Які камери в iPhone 15: діафрагма, матриця, фішки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфони iPhone із покоління в покоління залишаються еталонними камерофонами. Так було і з 14 серією, з моделями якої ентузіасти знімали справжні документальні фільми. У новій, 15 лінійці камер знову приділили пильну увагу. Основні камери на iPhone 15 і 15 Plus – 48 МП, а в моделі 15 Pro Max з’явився новий об’єктив з п’ятикратним збільшенням. Розібралися у цих та інших інноваціях у камерах нових iPhone, виділили головні фішки та особливості.

Основні характеристики камер iPhone 15

iPhone 15 Pro / 15 Pro Max iPhone 15/15 Plus
Сенсор основної камери 48 МП 48 МП
Фокусна відстань 24 мм 26 мм
Crop Zoom 1.2х (28 мм) 2х (52 мм)
1.5х (35 мм)
2х (48 мм)
Покриття лінзи основної камери Антивідблиск Антивідблиск
Портретний режим (з покращеною якістю) 1х, 2х, 3х (тільки на iPhone 15 Pro) 1х, 2х
Надширококутна камера 12 МП з макро 12 МП без макро
Апертура надширококутної камери f/2.2 f/2.4
Фронтальна камера 12 МП з автофокусом 12 МП з автофокусом
Відео До 4K 60 FPS. Кінематографічний режим. До 4K 60 FPS. Кінематографічний режим.
Особливі режими та функції ProRAWProRESSpatial VideoСенсор LiDAR

Поліпшення основної камери базових моделей

Нова 48 МП основна камера впливає відразу кілька аспектів. Найголовніше – значно підвищується деталізація знімків завдяки більшому об’єму інформації, який камера здатна зафіксувати та обробити.

Це не фотошоп. І не кадр із фільму. Це знімок із iPhone 15. Фото: apple.com

Можна знімати відразу в 48 МП, але за умовчанням смартфон робить знімки 24 МП із надвисокою роздільною здатністю, зберігаючи всю красу деталей та заощаджуючи обсяг сховища. На iPhone 15 і 15 Plus доступний дворазовий зум завдяки кропу сенсора. Знімки з х2 виходять за рівнем, порівнянними з фото з телеоб’єктива. Таким чином, власники базових моделей iPhone 15 почуватимуться власниками не двох, а одразу трьох камер. У режимі відео зум теж відпрацьовує чудово, працюючи у форматі безперервного збільшення та зменшення масштабу без ривків зображення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Зум повністю зберігає рівень деталізації. Фото: phonearena.com

Новий сенсор основної камери Pro-версій

48 МП сенсор моделей Pro і Pro Max більше, ніж у базових версій iPhone 15. Знімки 48 МП тепер можна робити і ProRAW, і HEIF. ProRAW традиційно відкриває доступ до численних налаштувань експозиції, балансу білого та кольорів. HEIF – високоефективний формат зображень із високим ступенем стиснення. Знімки, зроблені у цих форматах, після обробки можна миттєво публікувати на профільних чи особистих ресурсах. Підійдуть такі фотографії для друку. Якість дивовижна. 

Знято на iPhone 15 Pro Max. Ідеально. Фото: petapixel.com

Фокусна відстань камери стала меншою, ніж на iPhone 14 Pro і Pro Max: 24 мм замість 26 мм. Став доступний Crop Zoom x1.2, x1.5 та x2. Ці опції дозволяють вибирати у додатку камери різну фокусну відстань, включаючи номінальну x1.

Телеоб’єктив з 5-кратним зумом на iPhone 15 Pro Max

За відсутність телеоб’єктиву з значним зумом смартфони бренду часто лаяли. І ось Apple нарешті зважився та ексклюзивно для найдорожчої моделі 15 серії розробив модуль телефото з перископічним об’єктивом та 5-кратним оптичним зумом. Була використана конструкція тетапризми, що відображає світло до надходження на датчик відразу чотири рази. Встановлено передову систему стабілізації, що складається з класичної оптичної стабілізації та модуля усунення 3D-сенсора автофокусування.

Знято на телеоб’єктив iPhone 15 Pro Max зі 120 мм фокусною відстанню. Фото: phonearena.com.

Модуль усунення 3D-сенсора автофокусування об’єктив такого плану на iPhone з’явився вперше. Сенсор здатний переміщатися у різних напрямах, і це забезпечує еталонну стабілізацію. На жодному смартфоні світу прямо зараз краще не буде. Навіть на Samsung S23 Ultra.

Діафрагма f/2.8 гарантує ідеальне керування освітленням. Матриця вловлює більше світла, і це дає приголомшливий ефект під час зйомки в умовах недостатнього освітлення. Телеоб’єктив є і на iPhone 15 Pro, але в цій моделі він обмежений триразовим зумом.

Надширококутна камера та математика в Pro-версії

З основною камерою та телеоб’єктивом розібралися. А що ж надширококутне? Технічно 13 мм f/2.2 об’єктив можна порівняти з аналогом, встановленим в iPhone 14 серії. Він знімає кадри 12 МП, але є відмінності. Лінзи надширококутних камер iPhone 15 покриті новим покриттям антивідблиску, покращено нічний режим, посилений HDR. 

А тепер давайте порахуємо, скільки всього справжніх та умовних камер у 15 iPhone Pro та Pro Max. Завдяки опції кропу 24 мм основної камери ми отримуємо варіанти:

  • 24 мм FOV;
  • 28 мм FOV;
  • 35 мм FOV;
  • 48 мм FOV;
  • макро;
  • телефото.

Разом сім. Зрозуміло, що технічно не можна вважати все це камерами в класичному сенсі, але масштаб вибору на Pro-моделях дуже великий. 

Портретний та нічний режими

У портретному режимі також зміни на краще:

  • Він активується автоматично у відповідних ситуаціях.
  • Його можна використовувати постфактум, коли фото вже було зроблено. Доступні майстерне регулювання та перемикання фокусу на інший об’єкт.
  • Кольори – більш насичені, якість при слабкому освітленні – вища. 
  • Штучний інтелект сам виявляє об’єкти у кадрі та проводить аналіз глибини. 
Глибина різкості – одна з найкращих, що буває на смартфонах у наш час. Дякую LiDAR. Фото: petapixel.com

Нічний режим також перетворився. Більше деталей, більше яскравих відтінків, більше від реалізму. Дивіться самі.

Особливо вдало відбито небо з його брудно-сірими переливами та тьмяним свіченням. Фото: cnn.com

Режим Smart HDR тепер впевнено працює з яскравими відблисками, темними тінями та напівтонами, не втрачаючи загальної якості деталізації. Як запевняють умільці з Apple, відтінки шкіри передаються більш натурально. Все це стосується і селфі-камери.

Селфі максимально точні в передачі кольору. Фото: cnn.com

Відеоможливості

Моделі 15 серії iPhone можуть знімати ролики з роздільною здатністю до 4К 60 FPS. Апарати Pro-серії – з ProRES-режимом, що передає елітний динамічний діапазон і зберігає видатну деталізацію. Для реалізації його роботи у форматі 4K 60 FPS необхідний зовнішній пристрій зберігання, і для цього Apple реалізував у смартфонах серії порт USB Type-C. Тепер можна підключити потрібні твердотільні накопичувачі, насолоджуватись максимально точними та об’ємними кольоровими профілями, плавним переміщенням фокусу – і знімати повноцінні фільми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.