Без категорії

П’ять вірних ознак, що вам телефонують шахраї

Share

Телефонні шахраї вигадують все нові способи виманювати гроші у довірливих людей. Вони спритно грають на чужих почуттях і без докорів сумління користуються прогалинами у фінансовій грамотності. Але дещо їх все-таки видає. У нашому чек-листі – найтиповіші й найочевидніші ознаки телефонних шахраїв. Дізналися хоча б один із пунктів – відразу вішайте слухавку.

Телефонують вам, а не ви

Вам зателефонували “з банку” – це вже привід насторожитися. Імовірність, що ви розмовляєте зі справжнім співробітником банку, а не з шахраєм, близька до нуля. Співробітники банків зазвичай не телефонують клієнтам, а ось шахраї давно навчилися імітувати будь-яких інших організацій. А вже якщо мова зайшла про “переказ грошей на безпечні рахунки”, “підозрілі транзакції” і будь-які подібні пропозиції, краще відразу припинити розмову. А якщо все-таки турбуєтеся про збереження своїх грошей, краще самі зателефонуйте в банк або перевірте стан рахунків через мобільний додаток.

У вас просять секретні дані

Будь-який банк прагне захистити дані клієнта і його гроші. PIN-код, тризначний CVV з картки та код з SMS – усі ці паролі придумали для того, щоб берегти ваші кошти. Тож не дивно, що шахраї мріють роздобути цю інформацію. Про всяк випадок нагадаємо: під яким би приводом у вас не просили ці дані, не повідомляйте їх нікому, навіть співробітнику банку. Щойно почули подібне прохання і тим більше категоричну вимогу – вішайте слухавку. Адже це найбільш явна ознака шахрая.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розмова зводиться до грошей

Можливо, у вас багатий внутрішній світ, але телефонних ошуканців цікавлять тільки ваші гроші. Будьте впевнені: шахраї намагатимуться використати будь-який привід, щоб виманити заповітні рублі. Наприклад, запропонують перевести гроші на “безпечний” рахунок або поміняти валюту за надвигідним курсом. Таких пасток – величезна кількість, до того ж постійно з’являються нові схеми. Ось наша порада: постарайтеся весь час бути напоготові та зберігати холоднокровність. Особливо, якщо “помічник” сам вас знайшов, а ви навіть не знаєте, хто ця людина в телефонній трубці.

Запам’ятайте: ніяких “безпечних” рахунків не існує. Це все вигадка шахраїв.

Вирішити потрібно прямо зараз

Якщо з перших секунд розмови співрозмовник підштовхує до якоїсь дії, найімовірніше, це шахрай. “Терміново”, “негайно” – це взагалі улюблені слова телефонних шахраїв. Під час діалогу незнайомець із телефонної трубки продовжить вас підганяти: “якщо не переведете гроші на безпечний рахунок, їх вкрадуть”, “ще кілька хвилин – і буде пізно!”, “якщо ви прямо зараз не виконаєте те, що я вам кажу, ви позбудетеся грошей”. А якщо шахрай відчуває, що жертва сумнівається, він почне тиснути: “не сперечайтеся зі мною, я голова служби безпеки банку”, “відмовляючись виконувати мої вимоги, ви порушуєте закон”.

Опиняючись під таким тиском, людина часто починає панікувати і перестає ставитися критично до слів співрозмовника. У результаті вона ведеться на розлучення і приймає необдумане рішення. Уже після того, як розмова закінчена, жертву наздоганяє думка про те, що сталося, і вона в жаху. Але повернути гроші вже навряд чи вийде.

Телефонні шахраї – спритні маніпулятори, які точно знають, як грати на чужих емоціях. Якщо підозрюєте, що вас намагаються розвести, – одразу припиняйте розмову. Інакше є ризик втратити пильність і видати секретну інформацію.

Співрозмовник грає на ваших почуттях

Терміновість у прийнятті рішення – не єдина “зброя” телефонного шахрая. Уявіть, що вам надійшов такий тривожний дзвінок: “просто зараз хтось виводить ваші гроші – назвіть код, щоб ми змогли заблокувати рахунок”, “Іван дав ваш номер, він у біді, і потрібно просто зараз переказати гроші, щоб йому допомогти”. А в кого з нас немає знайомого на ім’я Іван? Але ж часто зловмисники дізнаються щось про вас і вашу сім’ю і можуть прикриватися справжніми іменами ваших родичів або навіть видавати себе за них.

Трапляється й так, що шахраї приходять і з радісними “новинами”. Наприклад, такими: “генератор випадкових чисел вибрав ваш номер, отримайте свій виграш” або “вам надійшов переказ на велику суму”. Чудово, правда? Однак найчастіше за цим слідує прохання сплатити символічну комісію за переказ або податок. Після цього ошуканці, зрозуміло, зникають. А іноді шахраям достатньо лише реквізитів вашої картки, щоб самим її спустошити. Підсумок будь-якої з цих схем – один: жертва втрачає гроші.

Занепокоєння за близьку людину, ейфорія від несподіваного виграшу та інші сильні емоції роблять людину вразливою – особливо якщо співрозмовник ще й квапить з прийняттям рішення. Через це багато хто втрачає пильність і виконує все, про що просить шахрай. Але потім замість бажаного SMS про поповнення рахунку отримують повідомлення про списання грошей.

Почувши шокуючу новину від незнайомця, постарайтеся зберігати холоднокровність. Згадайте, чи багато ви знаєте історій про раптовий виграш у лотерею? Подумайте, чи можна виграти в лотереї, в якій ви навіть не брали участі? І як часто люди отримують несподівані грошові перекази від незнайомців? І найголовніше: почувши, що хтось із близьких у біді, зв’яжіться з ним самі й запитайте, чи все гаразд. Як правило, на тому кінці дроту ні про яку біду навіть не підозрюють.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Huawei розпочала продажі своїх Watch Fit 3 за межами Китаю за ціною $160

    Новинка пропонується за стартовою ціною $160. При цьому пристрій може похвалитися 1.82-дюймовим AMOLED-екраном із закругленими…

    08.05.2024

    У мережі обговорюють кросівки Тіма Кука

    Уважні користувачі помітили під час травневої презентації Apple незвичайну деталь. Загальну увагу привернула пара взуття…

    08.05.2024

    Які побутові прилади не можна підключати до подовжувача: не всі про це знають

    При використанні подовжувачів слід дотримуватись певних правил безпеки. Які побутові прилади слід підключати безпосередньо до…

    08.05.2024

    6 налаштувань Xiaomi, за допомогою яких ви покращите свій смартфон

    Китайські смартфони бренду "Сяомі" радують своїх власників різноманітністю налаштувань, за допомогою яких можна помітно підвищити…

    08.05.2024

    Apple прибрала зарядний пристрій з нових iPad Pro та iPad Air у Європі

    Учора Apple представила нові лінійки iPad Pro та iPad Air , а також оновлені Apple…

    08.05.2024

    iPad 10 став коштувати ще дешевше після анонсу нових iPad Air та Pro

    У відповідь на анонс нових моделей iPad Air та iPad Pro, що відбувся напередодні у…

    08.05.2024