Що буде, якщо телефони Xiaomi і інші смартфони китайських брендів залишаться без підтримки сервісів Google?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні відносно недорогі телефони Xiaomi користуються величезною популярністю в усьому світі. У цьому матеріалі розглянемо, що відбудеться на ринку смартфонів, якщо уряд Сполучених Штатів Америки оголосить торгову війну компанії Сяомей, а також іншим китайським брендам.

Після скандалу, пов’язаного з тим, що корпорація з Пекіна шпигує за споживачами її продукції, колишній вже президент США Трамп вирішив заборонити всі відносини вітчизняних фірм з підприємством з Піднебесної. Він скористався своїм правом, але лише частково. Тому поки в нових смартфонах Сяомей будуть доступні сервіси Google. Але, а далі час покаже. Адже табу може накласти в будь-який момент вже новообраний господар Білого Дому Байден.

На жаль, тепер навіть одна багата країна, переслідуючи свої національні інтереси, здатна впливати на світові поставки продуктів, створених на іншому кінці світу. І при певних обставинах всіх китайських виробників телефонів може осягнуть неприємна доля виробника домашньої електроніки концерну Хуавей.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хто наступний після Huawei?

У статті не станемо проводити комплексний аналіз того, як поточна торгова війна впливає на економіку. Однак, коли справа доходить до мобільників, одне єдине рішення може сформувати весь ринок. За останній рік зацікавлені особи стали свідками агресивної боротьби корпорації Хуавей за збереження хоча б частини своїх клієнтів.

Перемога Байдена на президентських виборах вселяє надію на позитивні зміни в області торговельних пріоритетів. Але надолужити згаяне досить складно. Навіть уже в середньому ціновому діапазоні телефонів домінують виробники з Китаю. Якщо припустити, що смартфони Xiaomi залишать без підтримки системи Андроїд, то їх замінять торговельні марки Oppo, Realme, що стоять на п’ятому і сьомому місцях за обсягами продажів стільникових девайсів в світі.

Не залишаться «без шматка пирога» бренди, що належать корпорації BBK Electronics (OnePlus, Vivo). Тому уряду США необхідно застосувати санкції і до них. А це призведе (на думку автора) до непередбачуваних наслідків на ринку мобільної техніки для зв’язку. У споживачів просто не буде з чого вибирати.

Розділ світового ринку смартфонів

IPhone вважається одним з найпопулярніших телефонів в світі. Але вироби з Купертіно вже почали поступатися за обсягами збуту своєї продукції китайським концернам, які виготовляють ідентичний товар, але з менш дорогими комплектуючими. Крім того, високі показники продажів у власній країні дають підприємствам величезний капітал для виходу на нові світові торговельні майданчики.

Підприємці з Піднебесної стали основними власниками акцій брендів Motorola (Lenovo), Wiko (Tinno). Таким чином, якщо Сполучені Штати повністю заборонять взаємодіяти китайським виробникам телефонів зі своїми фірмами, які розробляють комплектуючі та програмне забезпечення до мобільних пристроїв, то це призведе до ситуації, коли на ринку будуть домінувати корпорації Apple і Samsung, а також малу частку збуту отримають компанії LG і Nokia. Смартфони Сяомей і ідентичні товари з Китаю без платформи Андроїд будуть нецікаві європейським споживачам.

Відбудеться пролом на ринку в сегменті «бюджетних» мобільників (до 260 доларів), яку американські та південнокорейські об’єднання не в змозі закрити. З цього випливає, що вартість телефонів значно збільшиться. Більш того, розвиток інфраструктури мереж п’ятого покоління сповільниться, тому що фірми з Піднебесної грають тут одну з ключових ролей.

Що буде з популярністю операційної системи Гугл?

Компанія Хуавей зазнала істотних збитків – за неможливості використовувати OS Android. У США і країнах Європи досить важко продати телефон, який не підтримує Google Play. Без американських додатків можна скористатися банківськими розрахунковими операціями та іншими послугами популярних установ.

Однак слід враховувати частку продаваних мобільників китайських виробників. Після американських заборон, «скривджені» бренди приєднаються до OS Harmony, створеної концерном Huawei, яка поступово набере талановитих програмістів і буде грати важливу роль. А через пару років випередить ОС Андроїд.

Апаратні механізми – це особлива тема. Для виробництва потужних процесорів або модулів ОЗУ потрібні технології, патенти, які в даний час знаходяться в руках американських корпорацій. Тому китайським підприємствам доведеться співпрацювати з фірмами подібним Mediatek. Ці виробники ще не досягли досконалості в створенні необхідної електроніки, але це поки що.

А як же Європа?

Країни Європейського Союзу в суперечці гігантів залишаються пасивними спостерігачами. Їх власні бренди продають невелика кількість смартфонів, які цікаві лише малої частини споживачів з обмеженими фінансовими можливостями. Наприклад, на фірму Нокіа покладалися хоч якісь – то надії, але, коли пройшла перша хвиля ностальгії, фіни почали втрачати покупців, в основному, з – за зроблених помилок при розробці мобільних пристроїв.

висновок

Немає підстав вважати, що будь – які заборони для китайських виробників поліпшать якість або знизять ціну телефонів. Навпаки, вироби на полицях магазинів не відрізнятимуться оригінальним і неповторним дизайном. Також уряд з Піднебесної застосує відповідні санкції, і споживачі позбудуться можливості вибору зарубіжних продуктів.

Ще варто визнати, що телефони Xiaomi і інші мобільники з «Середнього Королівства» на сьогоднішній день мають краще співвідношення «ціна / якість» і відрізняються оригінальним зовнішнім виглядом. Компанія Apple збирає свої флагмани на території Китаю. Тому треба добре подумати, перш ніж вводити необдуманих законів, які порушать баланс на ринку мобільної техніки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.