Планшети відроджуються – про що кажуть показники на ринку?

Минулий рік запам’ятався не лише пандемією, але й тим, що більшість галузей бізнесу зазнали збитків. Більшість, але цього явно не можна сказати про ринок смартфонів та інших гаджетів, а особливо планшетів, адже люди стали проводити вдома набагато більше часу, відповідно, споживати більше мультимедійного контенту, для чого ідеально підходять саме планшети. 

Аналітичне агентство Canalys провело власне дослідження, в рамках якого вияснило, наскільки сильно виріс ринок планшетів за четвертий квартал минулого року, порівнявши його з четвертим кварталом позаминулого року, а також підбило підсумки 2020 року, порівнявши його показники з 2019 роком. Загальні тенденції такі: як iPad, так і планшети на базі операційної системи Android почали продаватися відчутно краще.

В мережу «злили» технічне оснащення нових планшетів Samsung Galaxy Tab S7 і S7 +

Ріст можна назвати справді значним, оскільки, наприклад, планшетів компанії Apple продалося на 40 відсотків більше у четвертому кварталі 2020, ніж за відповідний період 2019, а у Samsung цей показник склав 41 відсоток. На даний момент саме ці компанії займають, відповідно, перше та друге місця на ринку планшетів. При цьому абсолютний ріст продаж у порівнянні з 2019 роком у Samsung склав 40 відсотків, а у Apple – 24. 

У п’ятірку топових компаній по продажах планшетів, окрім Apple та Samsung, входять Huawei, Amazon та Lenovo. Четвертий квартал виявився невдалим для Huawei – у порівнянні з відповідним періодом 2019 роком компанія продала на 24 відсотки менше пристроїв, але загальні річні показники зросли на 8 відсотків. Найбільше виділилася компанія Lenovo, яка продемонструвала ріст у четвертому кварталі на 125 відсотків у порівнянні з цим проміжком часу у 2019, а річний ріст склав 70 відсотків. У Amazon показники непогані, але не рекордні – порівняний ріст за четвертий квартал склав 54 відсотки, а річний ріст – 14 відсотків. 

Найкраща позиція на ринку, безумовно, у Apple, яка продала за 2020 рік більше планшетів, ніж Samsung та Huawei разом взяті, а за четвертий квартал майже стільки ж, скільки Samsung, Huawei та Amazon, але ріст продаж iPad не настільки відчутний, як у Android-планшетів. Тим не менше, позитивна тенденція є у обох платформ, від чого виграють як користувачі iPad, так і користувачі конкурентних рішень.

У 2021 році варто очікувати продовження росту, особливо це стосується рішень Samsung та Lenovo. Продажі планшетів Amazon та Apple будуть рости не так швидко, а от Huawei, скоріш за все, буде продаватися гірше, ніж минулого року. Також можливе повернення на ринок компанії Xiaomi і вихід перших рішень від концерну BBK (Oppo та Vivo точно готують свої рішення, а про OnePlus та Realme на даний момент нічого не відомо). 

Такі тенденції демонструють, що людям все ще потрібні планшети, незважаючи на скептичні прогнози, які кажуть про вимирання ринку. Безумовно, у останні роки спостерігався відчутний занепад та зниження продаж, але пандемія змогла дуже відчутно простимулювати їх.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.