Шахраї використовують YouTube для нової схеми обману

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Шахраї винайшли нову схему і почали розсилати на електронну пошту листи, які виглядають як повідомлення від відеохостингу YouTube. Під ударом опинилися не випадкові люди, а співробітники великих компаній. У кожному з повідомлень був звіт від сервісу, що хтось залишив відповідь на коментар до відео. Проте, відео, обговорення під ним і нікнейми не мали нічого спільного з отримувачем. Хоч це і виглядає як нестиковка, насправді шахраї ретельно продумали свою схему.

Реклама

З одного боку, користувач може помітити, що відповідь не йому, і не переходити за посиланням. З іншого боку, цікавість може взяти верх, особливо якщо відео в листі стосується «нового проекту від іменитого фінансового бренду». Це виглядає реалістично, тому давайте розберемо схему детальніше.

Як працює схема

Після переходу за посиланням, користувач потрапляє на сторінку з найпростішою капчею, де необхідно відповісти на арифметичний вираз. При оновленні сторінки питання не змінюється, а вихідний код показує єдино правильну відповідь — «16». Це може бути захистом від систем безпеки, які не зможуть перевірити шахрайський сайт без подолання капчі.

Реклама

Наступний етап — класичний обман для збору персональних даних. Користувачу пропонують пройти опитування, уточнити фінансове становище та залишити контактні дані для зв’язку, якими потім скористаються «фахівці». В подальшому будь-які кошти, переведені на їхні рахунки, будуть вкрадені. Іноді шахраї можуть навіть спершу завоювати довіру жертви, щоб витягнути якомога більше грошей.

Як YouTube допомагає шахраям

YouTube навіть не підозрює про існування таких шахрайських посилань, адже ошуканці діють у рамках правил. Спочатку вони реєструють новий канал, заливають кілька відео та підтримують активність, щоб сервіс нічого не запідозрив. Потім публікують відео «Новий проект», яке згадується в листі.

Далі використовуються ще два облікові записи. Один з них залишає коментар під роликом, а інший відповідає на нього. В результаті перший користувач отримує на пошту стандартний звіт YouTube з офіційним підписом сервісу, який шахраї пересилають на будь-які електронні адреси з метою отримання грошей.

Додаткова шахрайська схема в Telegram

Ще одна шахрайська схема з’явилася в соціальній мережі Telegram. Деякі користувачі поширюють повідомлення про продаж валюти Telegram Stars в обхід офіційних майданчиків. В результаті шахраї крадуть особисті дані та отримують доступ до крипто-гаманців.

Обидві ці схеми підкреслюють, наскільки важливо бути обачними в інтернеті, не переходити за підозрілими посиланнями і не надавати особисті дані невідомим джерелам.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерелоhi-tech.mail.ru

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ