Огляд Nokia 5.3: бюджетний телефон з довготривалим оновленням

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В колекції “розумних” телефонів з чистою операційною системою поповнення. Nokia 5.3 – недорогий, багатофункціональний телефон з більшістю сучасних фішок: технологічне оснащення від Qualcomm, безрамковий екран з краплевидним вирізом під камеру, безконтакта оплата NFC і чистий Android 10 з гарантованими поновленнями на майбутні два роки.  Чим ще порадувала новинка від легендарного бренду?


Широкий простір для контенту

Nokia 5.3 – великий смартфон: його вага становить 179 грам. В одній руці ним зручно користуватись, хіба що в соціальних мережах. Сам корпус приємної округлої форми, а ось полікарбонатна спинка слизька. Але футляр в комплекті виправляє цей недолік.

6,55-дюймова IPS-панель залишає двоякі враження. Передача кольору у матриці приємна, до того ж співвідношення сторін 20: 9 ідеально підійде для перегляду роликів улюблених блогерів. Але роздільна здатність 1600х720 маленька для такої діагоналі. На закруглених кутах і по контуру вирізу камери окремі пікселі чітко видно. Є налаштуваня нічного режиму і темна тема. Баланс білого можна підтягнути трохи правіше заводських значень і досягти практично еталонних 6500 К.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Турбота криється в нюансах

При першому знайомстві з Nokia 5.3 помічаєш не тільки блок з чотирьох камер на спинці корпусу. Зручний світлодіодний індикатор вписаний в клавішу живлення, яка знаходиться на правому торці під кнопкою гучності. Прямо навпроти є така ж кнопка, що відповідає за виклик голосового асистента Google. Динамік на нижній межі один. По звуку він стандартний для моделей цього цінового діапазону: бракує глибини і чіткості середньочастотного діапазону. Під час перегляду відео хочеться підключити навушники, благо зверху є вхід 3,5 мм. А для шанувальників бездротового аудіо є підтримка Bluetooth-кодека aptX.

Android 10 в комплектації

Доступність Nokia 5.3 підкреслює не тільки аскетична комплектація із зарядкою на 2 А і простенькою провідною гарнітурою, але і Android 10. Ніяких сторонніх оболонок і прикрас, зате гарантований швидкий вихід оновлень в найближчі два роки. Всі жести в наявності. Крім того, шторку повідомлень можна викликати і свайпом по сканеру відбитків. Дактилоскопічний сенсор розташований на задній панелі, працює спритно і не вимагає регулярного чищення. Є альтернативне розблокування по обличчю, але воно використовує єдину фронтальну камеру і не здатне забезпечити достатній рівень захисту.


Іноді трапляється секундна затримка першого запуску деяких програм. З більшістю ігор таких нюансів немає, що наштовхує на думку про проблему з боку розробників софту. В іншому смартфон функціонує стабільно, пригальмоування в інтерфейсі немає.

Із «залізом» все в порядку

Новинка побудована на базі чіпсета Qualcomm Snapdragon 665, оснащеного графікою Adreno 610. Система, згідно з вимірами AnTuTu, лише трохи не добирає до 180 000 очок. Фризів мінімум, немає ні натяку на троттлінг або нагрів корпусу.


Телефон отримав NFC-чіп, з яким Google Pay чудово працює. В якості навігатора смартфон теж очікувано хороший. Неважко відразу завантажити велику кількість карт в 64 ГБ вбудованої сховища формату eMMC, плюс є слот під пам’ять microSDXC. Оперативної пам’яті може бути або 3, або 4 ГБ. З дзвінками телефон справляється без питань. А коли лоток зайнятий двома сімки, легко додати карту пам’яті.

Камер багато не буває

Основних модулів камери у Nokia 5.3 чотири. Головний об’єктив отримав роздільну здатність 13 Мп, а ультраширококутний – 5 Мп. Їх доповнює двомегапіксельний сенсор глибини різкості і макро на 2 Мп. Останній розрахований на зйомку з відстанню в 3-5 см до об’єкта. Перемикатися між усім цим багатством оптики можна віртуальним повзунком. Поруч є іконка бьютіфікатора, де неважко перетворити пелюсткове боке в кружечки і навіть сердечка – алгоритми ШІ добре виділяють особу в портретному режимі. А ось нічний пресет справляється зі своїм завданням не так ефективно.

Приємним бонусом можна назвати підтримку відеозапису в роздільній здатності аж до 4К при частоті 30 fps. Селфі-модуль на 8 Мп оснастили сенсором з автофокусною оптикою, він записує ролики в Full HD.

Дві доби витримає, але на дієті

Заявленої автономності в пару діб досягти можна, але є парочка хитрощів. В першу чергу не варто відключати функцію Adaptive Battery (для контролю ненажерливих фонових додатків), а заодно активувати автоматичне переналаштування пристрою в режим енергозбереження на останні 15% заряду. З реальних сценаріїв витрати енергії виділимо годину гри в PUBG на максимальній яскравості – це забирає 23-25% заряду, година перегляду YouTube через Wi-Fi витрачає всього 14% енергії. Якщо дивитися ролики Full HD з пам’яті смартфона і виставити яскравість трохи вище середини, АКБ протримається близько 13 годин. Від комплектного ЗП новинка повністю заряджається за три години. Не дуже швидко, хоча чіпсет підтримує технологію Quick Charge 3.0.

Технічні характеристики

ДИСПЛЕЙ          6,55 “, TFT-IPS, 1600х720
ЧІПСЕТ              Qualcomm Snapdragon 665 Adreno 610
ОПЕРАТИВНА ПАМ’ЯТЬ І НАКОПИЧУВАЧ  3/4 ГБ, 64 ГБ
ПРИСТРІЙ         4000 мАг
КАМЕРИ             основна – 13 Мп + 5 Мп + 2 Мп + 2 Мп , фронтальна – 8 Мп 
ОСОБЛИВОСТІ  чиста ОС Android 10, NFC, сканер відбитків, розпізнавання особи

Результати тестів

ANTUTU   176 764
GEEKBENCH 5 312 single core, 1392 multi core
АВТОНОМНІСТЬ до 5 годин гри в PUBG, до 13 годин відтворення відео

Підсумки

Хоча Nokia 5.3 відноситься до класу доступних пристроїв, новинка готова запропонувати власнику чимало актуальних фішок і зручностей. Є платежі по NFC, ширококутні знімки на камеру, велика діагональ екрану, можливість грати в PUBG не втрачаючи роздільної здатністї дисплея.І найголовніше в найближчі пару років ви не пропустите свіжі версії Android.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.