Apple могла випустити безрамковий гаджет 15 років тому

Apple має масу гаджетів, які не отримали визнання або просто випередили свій час. Здебільшого це відбувалося дуже давно, коли компанія шукала себе та намагалася заробити на всьому поспіль. Але вже у нульових Apple була досить самостійною корпорацією, пробувала нове, шукала себе. Так, через роки з’ясовується, що компанія вже мала цікаві розробки, які не вийшли в тираж, а деякі пристрої могли виглядати інакше, ніж ми їх знаємо. Складно припустити, що могло бути, випусти Apple iPod саме в такому вигляді, в якому планувала – дивишся, і доладний iPhone давно вже існував би.

Перший безрамковий iPhone

iPhone X вважається одним з найпроривніших пристроїв від Apple: цього року йому виповниться 5 років, а компанія поки що не придумала нічого оригінальнішого. Правда, на той момент подібні Android-смартфони вже існували на ринку, але хто про них пам’ятає? Проте сама ідея безрамкового пристрою не нова — таке вже було задумано і, можливо, розроблено компанією, але не випущено в тираж. Дивно, але мова далеко не про iPhone, адже тоді його не було навіть у планах.

Безрамковий iPod – це круто, але ризиковано для тих часів

Фанати Apple чудово знають, хто такий Тоні Фаделл. Нагадаю, це колишній виконавчий директор Apple та творець iPod. За традицією, у такого високопоставленого співробітника Apple в арсеналі є не лише секрети, а й деякі прототипи пристроїв, які він використав для своєї книги «Build». Так, серед них затесався iPod Nano, який вийшов у 2005 році. На фотографії видно, що один з макетів має витягнутий безрамковий дизайн без коліщатка управління Click Wheel, що вкрай незвичайно для тих часів. Безумовно, вони дуже нагадують сучасні iPhone.

За словами Фаделла, макети були надруковані на 3D-принтері і були потрібні для того, щоб зрозуміти, як буде відчуватися пристрій, але саме ці макети зробили проект реальним. Незважаючи на те, що макет був безрамковим і мав екран на всю передню панель , я б не став вірити в те, що він міг би бути випущений в ті роки. Зате він цілком міг стати в нагоді при випуску iPhone X. Зараз доведу.

Як виглядає iPod

Почнемо з того, що у 2005 році Apple була сильною, але не такою самодостатньою компанією. Стів Джобс у ті роки намагався приєднатися до Motorola, щоб набратися досвіду в індустрії телефонів. Тоді, скажімо прямо, Apple виразно кинула виробника телефонів, а всіма відомий ROKR E1 був створений абияк: Стів Джобс і побачив його за кілька хвилин до презентації, в результаті чого телефон провалився і був розпроданий по небувалому дисконту. Зате злетів iPod nano, представлений того ж дня, ставши по-справжньому легендарним пристроєм.

Якщо пам’ятаєте, у нього був зовсім невеликий екран – лише півтора дюйми. Ставити в нього сенсорне — воістину дурне рішення. У ті роки не було ємнісних сенсорних екранів, тільки резистивні, управляти якими можна було стілус, нігтем або іншим твердим предметом. Для власників iPod nano – справжнє самогубство, наприклад, по дорозі на роботу тикати в екран стилусом або робити це на пробіжці.

До речі, першим, хто впровадив ємнісний екран з MultiTouch, була саме Apple — в iPhone 2G. А першим iPod із сенсорним екраном став iPod nano аж у шостому поколінні, а це лише 2010 рік. Найбільше макет із фотографії Тоні Фаделла нагадує iPod 7-го покоління, та й той має кнопку «Додому». Загалом, щось спільне з макетом є, але все одно не те.

Наявність таких макетів Apple ще раз говорить про те, що компанія не боялася експериментувати в той час

З іншого боку, подібні макети плеєрів iPod говорять про те, що у нульових виробники мали більше фантазії та не боялися експериментувати: згадати хоча б Nokia 3650 з дико незручною клавіатурою та інші пристрої фінського бренду, які часом не відрізнялися своєю практичністю, але виглядали дуже оригінально.

У будь-якому випадку Apple не стала ризикувати і випускати пристрій з безрамковим екраном, відклавши його на майбутнє. Можливо, вийди такий гаджет раніше на 1-2 роки його не оцінили б користувачі, але в 2017 році iPhone X виявився дуже доречним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.