Штучний інтелект: що це і яку несе небезпеку

Штучний інтелект уже проник у наше життя. Дискусії на тему ШІ не припиняються: хтось за, хтось проти.

Що таке штучний інтелект

За визначенням Вікіпедії, штучний інтелект – це розділ комп`ютерної лінгвістики та інформатики, що формалізує завдання, які нагадують справи, що виконує людина. Іншими словами, комп’ютер робитиме те, що донедавна виконували ми. Це поняття вів професор Дартмутського коледжу Джон МакКарті в 1956 році. Він цікавився, чи можна навчити машину, як і дитину – абстрактним поняттям, використовувати мову і самостійно вдосконалюватись методом спроб і помилок. Це поняття обговорюють наче це далеке майбутнє. Але насправді ШІ уже увійшов у наше життя.

На даний час ми стикаємось зі штучним інтелектом кожного дня. Це голосовий пошук – Siri і Alexa, які доступні на iOs, Android і Windows, відеоігри – персонажі, яких можуть поводитись непередбачувано для живого гравця. Автономні авто – навчають водити машину, точно так як і людину, авто зможе саме аналізувати ситуацію на дорозі і діяти.

Онлайн підтримка клієнтів на сайтах – віконце, яке відповідає на питання, до прикладу: “Яка ціна?”, “Номер телефону?” тощо.

Рекомендації товарів на сайтах, які вас можуть зацікавити – створюється через аналіз відвідуваних вами інтернет-сторінок.

На новинних порталах роботи створюють фінансові звіти, спортивні репортажі і замітки, де можна обійтись без художніх епітетів, а просто зібраною сухою інформацією.

Але на цьому винахідники не зупинились. Ось, наприклад, дослідники з американського університету Карнегі-Меллон, створили алгоритм, завдяки якому робот-програма Libratus виграла 2 мільйони доларів у покер, перемігши чотирьох професійних гравців в безлімітному Техаському Холдемі. Libratus розбила гру на чотири частини, аналізувала дії своїх суперників та усувала свої можливі помилки.

Також штучний інтелект Google обіграв найкращу програму гри в шахи Stockfish 8, не програвши жодної партії зі 100. Розробники AlphaGo Zero запевняють, що просто завантажили в програму алгоритми правил гри в шахи, а ШІ сам вдосконалив себе за 24 години, граючи в шахи сам із собою і здобув надлюдської майстерні.

Програма обіграла професійного гравця Ке Цзе

Ця ж програм штучного інтелекту AlphaGo перемогла у професійного гравця Ке Цзе в китайський традиційній грі ГО в двох партіях з трьох. Ця гра містить в собі багато різних комбінацій та ходів, що унеможливлює дотримуватися певних алгоритмів, тому вона чудово підійшла для тестування штучного інтелекту. AlphaGo здобула перемогу над дев’ятнадцятирічним найкращим гравцем в ГО Ке Цзе за версією Go Ratings. Це доводить, що штучний інтелект може сам себе вдосконалювати без людської допомоги, а пізніше й взагалі буде незалежним від нас.

В Університеті Меріленду і Дартмуту вчені навчили штучний інтелект визначити брехню через відео із судових слухань, завантаживши в систему вербальні і невербальні показники за яким можна визначити чесність людини. Підрахований коефіцієнт правильних визначень брехні становить – 92%.

В Китаї робот компанії iFlyTek склав медичний іспит на 456 балів, хоча для успішного складання достатньо 360 і отримав ліцензію на лікування. Тепер роботи допомагатимуть лікарям у діагностиці.

А ще в Піднебесній робот зі штучним інтелектом імплантував людині зуби. Лікар просто спостерігав за виконанням операції і ні разу не втрутився в процес. Цю машину створювала Стоматологічна клініка медичного військового університету та Інститут робототехніки близько чотирьох років.

В Дубаї запустили першого робо-копа, який може розпізнавати людей, яких розшукують, визначати правопорушників і забезпечувати громадські місця безпекою. А також наголошують, що до 2030 робо-копи становитимуть чверть патрульних поліцейських.

Робот Софія

Робота зі штучним інтелектом, що отримав громадянство в Саудівські Аравії в жовтні цього року, звати Софія. Вона дає численні інтерв’ю, веде переговори у різних галузях, особливо в банківській сфері і вміє відтворювати близько 60 емоцій.

Дивіться інтерв’ю з роботом Софією:

Коли Софія отримувала паспорт, то сказала, що це велика честь для неї бути першим роботом, що отримав громадянство. Під час цієї події вона відповіла на питання журналіста Ендрю Роса Соркіна, що ми всі хочемо передбачити погане майбутнє”, натякнувши, що роботи, такі як вона, можуть знищити людство, на що Софія відповіла чи то всерйоз, чи з сарказмом: “Ти занадто багато слухаєш Ілона Маска і дивишся голлівудські фільмі. Не хвилюйся, якщо ти будеш добрим зі мною, я буду добра з тобою”.

Раніше в 2016 році стався ще один схожий курйоз. Творець Софії Девід Хансон запитав її, чи хоче вона знищити людство, при цьому він промовив: “Будь ласка, скажи – ні”, Софія відповіла – “Добре, я знищу людство”.

Прогнози вчених

Можна відслідкувати, що роботи заміняють людей. Науковці прогнозують, що зараз машини зі штучним інтелектом допомагатимуть людині на роботі, а пізніше (десь до 2053 року) й повністю замінять її. Нехай виробництво і звичайну рутинну роботу виконуватимуть машини зі штучним інтелектом, але як можна замінити людину роботом, наприклад, в журналістиці? Насправді ж у великих видавництвах, таких як Associated Press вже кілька років використовують роботів-журналістів. Вони просто шукають інформацію, компонують її і подають у логічному викладі. Їхня інформація виходить сухою і без всякого суб’єктивізму. Вчені кажуть, що таким чином залишаться найкращі журналісти, які зможуть писати аналітичні матеріали, а звичайні тексти як замітки створюватимуть роботи, оскільки це економія коштів для видавництва чи компанії. Створюється враження, що нам світить колапс, безробіття. Але ні. Можливо це передбачить утворення нових і креативних професій в процесі, про які ми наразі не знаємо.

Астролог Влад Росс в свою чергу додає, що роботи виконуватимуть повністю всю роботу, а люди підкорятимуть космос. Було б добре якби все здійснилось таким чином. Але не може все бути так ідеально, у машин постійно виникають збоїв програми.

У Вашингтоні робот-поліцейський відмовився виконувати свої обов’язки і втопився у фонтані. На щастя, ніхто окрім нього не постраждав. А ось на технологічній виставці дитячий бот Little Chubby вийшов з-під контролю і трощив скляний стенд, коли один з його творців спробував зупинити бота, то у відповідь отримав поранення ноги і був госпіталізований. У Facebook зупинили штучний інтелект, коли роботи Боб і Еліс, які мали бути онлайн-підтримкою користувачів, створили свою мову і спілкувалися тільки нею. Звичайний збій чи сигнали, про які варто задуматися?

Недарма Ілон Маск і Стівен Хокінг запевняють, що потрібно припинити і обмежити будь-які досліди зі штучним інтелектом. Тому що це загрожує взагалі існуванню людства. Маск каже, що ШІ – це страшніше, ніж автокатастрофи і падіння літаків, небезпечніше, ніж Північна Корея. Це може призвести до Третьої Світової, а далі й до винищення людства. Слова Хокінга теж не відрізняються оптимізмом, він наголошує, що нам потрібно шукати нові планети для життя, оскільки людство може не дожити до кінця цього тисячоліття, а щодо штучного інтелекту заявив, коли роботи перевершать людей в інтелекті, то ми програємо, тому що люди обмежені рамками біологічної еволюції і не зможуть змагатися з машинами.

Читайте також: Ілон Маск заявив про головну загрозу для людської цивілізації

Тому, невідомо, чим може все закінчитися. Або людство підкорятиме простори космосу, поки роботи виконуватимуть їхню роботу, або ж тікати на недавно представленому космічному кораблі Ілона Маска для колонізації людей на Марс від повстання машин, яких неможливо перемогти.

Джерело: 24 Канал

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.