Для чого на ноутбуках, комп’ютерах і моніторах може бути щілина із символом замка

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напевно, багато хто бачив на своєму ноутбуці отвір незрозумілого призначення з піктограмою замка або буквою K. Отвір чимось нагадує USB порт, але ним не є. Він має назву K-Slot, Kensington Security Slot або Кенсінгтонський замок. Не знали? Тоді підписуйтесь на “Блог системного адміністратора” – у нас багато найцікавіших матеріалів.

Цей, назвемо його слот, може бути на ноутбуці, а може й бути відсутнім – тут уже все залежить виключно від виробника. Але для чого ж він призначений?

Для чого на ноутбуках, комп’ютерах і моніторах може бути щілина з символом замка
Пристрій було винайдено в далекому 1980 році, він багато разів змінював власників і зараз належить Kensington Computer Products Group. Це спеціальний отвір для вставки антикрадіжного троса – технологія була винайдена ще для велосипедних замків, а пізніше перетекла і в комп’ютерну (а також іншу) техніку.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як це працює? Дуже просто – отвір усередині металевий і надійно закріплений – у нього вставляється сталевий трос зі звичайним або кодовим замком. Інша ж частина троса може бути обгорнута, наприклад, навколо столу або ж вставлена в таку саму “розетку”. Такий спосіб захисту від крадіжки зазвичай використовують у магазинах побутової техніки – щоб справді вкрасти ноутбук або монітор, злодюжці потрібно з корінням виламати частину корпусу пристрою, що утруднить подальшу реалізацію пристрою і потребуватиме додаткового часу та зусиль.

K-Slot у моніторах і комп’ютерах, як правило, потрібен для захисту від крадіжки техніки в тих місцях, де користувач може відійти, – наприклад, на ресепшені готелю або торгового центру. Буває, що замок Кенсінгтона додатково оснащують сигналізацією – якщо ланцюжок розімкнеться, то стаціонарний пристрій увімкне сирену.

Напевно, багато хто чув, як у великих магазинах щось сильно і противно пищить біля стійки з ноутбуками. Але магазини часто економлять на такому антикрадіжному способі і можуть просто підключати лептоп через мережевий кабель – у разі розмикання також спрацьовує сигналізація.

Варто розуміти, що цей захист не допоможе зберегти техніку від підготовленого злодія – сталевий тросик можна легко перекусити спеціальним інструментом, наприклад, ножицями по металу.

Нерідко K-Slot розташований спеціально в тому місці, щоб утруднити крадіжку акумуляторної батареї або закрити доступ до слота пам’яті чи жорсткого диска.

Ця технологія запатентована і тому не всі виробники можуть її використовувати. Є також варіанти антикрадіжного захисту за допомогою, наприклад, порту VGA або будь-якого іншого, які мають кріпильні елементи.

Замок Кенсінгтона можна зустріти на ігрових приставках, відеокамерах, телевізорах, моніторах, ноутбуках, системних блоках, проекторах – на тій техніці, яку можна легко взяти й забрати. Пристрій не дає 100% захисту, але цілком допомагає запобігти випадковій крадіжці, коли злодій хапає техніку і намагається з нею втекти.

 

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.