4 основні форми ушкоджень тіла у пацієнтів, які померли від COVID-19

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розтин трупів пацієнтів, які померли від COVID-19, виявило 4 основні форми ушкоджень тіла.

З перших випадків COVID-19 лікарі знали, що якийсь новий вірус викликає важкий, гострий стан дихальної недостатності. Пізніше список симптомів хвороби був розширений, і патологоанатоми почали пояснювати, як саме вірус вражає організм людини. В недавній статті в престижному медичному журналі The Lancet її автори вказують, що існує чотири основних «напряму» вірусу.

У дослідження, проведеному вченими Імперського коледжу лондонського факультету клітинної патології (Великобританія), увійшли 10 пацієнтів, які померли в період з 1 березня по 30 квітня, у яких за життя був діагностований COVID-19, і прямою причиною смерті яких була саме ця вірусна інфекція. Вік пацієнтів від 52 до 79 років. Один пацієнт пройшов тільки часткове розтин і розглядається як «додатковий».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розтин показав, що загальною ознакою захворювання у всіх пацієнтів було дифузне ураження альвеол. Крім того, принаймі, у одного органу у кожного пацієнта розвинулися поразки через проблеми зі згортанням крові, в основному в легенях, серці та нирках. Крім того, у пацієнтів відзначалося зниження рівня лімфоцитів (особливо CD-8-позитивних Т-клітин) в органах кровотворення, а також гемофагоцітоз.
У деяких пацієнтів також були виявлені досить несподівані симптоми: мікроінфаркт наднирників, гострий панкреатит, перикардит, розшарування аорти, поширений мукормікоз і інші.

Всі 10 пацієнтів звернулися за медичною допомогою з приводу лихоманки і утрудненого дихання. Більшість з них померли протягом трьох тижнів після появи перших симптомів.

Найбільш частим ураженням, викликаним COVID-19, було поширене дифузне ураження альвеол. Другий найбільш типовою знахідкою патологоанатомів у цих пацієнтів був як мінімум один мікро- або макротромбозу як мінімум в одному життєво важливому органі.

Наприклад, незважаючи на те, що у більшості цих людей похилого віку пацієнтів не було ішемічної хвороби серця або вона була дуже запущена, вірусні інфекції часто приводили до розвитку тромбів коронарної артерії або дрібних кровоносних судин, що призводило до некрозу серця (пацієнти в разі коронарного тромбозу, гострого інфаркту міокарда).

Патологоанатоми також виявили менш поширені на сьогоднішній день поразки COVID-19. Одна з них – «виснаження» лімфоцитів, зменшення їх кількості. Інший – підвищений фагоцитоз клітин крові (процес вбивства клітин). Ознаки активного фагоцитозу спостерігалися в селезінці, лімфатичних вузлах і кістковому мозку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.