Експерти спростували головний міф стосовно сонячних батарей

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сонячні електростанції працюють незалежно від того, чи вкрито небо хмарами.

Одним з головних міфів про сонячні батареї є те, що вони нібито повністю перестають працювати в хмарну погоду. Насправді, це зовсім не так, повідомляє Clean Technica.

Коли небо вкрите хмарами, панелі все одно продовжують виробляти енергію, просто в менших обсягах: у малохмарний день 25% від звичайних показників і 10%, коли хмари повністю затягнули небо. Хоча це менше, ніж у сонячні дні, але ефективність батарей зберігається.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також не варто сподіватися, що панелі дадуть тим більше енергії, чим спекотніше надворі. У спекотну погоду, хоча й дуже сонячну, ефективність батареї навпаки падає через сильний перегрів.

Це відбувається тому, що вихідна потужність більшості сонячних батарей починає знижуватися, коли температура повітря перевищить 25 градусів Цельсія.

Парадокс, але сонячна електростанція, розташована десь у пустелі в піденних широтах, значно менш ефективна, ніж у відносно прохолодному прибережному Сан-Франциско. Там часто бувають хмари і тумани, але вироблення енергії вище.

Видання зазначає, що жителі Сан-Франциско, які встановили на даху свого будинку сонячні батареї, зможуть щороку економити на електроенергії $1,5 тисяч. І таку ж суму вдасться зекономити навіть у Бостоні, який знаходиться значно північніше і має прохолодніший клімат.

Сіетл – одне з найбільш хмарних американських міст, але сонячна енергетика розвивається й там. А такий же хмарний Портленд знаходиться у ТОП-20 населених пунктів США з найвищим виробленням енергії сонячними електростанціями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.