Apple показала новий iPhone 14 без чубчика

Напевно, всі вже знають, що цього року Apple має намір досить сильно розділити лінійку флагманських смартфонів. Дві моделі – iPhone 14 і iPhone 14 Max (Plus) – отримають старий дизайн і старе залізо від минулорічних апаратів, а дві інші – iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max – подорожчають, але при цьому оновляться і внутрішньо, і зовні, залишившись без чубчика. Її замінить подвійний виріз у дисплеї: один під фронтальну камеру, а інший під датчики розпізнавання обличчя. Глобально, звичайно, це нічого не змінить, але виглядати апарати обіцяють дещо футуристичніше і свіжіше, ніж раніше. Але якщо раніше це були тільки чутки, то тепер у нас є практично офіційне підтвердження цих слів з боку Apple.

Звісно, ​​словесно представники компанії нічого не підтверджували. Це було б дивно з огляду на те, наскільки ретельно в Купертіно борються з витоками про свої майбутні новинки. Проте чи випадково, чи для того, щоб залишити фанатам якусь пасхалку, Apple швидко показала оформлення передньої панелі iPhone 14 Pro в одному з відео у себе на сайті.

Дизайн iPhone 14 Pro

Подивитися це відео ви можете за цим посиланням . Щоправда, триває воно майже 14 хвилин, тому не стомлюватимемо вас і покажемо, як виглядатиме новий iPhone насправді, прямо тут. Ось він:

Якщо не вірите, можете відкрити ролик самостійно та перемотати його на 9:14. Там усе видно. Незважаючи на те, що протягом пари-трійки секунд зображення пропадає, цього точно вистачить, щоб зрозуміти, що скріншот вище – не фейк. Він справді зроблений на цьому моменті.

А щоб вам було краще видно, можете поглянути на збільшений варіант:

Тут виразно видно, що чутки виявилися правдивими. iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max дійсно втратять чубчики, а їх місце займе пара вирізів острівного типу, розташованих незалежно від верхньої рамки.

З практичної точки зору це, звісно, ​​навряд чи щось змінить. Ні, умовно корисна площа дисплея, безумовно, трохи зросте. Але, по-перше, зміни будуть такими незначними, що їх буде складно помітити в реальних умовах експлуатації.

А, по-друге, смужка екрану, що звільнилася, між рамкою і самими вирізами товщиною в міліметр або, можливо, два все одно не зможе розмістити на собі ніякої корисної інформації, а значить, і клікабельної швидше за все не буде.

Яким буде iPhone 14

Тому єдина мета цієї зміни – показати користувачам, що Apple не стоїть на місці, і дизайн її смартфонів, як не крути, а від покоління до покоління все-таки змінюється. Минулого року, наприклад, апгрейд отримав iPhone 13, який обзавівся шаховим розташуванням камер. А в цьому оновлення чекає Pro-лінійку, у якої задник майже не поміняти, а значить, потрібно щось зробити з дисплеєм.

Безумовно, візуальна зміна зробить новинки більш затребуваними у споживачів. Все-таки так буде напевно видно, що у людини саме нова модель iPhone, а не стара з чубчиком. Однак через очікуване зростання цін, що позначиться на топових апаратах Apple, не виключено, що стрибок популярності буде невілірований. Все-таки додаткові 100 доларів до вихідної ціни – це такий нехилий приріст.

Чи могла Apple оновити iPhone 14 так само, як і iPhone 14 Pro? Ну, очевидно, що могла, але тільки тоді це дещо збільшило б їхню відпускну вартість. Адже Apple замовляє дисплеї з двома виїмками спеціально під Pro-моделі, у яких Always-On Display буде, і частота оновлення на рівні 120 Гц. У базових моделей нічого цього немає, а отже, і матриці у них коштують дешевше.

Інша причина, чому Apple цього не зробила, – внутрішній канібалізм. Адже більшість людей реально купують лише на зовнішність. Тому вони б напевно зробили вибір на користь базових моделей, не ставши витрачатися на флагманські, якщо вони виглядають ідентично. У Купертіно не могли допустити такого розкладу, а тому вважали за краще оновити зовні лише «прошки».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.