Головна Технології США збільшать фінансування на створення винищувача шостого покоління

США збільшать фінансування на створення винищувача шостого покоління

Саме тому новий етап гонки озброєнь між США і Китаєм в самому розпалі, пише Naked Science.

Поки що лідирують американці, проте інженери Піднебесної, що називається, дихають у потилицю. Це чітко видно на прикладі інших проектів, пов’язаних з бойовою авіацією, наприклад винищувачів п’ятого покоління або ударних БПЛА. В обох випадках Китай дуже сильно просунувся за останні роки: досить згадати прийняття на озброєння J-20.

Імовірно, тому США пішли на збільшення фінансування розробки винищувача шостого покоління. Згідно з представленими даними, на створення нового бойового літака протягом п’яти років витратять 10 млрд доларів, що на 2,7 млрд більше, ніж передбачалося раніше. При цьому озвучена сума, імовірно, не є остаточною і буде збільшена по ходу програми. Тут можна згадати суми, що США витратили на створення винищувачів п’ятого покоління. Вартість програми розробки F-22, за наявними відомостями, перевищила 66 млрд доларів, в той час як на створення F-35 пішло 55 млрд.

У будь-якому випадку, вартість програми розробки для шостого покоління доведеться коригувати. Тим більше, що літак повинен отримати принципово нові можливості, які в себе включають: активне застосування лазерів різної потужності, розширене використання літального апарату, гіперзвуковий політ (можливо), покращені стелс-заходи.

Зараз частково визначено загальний вигляд винищувача шостого покоління. Передбачається, що це буде літак, виконаний за аеродинамічною схемою «безхвістка». Його можуть створити в двох версіях: пілотованої і безпілотної. При цьому один пілотований літальний апарат зможе контролювати кілька БПЛА (всі ці літаки будуть створені на одній базі). Якщо говорити про початок експлуатації, то найчастіше називають 2030-і роки. Європейський аналог може з’явитися пізніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: