Чому iPhone працює краще, ніж Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви коли-небудь чули думку про те, що iPhone апріорі працює краще, ніж Android? Гадаю, що чули. Незважаючи на те, що Android вже давно не кладе навіть на відверто слабких пристроях, з точки зору фактичної працездатності він все одно поступається iOS. Хтось, можливо, скаже, що вся справа в оптимізації. Але сьогодні посилатися на відсутність оптимізації операційної системи, якій ось-ось виповниться 10 років, як мінімум, недоречно. Тим більше, що iOS із самого початку працювала практично ідеально. Але справа тут зовсім інша. То в чому ж?

Для початку пропоную розібратися, чим насправді Android поступається iOS? Адже проблем зі швидкодією і справді немає ні в тій, ні в іншій платформі. Але це давно не важливий момент, тому що проблеми є в таких сценаріях використання, як багатозадачність або, скажімо, зйомка фото або відео, в яких Android явно програє iPhone, незалежно від моделі.

Чому iPhone кращий за Android

Абсолютна більшість смартфонів на Android, незважаючи на більший обсяг оперативної пам’яті, страждають від «нетримання» і вивантажують запущені програми з фонового режиму вже через півгодини-годину. А, якщо ви порівняєте фото, зроблене на iPhone, з кадрами на камеру якогось Galaxy, то однозначно віддасте перевагу першому. Адже недаремно для Інстаграма беруть саме Айфон.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Насправді ні про яку оптимізацію не йдеться. За словами розробника програми mcpro25fps , iPhone лідирує за якістю фотозйомки через відсутність фрагментації. Справа в тому, що виробники смартфонів на Android – замість того, щоб використовувати штатні інструменти для взаємодії з камерою – починають створювати свої власні, і це дуже їм шкодить.

Шкодить навіть не тільки тому, що виробники не вміють робити такі інструменти. Здебільшого вони вміють, і досить непогано. Але, по-перше, найчастіше ці інструменти входять у конфлікт зі штатними, а, по-друге, сторонні розробники просто не враховують особливості камер, написаного виробниками. Тому при створенні своїх програм вони покладаються тільки на штатні вимоги.

У випадку з iOS такого просто не може бути. Apple – єдина компанія, яка створює програмне забезпечення для роботи камер iPhone. Вона ж пише гайдлайни для сторонніх розробників, які створюють свої програми. Тому досягти конфлікту або не врахувати якийсь фактор на iOS просто неможливо. Адже програма, якщо вона зроблена з помилкою, просто не запуститься.

Чому вилітають програми

Те саме стосується багатозадачності. За логікою речей, програми, запущені у фоновому режимі, повинні споживати чимало ресурсів, тому що смартфон не закриває їх, а продовжує підтримувати їхню роботу. Однак у Android є спеціальний механізм, який зводить фонову активність додатків до абсолютного мінімуму, через що вони практично не споживають ресурс акумулятора.

Але виробники смартфонів вважають за краще не використовувати штатний інструментарій і тут. Вони створюють свій, не лише витрачаючи свій час та гроші, але й позбавляючи нас зручності. Тому що ці інструменти енергоефективності, як їх називають, вступають у конфлікт та починають блокувати один одного. В результаті збільшується витрати енергії, а система починає просто вивантажувати запущений софт, щоб уникнути розрядки.

Що тут не так, запитаєте? А те, що через те, що виробники смартфонів не можуть домовитися з Google, виходить, що вся оперативна пам’ять, якою у апаратів на Android у рази більша, ніж у iPhone, йде коту під хвіст. Вони просто не можуть застосувати її у справі. Адже, якщо смартфон вивантажує навіть 5 додатків із фонового режиму, не витративши навіть гігабайта ОЗП, що й казати про інше.

Багатозадачність і фотографування – це не єдині приклади поганої роботи Android через фрагментацію, яку провокують виробники. В ОС існує безліч інструментів, які конфліктують один з одним саме тому, що виробники використовують свої власні варіанти, намагаючись зробити їхню роботу пріоритетнішою. В результаті, як бачимо, виходить не дуже добре, а страждають від цього користувачі. За свої власні кошти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.