Смартфони з гнучким екраном: що про них відомо

Про смартфони, які мають таку фантастичну особливість як гнучкий екран, мова була вже давно, але ось результат розробок з’явився на світ в 2018 році. Уже в 2019 гнучкі смартфони з’явилися на ринках і коштували чимало, навіть занадто чимало, це з урахуванням частих шлюбів і недоробок. Втім, з розвитком технології, такий вид гаджетів скоро подешевшає і стане більш доступним.

Перша компанія, яка почала розробки в сфері гнучких дисплеїв – LG. В 2019 стало відомо, що випуск першого їх смартфона зі складним екраном відбудеться в лінійці LG V. Коштувати цей гаджет буде дорого, але передбачається випуск в маси наступної моделі – LG G, яку зможе набути будь-який бажаючий.

Першовідкривачами у виробництві стала південнокорейська корпорація Samsung. І відразу перший же випущений смартфон з гнучким екраном – Samsung Galaxy Fold – виявився проблемним. Продукт компанії у багатьох ламався буквально відразу після першого використання.

Екран просто переставав працювати. Також, смартфони, випущені на продаж, мали більш широку смугу відведення між екранами, ніж зразок на презентації. Samsung взявся за виправлення недоліків, і допрацьована версія стала доступна в Україні з жовтня 2019 року. Проблема уразливості екрану була усунена, і тепер смартфон не вийде з ладу раніше терміну. Крім незвичайного екрану, гаджет відрізняється наявністю всередині самого сучасного процесора і доступу до 12 Гб оперативної і 512 Гб внутрішньої пам’яті. Ціна у Galaxy Fold не з дешевих – від 60 000 грн.

Цікаву ідею висунула китайська компанія Huawei. Про особливості складного смартфона їх марки повідомляється, що він буде згинатися двічі – краї дисплея теж будуть гнучкими.

Технічна начинка поки залишається достеменно невідомою, зате ціна менша, ніж у Galaxy Fold, що вже надає майбутню новинку позитивний відтінок.

Другим смартфоном від Samsung зі складним дисплеєм стала модель Galaxy Z Flip і вийшов він у лютому 2020 року. Смартфон був представлений з новими пристроями S-серії, вихід був супроводжений широкої інформаційної презентацією, щоб «відмити репутацію» свого минулого, не дуже вдало почав, складного Galaxy Fold.

Z Flip має більше спільного з розкладачкою, на відміну від його попередника, схожого на складаючий навпіл планшет. Смартфон компактний, зі зручним маленьким дисплеєм біля камер. Начинка, з невідомої причини, не найсвіжіша: процесор Snapdragon 855 Plus. Невеликим недоліком вважається екран, який легко дряпається.

Чутки про відродження лінійки Motorola RAZR полетіли взимку 2019 року. Lenovo випустила свою відповідь з гнучким екраном вже восени, а продаватися девайс почав тільки в 2020 році, з обмеженнями за кількістю. Ціна не кусається в порівнянні з конкурентами (всього 40 000 грн) і тому технічні характеристики трохи застарілі: процесор 710-й і 6/128 Гб пам’яті. У критерії швидкості зношування заявлена можливість в 100 000 циклів, а на ділі – трохи більше 27 000 складань.

Фантастична технологія створення гнучких екранів вже втілена в життя, але все ще досить свіжа і десь сира. Тому нікуди не дітися від високої ціни і крихкості гнучких смартфонів. Ціни, згодом, стануть знижуватися з астрономічних до середніх, і тоді гнучкі дисплеї увійдуть в життя кожного користувача.

Варто відзначити, що так полюбилися користувачам зручні AMOLED-дисплеї не можуть згинатися, тому виробникам доводиться вдаватися до використання органічних світлодіодів, що знижує якість матриці. Екран поки ще є слабким місцем складних смартфонів, не виключені поломки, з якими доведеться миритися з огляду на свіжості технологій винаходи.

Щоб покрити недоліки екрану гнучкі смартфони намагаються начинити найкращим. Останній розроблений восьмиядерний процесор Snapdragon 856 і не менш потужний HiSilicon Kirin 990 – часті гості складаються смартфонів. Для виправдання цінника додається більший обсяг пам’яті і деякі моделі отримують по 6 камер. Також, гнучкі смартфони працюють довше через використання двох батарей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.