби класу або скани документів нібито для шкільного архіву.

Адреса електронної пошти

Спам і небажані листи – найменш шкідливі речі, якими може загрожувати публікація адреси пошти. Шахраї можуть зламати поштовий акаунт, особливо якщо він має легкий пароль і пов’язаний з особистим життям користувача (кличка собаки, дата народження).

Зламавши пошту, зловмисники отримають доступ до змісту листів жертви. Якщо в них містяться скани документів або важлива банківська інформація, користувач може втратити велику суму грошових коштів.

Фотографії документів

Отримавши нові документи, наприклад, закордонний паспорт або водійське посвідчення, користувачі викладають його фотографії в мережу. Ці фото не тільки дають велику інформацію про користувача, але і легко зійдуть за скан документів при отриманні швидких позик.

Квитки на концерти та інші заходи

Фотографії квитків можна змінити в Photoshop, а потім пройти по них на концерт замість справжнього користувача. Якщо на квитку розташований штрих-код, вкрасти його ще простіше. Досить скопіювати і пред’явити на вході на захід. Справжній власник вже не зможе увійти, оскільки в системі квиток буде відзначений як використаний.

Дата та місце народження

Повне ім’я власника в сукупності з його датою і місцем народження дозволяє дізнатися про нього досить багато: номер паспорта, а також страхового та пенсійного посвідчення. З цієї інформації шахраї можуть, наприклад, перевести пенсійні накопичення громадянина в будь-який недержавний фонд.

Посилання на сторінки дітей / батьків / родичів / близьких друзів

У багатьох соціальних мережах в певній графі можна вказати імена близьких людей або родичів за умови посилання на їх акаунти. Шахраї можуть скористатися цим, щоб обдурити і виманити у користувача гроші. Наприклад, зловмисники можуть підробити акаунт одного з цих людей або написати SMS від їх імені з проханням терміново надіслати гроші.

Фото банківської карти з будь-якого боку

Всупереч поширеній думці, будь-яка сторона банківської карти містить важливу інформацію, яку не можна повідомляти стороннім. Необов’язково фотографувати CVV / CVC-код, щоб стати жертвою шахраїв. На багатьох сайтах для оплати досить ввести номер, ім’я користувача і термін дії карти.

А які дані Ви ніколи не публікуєте у відкритому доступі?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.