Рік ракет: Що треба знати про українську “Вільху”, яку поставлять на потік

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Президент України Петро Порошенко доручив у 2018-му році розпочати серійне виробництво вітчизняного ракетного комплексу “Вільха”

Петро Порошенко під час засідання РНБО нагадав про успішні випробування “Вільхи” і побажав, щоб в 2018-му році вдалося остаточно завершити процес випробувань і перейти до серійного виробництва. Про це повідомила прес-служба президента.

Втім, про “Вільху” у вільному доступі інформації дуже мало. В основному – через секретність проекту. Через що значна кількість людей досі думають, що “Вільха” – це РСЗВ (реактивні системи залпового вогню). Але насправді – це не так.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке “Вільха”

Перш за все, “Вільха” – це ракета. Якщо говорити про реактивну систему залпового вогню, то у комплексі для “Вільхи” йде добре відомий БМ-30 “Смерч” на шасі МАЗ-543, яка розроблена ще за радянських часів, у 1987-му році. Але в Україні під “Вільху” планується виготовлення шасі КрАЗ.

Які характеристики

Знову ж таки, офіційної інформації про ТТХ “Вільхи” немає через ту саму секретність і процес випробувань.

Але в ЗМІ з’являлися певні зливи інформації, зокрема, після випробувань, які потрапляли на відео.

Згідно з наявною інформацією, “Вільха” – це реактивний, високоточний 300-мм снаряд, який здатен вражати цілі на відстані понад 100 км (ракетні корпуси виготовлені на ДАХК “Артем”). Точнісь відхилення від цілі – 50 метрів, при використанні інерційної системи наведення, а 7 метрів, при використанні GPS-корекції. Також за деякими даними “Вільха” може вражати цілі на максимальній відстані – 170 км.

Мова йде як про наземні так і надводні цілі разом з повітряними об’єктами.

Якщо повернутися до стандартних боєприпасів “Смерча”, серед яких також є 300-мм реактивні снаряди (від осколкових та самонавідних до комулятивно-осколкових та протитанкових мін), то його дальність стрільби від 20 до 120 км. Виходить, що “Вільха” значно збільшує дальність ураження цілей. По точності і дальності вона трошки не дотягує до останньої модифікації американської MGM-168A ATACMS Block 4A. І не поступається російським “Іскандерам”.

Випробування

Вперше про “Вільху” ми почули в січні 2016 року, а випробування відбулося в березні того ж року.

Офіційно відомо про сім випробувальних стрільб “Вільхи”. Останні провели 22 грудня 2017 року на полігоні в Одеській області.

В ході них ракети запускалися за допомогою нового турецького обладнання Repkon.

Державні випробування “Вільхи” мають стартувати на початку 2018-го.

джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.