Що чекає український ВПК – думки експертів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Україна є одним з найбільших експортерів зброї у світі, займаючи дев’яте місце у рейтингу. Перед країною стоїть завдання піднятися на п’яту сходинку за експортом озброєння.

Військово-промисловий комплекс відіграє важливу роль. Зокрема, у більшості країн світу він завжди був локомотивом для впровадження інновацій. Спочатку технології створювалися для військових цілей, а вже потім їх адаптовували для інших цивільних галузей. Проте в Україні ВПК поки не став платформою для відповідних розробок.

У цілому, справи у монополіста озброєння Укроборонпрому ідуть непогано – державний концерн у минулому році наростив прибуток, виробляє нову військову техніку та значно збільшує обсяги експорту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тим не менше, нещодавнє розслідування New York Times звинуватило підприємства концерну в корупції. Укроборонпрому також закидують звинуваченнями в неефективній роботі та вважають доцільним приватизацію підприємств.

Чи потрібен Укроборонпром і чому військово-промисловий комплекс досі не став постачальником інновацій для української економіки, розповіли експерти НВ Бізнес.

Павло Букін, голова Укроборонпрому

На сьогодні Укроборонпром – це лінійка якісних продуктів, які зарекомендували себе як в Україні, так і за кордоном. Це у першу чергу БТР-3, БТР-4, бронетехніка, високоточні засоби ураження, засоби радіоелектронної боротьби тощо. Оборонна промисловість завжди йшла попереду і була локомотивом розвитку цивільних галузей. Також окремо була наука. Спершу напрацювання науки потрапляли в оборонну галузь, потім адаптувалися і до цивільної промисловості. Однак, на сьогодні ми спостерігаємо певний відрив оборонки від науки, який ми плануємо подолати. Укроборонпром створювався для підвищення ефективності оборонної галузі і на сьогодні виконав у цьому певну роль, але ще є багато роботи щодо побудови нормальної структури із залученням міжнародних інвесторів, залученням нових технологій, побудовою міжнародної виробничої кооперації. Будь-яка приватизація – залучення приватного інвестора. А будь-який інвестор бути впевненим, що вкладені гроші принесуть прогнозовані прибутки і він буде в зоні комфорту. Для того, щоб продати підприємство, його треба оздоровити і передати відповідним органам, які цим займаються. А це займе певний час.

Дмитро Чурін, керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Eavex Capital

Україна є одним з найбільших експортерів озброєння у світі, посідаючи дев’яте місце. Укроборонпром – ексклюзивний  експортер озброєння з України, через нього іде весь експорт. Приватизувати його буде досить складним завданням і воно не на часі. Але приватизація деяких заводів цілком можливе – можна залучити інвесторів і створити додатковий попит на продукцію. Україна не має обігових коштів, для того щоб займатись виробництвом і постачати озброєння для власних потреб, так як експорт прив’язаний безпосередньо до замовлень. Взяти для заводу кредит у банку для виробництва досить складно і дійсно дорого. У розвинених країнах нижча відсоткова ставка для грошей, тому їм простіше залучити кошти для покупки зброї в Україні, а не виготовляти самотужки. Створити в Україні плацдарм для наукових досліджень дуже важко. Хоча є деякі розробки, проте інвестиції не дозволяють створювати нові прориви, як у більш розвинених країнах. Щодо військових технологій, які пристосовані до цивільних цілей – у першу чергу дрони та безпілотники. Спочатку вони були створені, щоб розвідувати місцевість, патрулювати кордон, але зараз ми бачимо застосування в агросекторі – для контролю посівів, врожаїв, навіть просто для побутових потреб чи для розваги.

Антон Арвинський, військовий експерт

Тривалий час військова галузь була локомотивом розвитку інновацій у більшості країн світу, тому що саме в неї вкладали величезну суму грошей. Там збирались найкращі таланти, фахівці, які розробляли нові технології, які згодом розповсюджувалися на інші галузі. Але сьогодні доля інновацій у військовій галузі зменшується і переводиться в комерційні приватні компанії. Ми маємо багато вартісних технологій, розроблених військовими – у літакобудуванні, комп’ютерній техніці, програмних розробках, шифрування даних, технологія зв’язку і того ж інтернету. Багато підприємств були військовими, але в той же час розробляли продукцію для звичайних людей. У світі змінюються принципові підходи – найкращі фахівці збираються у приватних компаніях. Ми бачимо старт Falcon Heavy в США – вперше в історії це зробила приватна компанія. Завдяки доступності інвестицій та грошей зараз найкрутіші технології розробляють саме приватні компанії.

Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна

Приватизація Укроборонпрому буде складним процесом. Звісно, можна обійтися і без управляючої компанії, якою де-факто є Укроборонпром, і стимулювати більш прозору конкуренцію. Наразі оборонна галузь достатньо важко піддається кардинальним реформам. Якщо планувати процедуру перезавантаження управління оборонними замовленнями чи трансформувати, децентралізувати або позбутися Укроборонпром, це потрібно робити продумано. Численні публікації про корупцію в Укроборонпромі пов’язані в першу чергу із закритістю процесу закупівель, постачання, фактично будь-якої діяльності. У нас забагато засекреченої інформації. Зокрема до недавнього часу навіть сухпай для військових був державною таємницею. Найгірше те, як це впливає на сприйняття України як договороздатного партнера в оборонній сфері. Поява таких розслідувань суттєво впливає на імідж країни. Але тут важливо, щоб українська влада діяла не у форматі спробувати закрити рот чи навішати ярлики, а вирішувала причини. А причина в тому, що Укроборонпром і далі є закритий, неефективний та нереформований.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.