Що таке USB-C. Чи замінить він всі інші роз’єми USB

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви недавно купили якийсь електронний гаджет, то в ньому напевно є порт USB-C. Нещодавно всі смартфони і планшети оснащувалися Micro-USB, але цей крихітний отвір в нижній частині ваших гаджетів перетворився на щось набагато потужніше і корисніше.

Отже, давайте розберемося, що таке USB-C, наскільки він швидкий, чому він ще не став мейнстрімом і які його покоління. Ми також розвіємо поширені помилки про USB-C, розповімо, чим він відрізняється від USB 3 та інших незрозумілих стандартів і порівняємо його з роз’ємами Lightning від Apple.

Це все, що вам потрібно знати про USB-C.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке USB-C?

USB-C або USB Type-C – це найновіший універсальний стандарт для дротового підключення інтелектуальних пристроїв. Він є наступником старих стандартів, таких як Micro-USB та USB-A, які все ще поширені, але швидко зникають. Важливою перевагою USB-C є його реверсивна конструкція у вигляді таблетки, що дозволяє вставляти штекер у пристрій як лицьовою стороною, так і лицьовою стороною вниз.

Якщо ви придбали новий телефон, планшет або ноутбук в останні кілька років, то, швидше за все, він оснащений портом USB-C – саме він забезпечує швидку зарядку та швидку передачу даних. Винятком є ​​iPhone, який у iPhone 14 та попередніх серіях використовує роз’єм Lightning. Далі у статті ми порівняємо обидва варіанти.

USB-C був представлений у 2014 р., але оскільки нові стандарти USB приймаються повільно, у деяких країнах світу він ще не став мейнстримом. Роз’єм USB-C має 24 контакти, тобто по 12 з кожного боку. З цих контактів 24 16 призначені для передачі даних, чотири – для зарядки і чотири – для заземлення.

Однією з найпоширеніших помилок є припущення про те, що всі кабелі USB-C є швидкими. Це не так. Насправді літера «C» у слові USB-C стосується лише форми роз’єму і штекера.

Іншими словами, USB-C – це лише фізичний стандарт, а не стандарт передачі даних. Не можна сказати, наскільки швидким буде USB-C кабель, не подивившись на стандарт передачі даних.

Стандарти даних USB, такі як USB 2.0, 3.0, 3.1, 3.2 або 4, докладно описують швидкість кабелю. Власне, літери позначають форму, а цифри — швидкість. Докладніше про стандарти даних ми розповімо у наступному розділі; зверніться до таблиці, що додається.

Перш ніж ми зрозуміємо, чому USB-C це здорово, ми повинні спочатку визнати його головну проблему: плутанину в назвах. Форум USB Implementers Forum (USB-IF) розробив USB-C та відповідає за найменування та впровадження нових стандартів USB. Однак він також постійно перейменовує існуючі стандарти, що призводить до плутанини для звичайних користувачів.

Наприклад, стандарт USB 3.0 був випущений у 2008 році, але в липні 2013 року він був офіційно перейменований на «USB 3.1 Gen 1», а в лютому 2019 року — на «USB 3.2 Gen 1». Аналогічно, стандарт USB 3.2 офіційно називається USB 3.2 Gen 2×2. Ця плутанина в термінології може бути основною причиною повільного впровадження USB-C.

Покоління та швидкості USB-C

Якщо на секунду відволіктися від плутаних назв, можна помітити, що з кожним поколінням швидкість різко зростає. Також можна помітити, що нові стандарти швидкості сумісні лише з кабелями USB-C, а не USB-A або MicroUSB. Але, як ми вже говорили, новим стандартам потрібен час, щоб стати загальноприйнятими.

Наприклад, швидкість USB 3.2 останнього флагманського телефону Samsung Galaxy S23 Ultra складає 20 Гбіт/с, а швидкість USB 2.0 середнього рівня Galaxy A54 – лише 480 Мбіт/с. Оскільки інформація про ці стандарти не є поширеною, компанії не відчувають необхідності модернізувати свої виробничі процеси для переходу на нові стандарти.

Найшвидшим стандартом передачі даних, доступним зараз на комерційних пристроях, є USB4, швидкість якого досягає 40 Гбіт/с. USB4 заснований на Thunderbolt 3. Thunderbolt 3 – це пропрієтарний апаратний інтерфейс, створений компанією Intel в кінці 2015 року; Apple стала першою великою технологічною компанією, яка застосувала його у комерційних цілях у своїх ноутбуках MacBook Pro 2016 року.

Пізніше, у 2019 році, Intel передала специфікацію Thunderbolt 3 у USB Implementers Forum, щоб допомогти створити новий стандарт передачі даних USB 4, який виробники могли вільно використовувати у своїх пристроях. Це дозволило впровадити масове використання швидкість передачі даних 40 Гбіт/с. Простіше кажучи, USB4 – це безкоштовна версія Thunderbolt 3.

Слід також пам’ятати, що наведені цифри — це максимальні теоретичні швидкості. У реальному житті кабелі USB досягають від 60% до 80% швидкості, вказаної на папері, в залежності від якості кабелю, що купується.

У чому різниця між USB-C, USB 3 та Thunderbolt 3?

Це дуже поширене питання, тому давайте відповімо на нього раз і назавжди.

Чи краще USB-C, ніж Lightning?

Так, USB-C краще Lightning практично у всіх відносинах. Максимальна швидкість передачі даних через роз’єми Lightning становить лише 480 Мбіт/с – це швидкість USB 2.0, випущеного у 2000 році. Це означає, що сучасні моделі iPhone (14 і старші), як і раніше, працюють з технологією більш ніж 20-річної давності!

По-друге, роз’єми Lightning неймовірно повільно заряджаються відповідно до сучасних стандартів. Сьогодні флагманські телефони на базі Android можуть заряджатися від 45 до 100 Вт і вище, тоді як останні моделі iPhone лише до 25 Вт.

Прикро, що Apple так довго відмовлялася переходити на USB-C, незважаючи на очевидні переваги лише тому, що це означало б втрату контролю над екосистемою. Не кажучи вже про те, що компанія отримує прибуток від продажу кабелів та перехідників Lightning.

Більше того, ЄС зобов’язав iPhone перейти на USB-C до 2024 року. На щастя, компанія заздалегідь перейшла на USB-C у лінійці iPhone 15 у 2023 році.

Усі «розумні» гаджети повинні мати USB-C

USB-C – це очевидний наступний крок для сучасних “розумних” гаджетів, і в багатьох місцях він уже став мейнстримом. У міру появи нових стандартів наші гаджети мають розвиватися разом із ними.

Надалі ми сподіваємося, що Форум розробників USB дотримуватиметься своїх угод про найменування і не вноситиме плутанину. Усунення плутанини навколо USB-C прискорить його використання та допоможе всім.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.