Як правильно заряджати смартфон, щоб продовжити термін служби його акумулятора

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У мережі є багато статей про те, як правильно заряджати смартфон. Часто поради у цих статтях суперечать одна одній. Одне можна сказати абсолютно точно. Якщо ви користуєтеся смартфоном, він знаходиться в «сплячому режимі», поставили смартфон на зарядку, навіть якщо Ви повністю його вимкнули — акумулятор повільно виходить з ладу. Тому наше головне завдання зробити так, щоб акумулятор (а, відповідно, і смартфон) прожив та зберіг прийнятну ємність якомога довше.

Кожен цикл розряду та заряду акумулятора, поступово (нехай і дуже повільно) «вбиває» його, призводить до зменшення ємності, а зрештою і до виходу акумулятора з ладу. 

Новий акумулятор смартфона, приблизно після п’ятисот повних циклів заряд-розряд, може втратити до 25% своєї ємності відносно початкової. Тобто. якщо смартфон використовувати в режимі «напів-напруж», при якому необхідно буде його заряджати раз на день, то вже через півтора роки Ви помітите, що ємність акумулятора просіла і заряджати його треба буде частіше. Далі процес втрати ємності пришвидшується. Хоч і не лавиноподібно, але пришвидшується. І приблизно наступні 25% ємності акумулятор може втратити вже після трьох сотень наступних повних циклів заряду та розряду. І т.і. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не вдаючись у суть хімічних та електричних процесів, що проходять в акумуляторі під час заряджання, вплинути на швидкість «деградації» акумулятора (і довше зберегти прийнятні параметри його ємності) можна, якщо правильно заряджати!

1. Температура

Ідеальна температура навколишнього середовища під час заряджання смартфона – це приблизно +20 градусів. Але оскільки ідеального в житті нічого не буває, то бажано (а швидше навіть необхідно) заряджати смартфон при температурі навколишнього середовища не нижче +10 градусів і не вище +40 градусів. Тому якщо Ви зайшли в приміщення з морозу, то не треба відразу ставити смартфон на зарядку. Нехай він спонукає за кімнатної температури якийсь час, а потім уже можна і заряджати. А ось у літній час слід уникати перегріву і в жодному разі не залишати гаджет під час зарядки під прямим сонячним промінням.

2. Повний розряд

Не слід допускати повного розряду акумулятора до 0%. Якщо акумулятор розряджений повністю, то при початку його зарядки, хоч контролер і обмежує напругу, що подається на нього, все одно можливе різке підвищення температури акумулятора, наслідком чого може стати вихід акумулятора з ладу, його загоряння або розрив корпусу.

3. “Тактика” зарядки

Тут також немає єдиної думки серед фахівців, але оптимальною тактикою вважається «20-80». Це означає, що розряджати смартфон рекомендується не більше ніж до 20%, ставити його на зарядку та заряджати до 80%. Здавалося б не проблема, але спливають два нюанси. Перший — чи вистачить 60% заряду на весь день. Другий — як відстежити, коли смартфон буде розряджений до 20% і зарядиться до 80%. У першому випадку все залежить тільки від того, наскільки інтенсивно експлуатується смартфон. У другому випадку можуть допомогти спеціальні програми для Android, які “повідомлять” Вам про досягнення акумулятором певного відсотка заряду.

Є й популярна альтернативна тактика зарядки – «50-70». Тобто. не даємо заряду акумулятора опускатися нижче 50% і заряджаємо акумулятор не більше ніж на 70%. Вважається, що така тактика може продовжити життя акумулятора вдвічі, а то й більше. Правда доведеться робити підзарядку смартфона кілька разів на день, тому підходить така тактика тільки тим, хто протягом усього дня має поряд з собою розетку або док-станцію і готовий кілька разів на день заряджати свій гаджет. Та й без додатків, що відстежують рівень заряду акумулятора, у цьому випадку вже ніяк не обійтися.

4. Зарядний пристрій

Заряджати смартфон можна лише «рідним» зарядним пристроєм, що йшов у комплекті зі смартфоном. Використовуючи саме «рідну» зарядку (яка по вихідному струму і напрузі розрахована саме для Вашого смартфона), Ви вже якщо і не продовжите, то точно не скоротите термін служби акумулятора смартфона. Якщо «рідна» зарядка вийшла з ладу, необхідно підібрати іншу зарядку з аналогічними параметрами вихідного струму і напруги, які вказані на корпусі «рідного» зарядного пристрою.

5. Не користуйтеся смартфоном під час його заряджання

Якщо Ви користуєтесь смартфоном під час зарядки (перегляд фільмів, інтернет серфінг і т.і), то цим Ви потихеньку вбиваєте акумулятор. Тобто. під час процесу заряду одночасно йде процес розряду акумулятора. Таке “хитання” негативно позначається на тривалості терміну служби акумулятора смартфона.

Дотримуватись цих нехитрих правил правильної зарядки смартфона зовсім неважко. Зате дотримання цих правил дозволить зберегти ємність і працездатність вбудованого акумулятора і, відповідно, продовжити термін служби смартфона без необхідності передчасної заміни акумулятора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.