Експерт розповів, як встановлені в смартфони камери стежать за користувачами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У нормальному стані доступ до активації мікрофону і камери сучасного гаджета можливий лише в разі безпосереднього звернення до цих функцій з боку самого власника, однак сторонні додатки для роботи з камерами нерідко дозволяють їх розробникам здійснювати несанкціоноване стеження.

«Вже були неодноразові випадки, коли в Instagram або будь-яка інша соцмережа мікрофон і камера могли включатися безконтрольно для користувачів. Наприклад, це може відбуватися при листанню стрічки новин або навіть при використанні чату », – додав фахівець.

За його твердженням, багато компаній, свого часу помічені в таких порушеннях, відразу ж заявляли, що мова йде лише про випадковість, якої бути не повинно. У той же час, додає Кусков, важливо розуміти, що власник стільникового телефону стає людиною, про яку при бажанні можна дізнатися все – місця відвідування, його подорожі, транзакції та інше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Крім того, зазначені функції можуть також активуватися і іншими додатками. Тому під час переговорів або при необхідності дотримати конфіденційність бажано повністю відключити пристрій або розмістити його так, щоб у зловмисників не було можливості побачити що-небудь через об’єктив або почути через мікрофон.

«Важливо також стежити за підказками, які дає екран, за повідомленнями про те, що включилося те чи інше в смартфоні. Цьому потрібно приділяти достатню увагу », – уклав фахівець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.