Що таке Starlink, де він доступний і скільки він коштує?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ілон Маск, мільярдер, генеральний директор SpaceX і Tesla, володіє ще одним підприємством під назвою Starlink, яке запускає сотні супутників у космос, з метою пропонувати абонентам високошвидкісний широкосмуговий Інтернет – навіть на ходу. Ось що вам потрібно знати.

Що таке Starlink?

Starlink є шестирічним підрозділом SpaceX, виробника аерокосмічної галузі та компанії, що займається космічним транспортуванням. Він витратив три роки на запуск понад 1000 супутників на орбіту і нещодавно залучив 885,5 мільйонів доларів гранту від Федеральної комісії США із зв’язку. Зараз він пропонує попередні замовлення/реєстрацію, а в лютому 2021 року Ілон Маск розкрив, що зараз Starlink обслуговує понад 10 000 клієнтів.

Ідея полягає в тому, що супутники Starlink можуть підключити вас до Інтернету. Starlink обіцяє надати високошвидкісний широкосмуговий Інтернет у місцях, де доступ був ненадійний або недоступний. Зараз він працює тільки для дому та не мобільний, але він з’явиться. Є також інші постачальники послуг супутникового Інтернету, такі як HughesNet або Viasat, але Starlink найбільш відомий завдяки зв’язку з Ілон Маск і SpaceX.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Існує кілька компонентів Starlink: сузір’я супутникового Інтернету (яке також називають Starlink), яке передає доступ до Інтернету на Землю, наземне обладнання, необхідне для підключення до супутникової Інтернет-служби Starlink, та абонентська плата, яку SpaceX стягує з вас за користування своїм Інтернетом.

Скільки супутників Starlink знаходиться у космосі?

Перші прототипи супутників Starlink було виведено на орбіту у 2018 році. З тих пір було здійснено понад 20 успішних запусків, завдяки чому загальна кількість запущених супутників у лютому 2021 року досягла майже 1300. SpaceX запустила деякі супутники на орбіту за допомогою ракети Falcon 9.

Зрештою, Starlink сподівається оточити всю планету супутниками, які зможуть передавати високошвидкісний, корисний сигнал Wi-Fi. Для досягнення цієї мети Starlink, ймовірно, знадобиться щонайменше 10000 супутників на орбіті. SpaceX припустила, що хоче мати до 30 000 супутників у StarLink, у той час як Маск заявив, що сервіс має стати доступним у всьому світі десь у 2022 році – якщо він зможе успішно завершити запуск кількох супутників.

Що включає обладнання Starlink?

Підписавшись на Starlink, ви отримаєте комплект, що включає супутникову антену та роутер.

Все, що вам потрібно зробити, щоб встановити з’єднання, це налаштувати супутникову антену у вашому будинку. Він приймає сигнал та передає смугу пропускання вашому маршрутизатору. Існує програма Starlink для Android та iOS, яка має доповнену реальність, щоб допомогти клієнтам вибрати найкраще місце для розміщення своїх приймачів вдома.

Наскільки швидким є Інтернет-сервіс Starlink?

Швидкість Starlink залежить від вашого розташування, але тести Ookla показують, що він стабільно набагато швидший, ніж конкуруючі послуги супутникового Інтернету.

З лютого 2022 року Starlink пропонує рівень Premium, що обіцяє швидкість завантаження від 150 до 500 Мбіт/с із затримкою 20-40 мс. Це також підвищує швидкість завантаження до 40 Мбіт/с. Проте він постачається із досить високою ціною.

Чи можна використовувати Starlink у погану погоду?

Ми не мали можливості перевірити Starlink, але погода, здається, проблема. За словами Starlink, приймач здатний розтопити сніг, що падає на нього, але компанія рекомендує встановлювати Starlink у місці, яке уникає накопичення снігу та інших перешкод, що блокують поле зору. Він також зазначає: «Сильний дощ чи вітер також можуть вплинути на підключення до супутникового Інтернету, що може призвести до зниження швидкості або рідкісних вимкнень».

Ви можете використовувати Starlink на ходу?

У квітні 2021 року Маск повідомив у Twitter, що сервіс готовий бути повністю мобільним. Майте на увазі, що клієнти Starlink поки не можуть перемістити наявне обладнання з однієї адреси на іншу. Як учасник бета-версії, ви повинні надати інформацію про місцезнаходження при оплаті та залишатися з пристроєм. Маск визнає, що термінали Starlink надто великі для автомобілів Tesla, але він сказав, що вони можуть працювати на літаках, причепах, вантажівках та кораблях.

Пізніше генеральний директор SpaceX пояснив, що Starlink «має бути повністю мобільним пізніше цього року, тому ви зможете переміщати його куди завгодно або використовувати його в причепі або вантажівці на ходу». Однак він сказав, що компанії все ще потрібно кілька «запусків супутників, щоб отримати повне охоплення та деякі серйозні оновлення програмного забезпечення».https://twitter.com/elonmusk/status/1382842277719003136?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1382842277719003136%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fitech.co.ua%2Fru%2Fnovosty%2Fchto-takoe-starlink-gde-on-dostupen-i-skolko-on-stoit%2F

Іншими словами, схоже, що Starlink вийде з бета-версії до кінця року.

Де доступний Starlink?

За словами SpaceX, сервіс Starlink “ідеально підходить для тих районів земної кулі, де підключення зазвичай було проблемою”. Поки що він доступний лише в окремих частинах США, Канади, Великобританії, України та інших регіонів, причому покриття зосереджено на районах, розташованих між 45 і 53 градусами північної широти.

Покриття буде збільшуватися, оскільки більшу кількість супутників буде додано до сузір’я Starlink.

Хто може спробувати Starlink?

Starlink почав приймати попередні замовлення від клієнтів, які хочуть випробувати бета-програму компанії “Краще нічого”. Starlink каже, що приймає замовлення від клієнтів за принципом “перший прийшов – першим обслужений”. Виконання деяких замовлень може тривати до шести місяців.

Скільки коштує Starlink?

Сама послуга Інтернету коштує 99 доларів на місяць (плюс податки та збори). Також коштує 500 доларів за супутникову антену та маршрутизатор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.