Українців попередили про небезпеку у WhatsApp та Telegram

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В Україні знову почали активніше діяти шахраї, які використовують популярні месенджери Telegram та WhatsApp, видаючи себе за роботодавців. Аферисти пропонують українцям просту роботу у соціальних мережах за 800-3000 гривень на день, але насправді їхня схема спрямована на виманювання грошей у потенційних жертв. Про це попереджає Міністерство юстиції України.

У заяві відомства йдеться, що фейкові роботодавці пропонують ставити лайки на відео в TikTok або платформі YouTube, оцінювати ресторани та готелі Google Maps і т.д.

Шахраї обіцяють оплату після того, як “співробітник” надасть скріншот із підтвердженням виконаної роботи. Спочатку шахраї справді виплачують кошти за перші завдання, щоб завоювати довіру людей. Однак після цього починає діяти переважна більшість схеми шахраїв.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У відомстві також попереджають, що перші легкі зароблені гроші можуть бути переведені на вашу карту, але це лише хитрощі. Потім шахраї попросять вас переказати їм певну грошову суму. Надалі вони обіцяють повернути вам цю суму разом із заробленими вами грошима за виконані завдання. Спочатку все може здатися легким та правдоподібним. Однак потім схема повториться, але з підвищеними ставками. Шахраї попросять переказати їм велику суму грошей. Якщо ви погодитеся їх сплатити, то втратите зв’язок із “роботодавцем”.

У відомстві просять українців не реагувати на такі пропозиції щодо роботи в інтернеті. Вони можуть приходити через різні месенджери з іноземних номерів, що починаються з +1, +8, +6 тощо; не переказуйте власні гроші за роботу в інтернеті; ретельно перевіряйте всі пропозиції щодо легких заробітків; не оплачуйте жодних послуг для того, щоб почати роботу в будь-якій організації.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на веб-сайті кіберполіції за наступним посиланням: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ або повідомте про те, що сталося за телефоном: 0 800 505 170.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.