Чим відрізняється MacBook Pro з процесором M1 від MacBook Pro на процесорі Intel

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після останньої осінньої презентації Apple найбільше суперечок і розбіжностей викликала третя представлена новинка – MacBook Pro з процесором M1.

Установка ARM-чіпа в портативну друкарську машинку Air або базовий Mac mini не викликає нарікань. Оснащення таким процесором ноутбука для професіоналів здається досить авантюрною ідеєю. При всіх своїх перевагах новий процесор може підкинути своєму власникові кілька неприємних сюрпризів.

Зараз розберемося у всіх відмінностях нового MacBook Pro від ноутбуків попереднього покоління. Для зручності новинки з M1 будемо називати “осінніми”, а моделі на процесорах Intel – “весняними” пристроями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Процесор і начинка

Головною відмінністю осіннього MacBook Pro є процесор M1 власного виробництва Apple. Це енергоефективний 8-ядерний чіп, який об’єднує в собі сам процесор, оперативну пам’ять, чіп Apple T2 , контролери введення-виведення і інтерфейсу Thunderbolt.

Власна уніфікована архітектура процесора дозволила мінімізувати затримку сигналу між розміщеними в процесорі модулями. Це дозволяє максимально швидко звертатися до оперативної пам’яті ноутбука без зайвих операцій копіювання даних.

Все це в сумі робить новий чіп M1 енергоефективним і продуктивним одночасно. Чотири ядра 5-нанометрового процесора працюють на повній потужності для обробки складних завдань і ще чотири ядра працюють з мінімальним енергоспоживанням для простих завдань і процесів.

У чіпі M1 використовується спеціальний контролер продуктивності, який знаходить оптимальні параметри процесора для досягнення необхідної потужності і збереження заряду батареї.

Крім цього в чіпі є 8-ядерний інтегрований графічний процесор, який є найшвидшою інтегрованою графікою серед всіх процесорів на даний момент.

У порівнянні з чіпом M1 процесори Intel мають меншу продуктивність на всіх рівнях потужності. Якщо виміряти продуктивність на рівні потужності 10 Вт, то процесор Intel видасть показники в два рази менше.

Якщо ж порівняти роботу процесорів на однаковому рівні потужності, то чіп Apple буде споживати 1/4 енергії, яку споживає процесор Intel.

При цьому весняні моделі MacBook мають всього 4-ядерний процесор Intel Core i5 8-го покоління.

Об’єм оперативної пам’яті в моделях 2020 року однаковий, але ось тип пам’яті відрізняється і знову не на користь MacBook з процесором Intel. На базових версіях з парою портів Thunderbolt це LPDDR3 2133 МГц модулі, а на старших з чотирма портами – швидшу пам’ять на частоті 3733 МГц .

Наскільки швидкої виявиться робота ОЗУ в процесорах M1 і як це відіб’ється на загальній продуктивності побачимо після перших порівняльних тестів.

У кого начинка кращв: в теорії начинка осінніх ноутбуків набагато кращв, ніж у весняних. Про це свідчать перші синтетичні тести .

Новий процесор М1 відмінно показує себе в одноядерному тесті і перевершує інші рішення на більш потужних чіпах в багатоядерному. Остаточний вердикт можна буде зробити тільки після практичних тестів в реальних повсякденних завданнях.

Не забуваємо про те, що у весняній лінійці MacBook Pro спостерігалося чіткий поділ на базові моделі з двома портами Type-C і просунуті з чотирма Type-С роз’ємами. Базові “Прошки” пропали з прилавків Apple після анонса нових моделей і їх влаштування з M1 точно обійдуть за всіма статтями. Чи зможуть мобільні ARM-чіпи зрівнятися з 4-ядерними Intel Core i5 10-го покоління, покаже час.

2. Автономність

Друга за значимістю зміна після продуктивності – це автономність нових моделей. Якщо в лінійці Air, яка і на старих процесорах працювала довго, приріст автономності склав близько 30-40%, то в “Прошки” показники більш вражаючі.

Тільки уявіть, що при однакових акумуляторах ємністю 58,2 Вт ∙ год моделі з процесором Intel при середньому навантаженні витримують до 10 годин без підзарядки, а нові пристрої з чіпом M1 здатні протриматися до 17 годин.

Якщо порівнювати роботу в режимі перегляду відео, то приріст взагалі виявиться двократним. Весняні ноутбуки можуть похвалитися 10 годинами автономності в такому режимі, а осінні видадуть близько 20 годин.

У кого автономність краща: нові моделі Pro з переходом на більш енергоефективний процесор отримали один з козирів лінійки Air. Тепер покупцеві не потрібно вибирати між потужністю і автономністю. Все це є в нових ноутбуках з процесором M1.

При цьому в комплекті з “Прошкою” покупці отримують більш швидку зарядку 61 Вт замість 30 Вт у Air. MacBook Pro вперше в історії має більшу автономністю, ніж моделі Air. Однозначну емейзінг за даним показником.

3. Інші відмінності

▸ З інших менш значних нововведень варто відзначити модуль Wi-Fi 6 з підтримкою стандарту 802.11ax. Новий бездротовий модуль встановлюється на всі нові Mac з процесором M1.

▸ Змінилася назва портів для підключення зарядки і аксесуарів. У старих моделей це були Thunderbolt 3 (USB-C), а у нових Thunderbolt / USB 4. Щоб зрозуміти різницю, слід провести детальне порівняння швидкості роботи портів і перевірити набір підтримуваних аксесуарів.

У кого інші фішки кращі: зрозуміло, більш прогресивна начинка осінніх моделей виграє, ось тільки для розкриття потенціалу буде потрібно швидкісний роутер з підтримкою Wi-Fi 6 і аксесуари з швидкими протоколами обміну даних по USB 4.

Якщо не оновлювати все це, переваг осінньої моделі над весняної не помітите.

Що не змінилося в MacBook Pro

В осінніх і весняних моделях є цілий ряд однакових модулів і компонентів.

💻 Об’єм оперативної пам’яті складає 8 ГБ (якщо порівнювати з базовими весняними моделями), а в кастомом можливо встановити не більше 16 ГБ.

💻Обсяг накопичувача теж не змінився. Це 256 і 512 ГБ в базі або до 2 ТБ в кастомной конфігурації.

💻Дисплей у пристроїв не змінився. Це все та ж Retina-матриця з діагоналлю 13-дюймів і роздільною здатністю 2560 × 1600 пікселів. Максимальна яскравість і перенесення кольорів ідентичні. Нагадаю, що в лінійці Air осіння новинка отримала підтримку широкого колірного охоплення (P3), якої не було у весняних модифікацій.

💻Розміри і вага збігаються з точністю до міліметра: 30.41 x 21.24 x 1.56 см , вага – 1.4 кг .

💻 Для відеозв’язку використовується камера FaceTime HD 720p, але в новій моделі можна отримати поліпшену картинку завдяки алгоритмам обробки.

💻Система з двох стереодинамиков не зазнала жодних змін, а ось в параметрах мікрофона нових Mac значиться додатковий пункт “підтримка запису аудіо студійної якості”. Упевнений, що відмінності будуть несуттєвими.

💻З клавіатурою в Apple навіть бояться експериментувати. Після повернення до перевірених “ножиць” задоволені всі і виробник, і покупці. По цьому пункту моделі теж ідентичні.

Як бачите, багато елементів у осінніх ноутбуків залишилися колишніми. Тут все і так чудово працює, складно уявити, куди ще можна поліпшити моделі за даними параметрами.

висновки

На даний момент нові MacBook Pro з процесором M1 мають два суттєвих недоліки.

Перший полягає в новизні чіпів і можливі проблеми перших партій . Поки ми не знаємо, як поведе себе ARM-процесор при тривалому навантаженні, чи зможе він забезпечити необхідну обчислювальну потужність для завдань середньої складності і важких процесів.

Сумніваюся, що розробникам в Apple вистачило часу протестувати всі види навантажень і випробувати чіп на відмовостійкість при довгій експлуатації.

Другий недолік полягає в обмеженій кількості оптимізованого софта для ARM-чіпів . Зараз нові процесори на повну будуть розкриватися лише при роботі в стандартних додатках Apple і декількох сторонніх програмах, які вже оптимізовані. Доведеться почекати кілька тижнів або навіть місяців, перш ніж всі розробники випустять необхідні апдейти.

І навіть після цього залишиться ряд специфічних додатків, які не будуть оптимізувати під ARM. Якщо потенційні користувачі лінійки Air в такому софт не потребують, то у Pro-юзерів це один зі стандартних сценаріїв роботи. Неможливість запускати Windows-додатки в віртуальному середовищі або повноцінно встановити ОС від Microsoft на Mac багатьох відлякає від нової лінійки.

Що стосується ціни, то порівнювати слід пристрої в одному сегменті. Моделі з чіпом M1 за всіма статтями обходять весняні базові “Прошки”, які вже не продаються на сайті Apple. Такі моделі вже складно знайти навіть у реселерів.

Порівнювати пристрою на процесорі M1 з просунутими моделями на Core i5 10-покоління до реальних тестів продуктивності безглуздо, та й різниця в ціні відчутна.

Зараз у покупців MacBook Pro на одній чаші ваг доступніші “Прошки” з чіпом M1 і приголомшливою автономністю , а на іншій – більш дорогі моделі з процесором Intel хорошою сумісністю з ПО і перевіреним часом залізом .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.