Як перевірити телефон на наявність програм-шпигунів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перше, що потрібно розуміти про ПЗ для стеження – його вкрай складно встановити на смартфон без фізичного доступу до нього. Зловмисник повинен зайти з пристрою, за яким хоче стежити, в магазин мобільних додатків, завантажити потрібний застосунок і налаштувати його. Із цього правила є винятки, уточнив Валенго з “Газінформсервісу” – пристрої, на яких було зроблено jailbreak.

Тобто, у більшості випадків, щоб запобігти встановленню ПЗ для стеження на ваш телефон, достатньо тримати його заблокованим і не давати іншим людям. Однак у житті не все так просто. Наприклад, якщо ви перебуваєте в аб’юзивних стосунках із людиною, яка контролює вас настільки, що вона хоче встановити на ваш телефон таке ПЗ для стеження, то вона може зажадати доступ до вашого пристрою.

Однак це не означає, що у вас зв’язані руки. Ви можете, наприклад, перевірити смартфон на наявність програм сталкінгу за допомогою антивірусної утиліти. Є кілька варіантів безкоштовних рішень, наприклад, мобільні антивіруси від “Касперського” або Certo. Їх можна завантажити як для Android, так і для iPhone. Хоча вважається, що для iPhone не існує антивірусів – адже віруси в класичному розумінні цього терміна просто не працюють під iOS – програми для забезпечення кібербезпеки в AppStore присутні і займаються якраз виявленням шпигунського ПЗ, фішингових посилань, незахищених громадських WiFi-мереж і так далі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Утім, для iPhone є додаткові варіанти перевірки. “У випадку з iOS, – пояснює Патрік Вордл, дослідник з питань безпеки в Jamf і засновник Objective-See, – якщо встановлене шпигунське ПЗ, воно може відображатися як застосунок, який ви не впізнаєте, або навіть як шкідливий “профіль”.

Для перевірки наявності таких програм на iPhone перейдіть у розділ “Параметри” > “Загальні” > “Профілі та управління пристроєм”. Якщо ви не бачите останньої опції, отже, на вашому телефоні не встановлений профіль управління мобільним пристроєм (це хороша новина). Якщо ви її бачите, дізнайтеся, що це за профіль, натиснувши “Детальніше”.

У налаштуваннях також має бути опція “Видалити управління”.

“Звичайно, – додав Вордл, – варто зазначити, що на корпоративних пристроях або власних пристроях співробітників, на яких зберігається інформація компанії, можуть бути встановлені профілі управління основними даними, що очікувано і не є приводом для занепокоєння”.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.