Чи шкідлива швидка зарядка для акумулятора смартфона

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Швидка зарядка стала справжнім трендом для сучасних пристроїв. Тепер вона є не тільки у флагманах, а й у бюджетному сегменті. Виробники також змагаються, щоб їхня зарядка стала найшвидшою, щоб пристрої заряджалися на 100% за 20-30 хвилин. Але чи добре це для акумулятора? Є думка, що швидкі зарядки просто вбивають акумулятор за дуже короткий термін. Давайте розбиратися, чи так це насправді, а також з’ясуємо, як правильно і безпечно треба заряджати пристрій.

Як відбувається заряджання

Якщо в двох словах, то заряджені іони переміщаються через електроліт від анода до катода, передаючи при цьому свої електрони. Кожен цикл зарядки залишає в електроліті певну кількість іонів, це і викликає так звану деградацію акумулятора.

Приблизно за 800 циклів заряджання ємність нашого акумулятора падає на 15%. Це нормально, і в даному типі акумуляторів з цим нічого не поробиш.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Основним показником ефективності заряджання є температура. Чим вона більша, тим швидше іони починають кристалізуватися і потрапляти в електроліт. Однак при її підвищенні, деградація акумулятора буде прискорюватися. Зазвичай це проявляється при температурі 45. Якщо температура буде ще вищою, то електроліт починає розкладатися, а разом з цим виділяються гази, а це призводить до різних здуття на смартфоні, а за критичних температур відбувається навіть загоряння.

Що відбувається у швидкій зарядці

Загалом, відбувається те ж саме, що і в ситуації вище, але іонни переміщаються швидше, що зі свого боку підвищує температуру. Все начебто добре, але нагрівання все ж є. Але це при стандартній швидкій зарядці. А тепер давайте подивимося, чи вдалося виробникам вирішити цю проблему, і що вони придумали.

На ринку зараз представлено більше десятка різних протоколів швидкої зарядки. Але ми виділимо основні підходи, які допомагають вирішувати проблему нагрівання.

1. Розумні контролери

Якщо раніше всі потужності відправляли в акумулятор, вони зрозуміло з цим не справлялися і швидко “здувалися”. То зараз навчилися підводити струм до акумулятора плавно. Спеціальні алгоритми визначають, як правильно без особливого нагріву швидко зарядити смартфон.

2. Поділ акумуляторів

Поділ батареї на кілька секцій зменшує нагрівання і навантаження. Таку технологію часто використовує Xiaomi.

3. Система охолодження

Тут представлені десятки різних рішень, працюють вони по різному. Але загалом, це теж вирішує проблему нагрівання. Грамотно вибудуваний корпус із відведенням тепла допомагає уникнути перегрівів.

Підсумок

У сукупності ці рішення допомагають практично позбутися нагрівання. Це означає, що деградація акумулятора буде йти нормальним ходом, а не прискореним. Але якщо ви все ж таки переживаєте за вашу батарею, то в налаштуваннях більшості пристроїв можна відключити функцію швидкої зарядки.

Що не можна робити під час заряджання смартфона

Не можна навантажувати смартфон. В ідеалі краще взагалі покласти смартфон на стіл на зарядці. Але хоча б не навантажувати іграми, тіктоками тощо. Оскільки це все підвищить температуру пристрою, що збільшить знос акумулятора.

Небажано користуватися неоригінальними зарядними пристроями. Вони можуть неправильно розраховувати безпечний струм для вашої батареї.

Не можна заряджати холодний акумулятор. Дайте йому трохи прогрітися в приміщенні, він скаже вам спасибі.

Не можна тримати смартфон на сонці під час заряджання, а також у гарячих приміщеннях, на кшталт лазні або цеху.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.