Прадід ноутбука важив 27 тонн і займав площу 167 квадратних метрів (ФОТО)

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
72 роки тому у лютому запустили перший комп’ютер, пише газета “Експрес”. Як і де створили цей унікальний прилад, якими були його характеристики?
“У 40-х роках минулого століття в Інституті електроніки Пенсильванського університету (США), — розповідає Наталія Мельникова, кандидатка технічних наук, заступниця декана базової освіти Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій НУ “ЛП”. — Призначення новинки було військове: за завданням Міноборони її використовували для створення балістичних таблиць, украй необхідних для артилеристів на полях битв.
Укладання таких таблиць традиційним способом — довготривала та виснажлива справа. Адже для розрахунку лише однієї траєкторії доводилося виконувати мінімум 750 операцій множення! Тоді Джон Вільям Моклі та Джон Преспер Екерт запропонували створення швидкодіючого комп’ютера на електронних лампах. Його назвали абревіатурою ENIAC — Electronic Numerical Integrator and Computer”.
— Розкажіть про характеристики прадіда сучасних комп’ютерів.
— Він важив 27 тонн і займав площу 167 квадратних метрів! А вартість такої розробки сягнула майже півмільйона доларів. Загалом конструкція машини була дуже складною. При цьому обсяг пам’яті складав 20 слів, а обчислювальна потужність — 357 операцій множення або 5000 операцій додавання в секунду.
— І довго працював цей динозавр науки і техніки?
— До 2 жовтня 1955 року. Згодом прилад розібрали на частини, які тепер зберігаються у різних музеях США і Великої Британії. До речі, на честь цього комп’ютера назвали астероїд (229 777) ENIAC.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.