Топ-5 неочевидних відмінностей дорогого Android смартфона від дешевого

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ні для кого не секрет, що сьогодні немає принципової різниці між смартфонами за 10 і 40 тисяч гривень. Купивши який-небудь Redmi Note 11 Pro, ви отримуєте AMOLED-екран з частотою 120 Гц, хорошу камеру і стереодинаміки. Те ж саме запропонує вам будь-який флагман, але тільки у нього буде трішки кращий дисплей, спритніший процесор і швидша зарядка. Це очевидні речі, зрозумілі кожному покупцеві. Водночас між дорогими і дешевими смартфонами Xiaomi є маса прихованих відмінностей, про які не знають навіть продавці-консультанти. Так давайте ж з’ясуємо, в чому вони полягають.

Матеріали корпусу смартфона

Ще якихось 5 років тому навіть смартфони Redmi поміщали в металевий корпус, але зараз Xiaomi використовує чітку градацію. Купуючи дешевий телефон, ви отримуєте плитку, цілком виконану з пластику. Доплативши за Pro-версію чергового Redmi Note або Lite-версію нового флагмана, ви вже матимете справу зі скляною спинкою. Але тактильно приємна комбінація скла і металу сьогодні використовується тільки в дорогих смартфонах на кшталт Xiaomi 12, Xiaomi 13 Pro і MIX Fold 2.

Крім того, дисплей флагманів, як правило, захищає загартоване скло Corning останнього покоління, а власникам недорогих моделей найчастіше доводиться мати справу зі старими варіаціями. Нарешті, дорогі смартфони Xiaomi 13-ї серії володіють повноцінним вологозахистом стандарту IP68, в той час як для більш дешевих пристроїв виробник сором’язливо заявляє IP54 (захист від дрібних бризок).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кількість оновлень Android

Xiaomi 13 і Redmi Note 12 вийшли приблизно в один час. Представник флагманської серії з’явився на глобальному ринку наприкінці лютого, а недорогий телефон – на початку квітня. При цьому трохи новіший Redmi Note 12 працює на Android 12, а Xiaomi 13 – на Android 13. Дрібниця, але на це є сенс звернути увагу.

Ще більш важливим моментом є термін підтримки. Власникам флагманів Xiaomi обіцяють, що їхній смартфон отримуватиме великі оновлення операційної системи протягом 3-х років, а патчі безпеки продовжать надходити навіть через 4 роки після виходу пристрою. Для недорогих моделей жодних термінів не визначено. Але зазвичай такі пристрої отримують апдейти ОС 2 роки, а оновлення системи безпеки – 3. У випадку зі смартфонами початкового рівня на кшталт Redmi 10C ситуація ще гірша.

Функції телефону

Xiaomi навмисно позбавляє свої недорогі телефони корисних функцій MIUI, про що я вже розповідав в окремому матеріалі. Представники серії Redmi позбавлені суперобоїв, мають обмеження роботи Always on Display, а ще не вміють програмно покращувати якість відео за допомогою примусового HDR, суперроздільної здатності і технології MEMC.

Ба більше, більшість функцій будь-якого оновлення MIUI доступні тільки на флагманах. У випадку з 14-ю версією прошивки багато дешевих смартфонів не отримали обіцяні віджети, можливість копіювати текст з фото і працювати з двома плаваючими вікнами одночасно, хоча все це було анонсовано на презентації оболонки.

Xiaomi, які підтримують бездротову зарядку

Багато людей вибирають смартфони виключно з підтримкою технології Qi. І серед пристроїв Xiaomi подібним можуть похвалитися тільки по-справжньому дорогі моделі:

  • Xiaomi Mi Mix 2S;
  • Xiaomi Mix Fold і Mix Fold 2;
  • Xiaomi Mi 9 і Mi 9 Pro;
  • Xiaomi Mi 10, Mi 10 Pro і Mi 10 Ultra;
  • Xiaomi 11, 11 Pro і 11 Ultra;
  • Xiaomi 12, 12 Pro і 12 Ultra;
  • Xiaomi 13, 13 Pro і 13 Ultra.

Навіть Xiaomi 11T, 12X або 13 Lite, що умовно належать до флагманської лінійки, позбавлені підтримки бездротової зарядки. За зручність потрібно платити, і це – виключно маркетингове обмеження, адже розміщення котушки під кришкою коштує сущі копійки.

Гарантія на смартфони

Преміальному смартфону – преміальне обслуговування
Кілька років тому компанія Xiaomi запустила програму VIP-привілеїв, якою можуть скористатися власники всіх міжнародних версій її смартфонів (Global і ЕАС), що належать до флагманського сегменту. По суті, це розширена гарантія, що включає в себе:

гарантійне обслуговування протягом двох років;
безкоштовна заміна екрана протягом 6 місяців після придбання;
1 безкоштовний негарантійний ремонт протягом року з моменту купівлі смартфона;
підмінний телефон-флагман на час ремонту;
виділена гаряча лінія, доступна за номером 8 800 775-66-15.
Дізнатися, чи бере участь ваша модель у програмі VIP-привілеїв, можна на сторінці пристрою, розміщеній на сайті mi.com. Чи є розширена гарантія або інші згадані в тексті фішки вагомим аргументом на користь покупки дорогого смартфона Xiaomi – вирішуйте самі. Усе залежить від ваших потреб і сценаріїв експлуатації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.