Власний кінотеатр просто неба: інструкція з облаштування

Зручні крісла, запах попкорну, потужна звукова система та неперевершене зображення — за період карантину кіномани вже встигли за цим засумувати. Найвідважніші уже в перший день відкриття кінотеатрів поспішили до кінозалів. Однак, карантин вніс свої корективи як у формат роботи кінозалів (заповненість кінотеатру не більше, ніж на 50%), так і до розкладу виходу довгоочікуваних кінопрем’єр.

Як провести свій час із близькими в очікуванні новинок кіно, оминаючи черги в кінотеатр? Редакція ITech.ua та Олександр Думанський, менеджер з розвитку проєкційного бізнесу представництва «Epson Europe B.V.», знають відповідь, тому спеціально для справжніх кіноманів підготували детальну інструкцію зі створення свого власного кінотеатру просто неба.

Які переваги власного кінотеатру просто неба?

  1. На відміну від звичайного кінотеатру із незнайомими людьми, до свого власного ви можете запросити рідних, близьких і друзів та влаштувати посиденьки вдома. А домашні закуски та снеки зроблять атмосферу затишнішою, дозволять зекономити на попкорні в кінотеатрі та оминути небажані черги.
  2. Кінотеатр просто неба дозволяє насолодитись не лише кінематографом, але й природою, свіжим повітрям та приємною компанією.
  3. З таким кінотеатром ви не залежите від розкладу в кінозалі, а створюєте свій власний — можна дивитись улюблені кінофільми хоч цілий день.
  4. Зрозуміло, що кінотеатр просто неба — це сезонне рішення, однак в холодну пору року проєктор можна забрати до будинку та облаштувати зручний куточок в себе вдома зі своїм власним домашнім кінотеатром.

Оскільки кінотеатр просто неба може також слугувати вам і для інших потреб, то слід перш за все визначитись із ціллю та бюджетом майбутньої покупки.

Якщо ви плануєте придбати проєктор саме для створення кінотеатру просто неба, то слід додатково задуматись про місце, де буде розташовуватись ваш кінозал, та підібрати спеціально для такої цілі проєктор. Найбільш вдалим для облаштування є подвір’я приватного будинку або дачі, однак й для власників квартир чудовим варіантом буде тераса чи дах (звичайно ж, за наявності доступу до них) або навіть двір будинку, якщо сусіди не будуть проти.

Обов’язковою умовою для створення кінотеатру просто неба є наявність світлої стіни чи полотна/екрану, куди проєціюватиметься зображення, а також достатня відстань до проєктора. За необхідності та наявності вільного простору відстань від проєктора до екрану можна змінювати, а відповідно й змінювати розмір проєційованого зображення (він прямопропорційний відстані до екрана).

Вартість проєкторів ділиться на 4 цінові категорії: проєктори для розваг (до 1000$), проєктори для кіноманів (понад 1500$), проєктори для кінопоказів (понад 3000$) та багатофункціональна ультракороткофокусні проєктори (близько 4000$). Для створення кінотеатру просто неба підійде проєктор із будь-якої цінової категорії. Зокрема, бюджетний сегмент проєкторів від компанії Epson представлений моделями Epson EH-TW5650 та Epson EF-100B/W, а серед дорожчих варто звернути увагу на Epson EH-LS500W, який доступний як у білому, так і в чорному кольорі. Найголовніше в облаштуванні саме вуличного кінотеатру — яскравість пристрою, адже кіносеанси будуть проходити на відкритому повітрі, де немає можливості створити повне затемнення, навіть після заходу сонця залишиться світло вуличних ліхтарів або світло з вікон сусідніх будинків. Для отримання якісного зображення може вистачити яскравості від 2 000 люмен — все залежить від бажаного розміру зображення. Універсальне правило розрахунку яскравості — 1000 люмен на 1 кв. м.

Далі варто визначитися з місцем установки. Проєктор — це перш за все оптичний пристрій. Розмір зображення проєктора безпосередньо залежить від коефіцієнта проєкційного відношення об’єктива, який в ньому встановлений. Даний коефіцієнт показує співвідношення відстані до проєктора до ширини зображення. Так, проєктори поділяються на стандартні (відношення 1-2:1), короткофокусні (0,5-1:1), ультракороткофокусні (менше 0,5:1) та довгофокусні (більше 2:1). Чим менше коефіцієнт — тим ближче можна розміщувати проєкційне обладнання. Щоб не обтяжувати себе розрахунками, деякі виробники проєкторів, зокрема й Epson, розробили спеціальний проєкційний калькулятор, який дозволяє самостійно розрахувати розмір екрану або відстань від проєктора до екрана на основі введених даних.

Що ще важливо врахувати під час облаштування кінотеатру просто неба? 

  1. Налаштування апарату і супутня атрибутика. Щоб картинка була рівною, а відчуття від перегляду захоплювали, потрібно правильно розмістити проєктор щодо екрана та глядачів. Проєктор бажано встановлювати строго навпроти екрану, щоб не було викривлень геометрії зображення. Хоча в сучасних моделях проєкційного обладнання передбачені технології, що дозволяють компенсувати дані викривлення (корекція трапеції за вертикаллю та горизонталлю або зсув лінз). Якщо проєктор короткофокусний — можна встановити його прямо перед екраном. Якщо довгофокусний — при розміщенні важливо врахувати на якій висоті встановити проєктор, щоб не виникало тіні від глядачів, які сидять попереду.
  2. Якісний звук. Проєктори із вбудованим звуком зручно використовувати як домашній кінотеатр чи офісний проєктор, однак для кінотеатру просто неба необхідне додаткове звукове обладнання. Наприклад, можна використовувати bluetooth-колонки, адже сучасні проєктори оснащені даною функцією, чи, для повного занурення у кіно, закупити повноцінні звукові системи із 5 колонками та сабвуфером.
  3. Захист проєктора. Варто не забувати, що влітку погода мінлива, тому проєктор обов’язково слід захищати від потрапляння дощу, інших рідин та пилу. Тому краще встановлювати його під спеціальним покриттям, наприклад, своєрідного намету, або у приміщені, звідки зображення проєціюватиметься на вулицю.
  4. Зручність глядачів. Ну і звичайно, слід не забувати про зручність кіноглядачів та забезпечити їх комфортними кріслами чи шезлонгами, а також смачними снеками та напоями.

Тож, облаштування кінотеатру просто неба — це не так складно, як може здатися на перший погляд. Головне, — це визначитись із ціллю покупки та бюджетом та, звичайно ж, підібрати вдалі фільми для перегляду, щоб гості ваших кінопоказів залишились у захваті, а якісне проєкційне обладнання зробить все інше за вас.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.