Android 14 і Xiaomi об’єдналися в MIUI 15. Коли представлять і що нового

Користувачі смартфонів Xiaomi покладають на прийдешнє оновлення великі надії (я в їхньому числі), тому що стабільність і плавність роботи з MIUI 14 (Android 13) обіцяє отримати свій розвиток у MIUI 15.

Завдяки тому, що кілька днів я користувався смартфоном, на якому було встановлено бета-версію оновлення, з’явилася можливість розповісти про зміни детальніше.

Заборона встановлення додатків і конфіденційність.
Google давно анонсувала заборону на встановлення сторонніх додатків, пояснюючи це турботою про призначені для користувача дані.

Але повністю забороняти встановлення apk-файлів ніхто, звісно ж, не буде. Мова ведеться тільки про застосунки, які були створені з використанням старих API, адже саме вони найчастіше беруться за основу шкідливих програм.

А під час першого запуску будь-якого встановленого застосунку можна буде вибрати, чи зможе програма використовувати інтернет у момент, коли нею не користуються. Принцип схожий на видачу дозволів про доступ до точного місця розташування.

Крім цього, користувачі отримають можливість відключати анімацію введення паролів і пін-кодів, для того щоб їх було складніше підглянути.

Дизайн і нові можливості

Незважаючи на те, що MIUI на базі Android 14 поки працює вкрай нестабільно (наприклад система не має доступу до кількості оперативної пам’яті), вдалося помітити перші зміни.


Жест “Назад” тепер дає змогу ще до його завершення побачити на яку саме сторінку ви повертаєтеся


Варіантів оформлення екрана блокування стане більше, завдяки більшій кількості варіантів годинників і віджетів (як в iOS).


Інтерфейс продовжить підлаштовуватися під встановлені шпалери, Xiaomi адаптує значки всіх системних додатків для функції Monet.


MIUI 15 зможе підтримувати фото і відео стандарту Ultra HDR. Це зробить контент яскравішим, контрастнішим, а кольори насиченішими. Але варто зауважити, що ця технологія обійде стороною смартфони з IPS дисплеями.

Також вважаю цікавою інформацію про те, що більшість системних віджетів Google стануть доступні для встановлення на Xiaomi (і не тільки).

Коли з’явиться MIUI 15?

Після виходу MIUI 12.5 Xiaomi змінила цикл виходу оновлень системи і тепер нові версії MIUI презентують наприкінці року:

  • MIUI 13 – 28 грудня 2021 року
  • MIUI 14 – 11 грудня 2022 року

Виходячи з цього можна з упевненістю сказати, що MIUI 15 представлять також у грудні 2023 року. Якщо потрібно можу підготувати список смартфонів, які отримають оновлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.