Функції, які зникли з iOS 16

У iOS 16 Apple зробила великий крок уперед у тому, які можливості кастомізації айфонів з’явилися у користувачів. На екранах блокування тепер можна не просто змінити шпалери, а й встановити інший шрифт, додати глибину, віджети та налаштувати їх автоматичну зміну залежно від часу або розташування. Для Apple це справді серйозний крок уперед. Далеко не кожен виробник смартфонів на операційній системі Android надає такі можливості. Але як це часто буває з компанією з Купертіно, не обійшлося без фірмових обмежень.

В окремому матеріалі ми розглядали, як можна встановити шпалери на iPhone з iOS 16. На жаль, далеко не всі стандартні зображення підтримують можливість комбінації їх на екрані блокування з власним зображенням на екрані “Додому”. У iOS 15 і ранніх версіях подібних проблем не було. Чи це обмеження найпершої версії і чи буде виправлено надалі, невідомо. Але ми зібрали ще кілька функцій, які зникли з iOS 16, і постаралися розібратися, чи можна їх повернути назад.

Стандартні шпалери на iPhone

Це всі стандартні статичні шпалери, які є у iOS 15.

У iOS 16 Apple додала можливість створювати безліч своїх шпалер. З’явилися і градієнти, і емодзі, і шпалери, які показують поточну погоду прямо на екрані блокування. Але найкласнішими стали заставки “Астрономія”. Вони показують планету з того боку, де ви безпосередньо перебуваєте, і відображають той час, який зараз за вікном.

Плюс до всього, можна вибирати як із попередньо встановлених варіантів, так і створювати свої, наприклад, із смайликів емодзі. Окремо слід зазначити, що тепер можна штатними засобами без застосування команд встановити перемішування фото на екрані блокування. Тепер вибрані знімки автоматично змінюватимуть один одного в заданому режимі.

Але, крім позитивного, є і негатив. Більшість стандартних шпалер, звичних за старими версіями iOS, з нової системи зникли. Зникли всі зображення скель як і денних, і у нічних варіантах. Плюс до всього, тепер не вдасться встановити шпалери. На жаль, практично всі варіанти статичних шпалер із системи були видалені. Натомість повернули рибку з оригінального iPhone. Єдиним варіантом повернути ці шпалери назад – це знайти їх в інтернеті та встановити як шпалери з галереї. Іншого способу немає. Але, можливо, у майбутніх версіях Apple одумається і поверне користувачам звичні зображення.

Затемнення шпалер на iPhone

Такий перемикач був у iOS 15. У новій версії його немає.

Зі зникнення стандартних шпалер випливає й наступна функція. Тепер для будь-яких шпалер неможливо настроїти затемнення. Воно найчастіше задіялося користувачами під час вибору темного режиму. Тепер можна активувати лише ефект глибини для зображень.

Швидше за все, саме з цієї причини з системи видалено всі варіанти стандартних шпалер, що мають як денні, так і нічні варіанти. Багато користувачів дуже незадоволені цим моментом, особливо коли вночі яскраве зображення сильно б’є по очах. Єдиним винятком, у якому можна налаштувати колірний режим , стали шпалери “Бульбашки” в наборі “Колекції”. Однак на iPhone XR вони недоступні.

У такій ситуації можна рекомендувати користувачам настроїти автоматичну зміну екранів блокування за часом. У денний час будуть встановлені світлі яскраві шпалери, а вночі темні. На жаль, на даний момент іншого варіанта немає.

Лайв фото на шпалери.

Разом з iPhone 6s в 2015 році Apple презентувала технологію 3D Touch . Завдяки їй екран розпізнав силу натискання. Тоді ж з’явилися і Live Photo. Вони виглядали як звичайні фотографії, але при сильному натисканні картинка оживала і демонструвалося невелике трисекундне відео. Ці зображення багатьом подобалося ставити як шпалери. При сильному натисканні на локскрин або екран “Додому” починалося відтворення.

Згодом 3D Touch з Айфонів зник. Його замінив Haptic Touch – тривале натискання. І ось в iOS 16 тепер при встановленні Live Photo як шпалери вони конвертуються в статичне зображення, і відтворити його стає неможливо. Тепер тривале натискання екрана блокування викликає панель налаштування локскринів. Можливо, через те, що Apple зайняла цей жест, довелося прибрати підтримку живих фотографій. Але мені здається, що ця функція просто виявилася недостатньо популярною, і Купертіно вирішили їй пожертвувати.

На жаль, повернути відтворення живих фотографій, встановлених як шпалери, ніяк не вийде. Якщо з попередніми двома віддаленими функціями були хоч якісь варіанти, то тут альтернатив немає. Доведеться або сподіватися на те, що Apple схаменеться і поверне все назад, або користуватися тим, що є. Але мені чомусь здається, що повернення до цієї можливості вже не буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.