Чому iPhone працює краще, ніж Android

Ви коли-небудь чули думку про те, що iPhone апріорі працює краще, ніж Android? Гадаю, що чули. Незважаючи на те, що Android вже давно не кладе навіть на відверто слабких пристроях, з точки зору фактичної працездатності він все одно поступається iOS. Хтось, можливо, скаже, що вся справа в оптимізації. Але сьогодні посилатися на відсутність оптимізації операційної системи, якій ось-ось виповниться 10 років, як мінімум, недоречно. Тим більше, що iOS із самого початку працювала практично ідеально. Але справа тут зовсім інша. То в чому ж?

Для початку пропоную розібратися, чим насправді Android поступається iOS? Адже проблем зі швидкодією і справді немає ні в тій, ні в іншій платформі. Але це давно не важливий момент, тому що проблеми є в таких сценаріях використання, як багатозадачність або, скажімо, зйомка фото або відео, в яких Android явно програє iPhone, незалежно від моделі.

Чому iPhone кращий за Android

Абсолютна більшість смартфонів на Android, незважаючи на більший обсяг оперативної пам’яті, страждають від «нетримання» і вивантажують запущені програми з фонового режиму вже через півгодини-годину. А, якщо ви порівняєте фото, зроблене на iPhone, з кадрами на камеру якогось Galaxy, то однозначно віддасте перевагу першому. Адже недаремно для Інстаграма беруть саме Айфон.

Насправді ні про яку оптимізацію не йдеться. За словами розробника програми mcpro25fps , iPhone лідирує за якістю фотозйомки через відсутність фрагментації. Справа в тому, що виробники смартфонів на Android – замість того, щоб використовувати штатні інструменти для взаємодії з камерою – починають створювати свої власні, і це дуже їм шкодить.

Шкодить навіть не тільки тому, що виробники не вміють робити такі інструменти. Здебільшого вони вміють, і досить непогано. Але, по-перше, найчастіше ці інструменти входять у конфлікт зі штатними, а, по-друге, сторонні розробники просто не враховують особливості камер, написаного виробниками. Тому при створенні своїх програм вони покладаються тільки на штатні вимоги.

У випадку з iOS такого просто не може бути. Apple – єдина компанія, яка створює програмне забезпечення для роботи камер iPhone. Вона ж пише гайдлайни для сторонніх розробників, які створюють свої програми. Тому досягти конфлікту або не врахувати якийсь фактор на iOS просто неможливо. Адже програма, якщо вона зроблена з помилкою, просто не запуститься.

Чому вилітають програми

Те саме стосується багатозадачності. За логікою речей, програми, запущені у фоновому режимі, повинні споживати чимало ресурсів, тому що смартфон не закриває їх, а продовжує підтримувати їхню роботу. Однак у Android є спеціальний механізм, який зводить фонову активність додатків до абсолютного мінімуму, через що вони практично не споживають ресурс акумулятора.

Але виробники смартфонів вважають за краще не використовувати штатний інструментарій і тут. Вони створюють свій, не лише витрачаючи свій час та гроші, але й позбавляючи нас зручності. Тому що ці інструменти енергоефективності, як їх називають, вступають у конфлікт та починають блокувати один одного. В результаті збільшується витрати енергії, а система починає просто вивантажувати запущений софт, щоб уникнути розрядки.

Що тут не так, запитаєте? А те, що через те, що виробники смартфонів не можуть домовитися з Google, виходить, що вся оперативна пам’ять, якою у апаратів на Android у рази більша, ніж у iPhone, йде коту під хвіст. Вони просто не можуть застосувати її у справі. Адже, якщо смартфон вивантажує навіть 5 додатків із фонового режиму, не витративши навіть гігабайта ОЗП, що й казати про інше.

Багатозадачність і фотографування – це не єдині приклади поганої роботи Android через фрагментацію, яку провокують виробники. В ОС існує безліч інструментів, які конфліктують один з одним саме тому, що виробники використовують свої власні варіанти, намагаючись зробити їхню роботу пріоритетнішою. В результаті, як бачимо, виходить не дуже добре, а страждають від цього користувачі. За свої власні кошти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я