Російські спецслужби слідкують за українськими військовими через мобільний додаток

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Серед українських військовослужбовців, в тому числі які перебувають на Донбасі, поширилося використання мобільного додатку “ДМБ Таймер”, який підраховує точний час до звільнення в запас. Він розроблений у Росії, і доступ до цього мають російські спецслужби.

Про це повідомляє Оперативне командування “Північ” Сухопутних військ Збройних Сил України з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Зазначається, що програма безкоштовна, що і приваблює багатьох бійців. Однак розроблена вона у Росії. Додаток навіть має емблему Міністерства оборони Росії.

“Додаток витягує корисну російським спецслужбам інформацію – при реєстрації користувача програма вимагає вказати прізвище військовослужбовця, свій підрозділ та пропонує занести до списку своїх товаришів по службі різного призову. Але все це все одно не спиняє багатьох українських бійців, які не надають належного значення походженню мобільного додатка”, – йдеться в повідомленні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час інсталяції додаток отримує доступ до перегляду даних на USB-накопичувачі, зміни та видалення даних на USB-накопичувачі, управління зберіганням документів, отримання даних з Інтернету, перегляду підключень до мережі, блокування переходу пристрою до сплячого режиму. Це дає можливість розробникам додатку і, відповідно, російським спецслужбам, відслідковувати зв’язки, переміщення та точне місце знаходження окремих військових ЗСУ і підрозділів в цілому.

Відтак військове керівництво просить не використовувати мобільні додатки з Росії, щоб не надавайте ворогові жодної інформації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.