10 технологій 2017 року, які змінили уявлення про майбутнє

This photo taken on April 26, 2017 shows a man (L) trying a face recognition product as he visits the China International Cartoon and Animation Festival in Hangzhou, in eastern China's Zhejiang province. / AFP PHOTO / STR / China OUT (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В 2017 році людство зробило величезні кроки в сфері освоєння космосу, створення штучного інтелекту, розробки транспортних засобів на електротязі.

Економічна правда” пропонує традиційний огляд з 10 найвидатніших досягнень в області науки і техніки з минулого року.

10. Система розпізнавання обличчя в Китаї за 7 хвилин знайшла журналіста BBC на вулиці

Китай показав видатні і одночасно лякають можливості технології стеження і розпізнавання облич, заснованої на застосуванні штучного інтелекту. Система зовнішнього відеоспостереження в Китаї найбільша в світі і налічує 170 млн камер.

В рамках демонстрації, система стартапа-єдинорога Face ++ за 7 хвилин знайшла на вулиці міста репортера ВВС Джона Судуорта.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після додавання в базу даних Face ++, обличчя людини може забезпечувати автоматичний доступ до тієї чи іншої будівлі. Система контролює схему пересування людини всередині будівлі і на вулицях міста. ПЗ одночасно відстежує 83 різних точок на обличчі людини.

 

9. Нове покоління смартфонів: екран на всю передню панель, ШІ

У 2017 році два світові лідери ринку смартфонів представили свої флагмани з екраном майже на всю лицьову панель. Цей логічний крок просунуті споживачі чекали не один рік. Традиційно нова технологія повинна з’явитися і в гаджетах середнього і низького цінового сегмента. На це піде 2-3 роки.

Сюрпризом 2017 року став запуск в продаж компанією Google своїх флагманів Pixel 2 і Pixel 2 XL з елементами штучного інтелекту. ШІ, наприклад, самостійно визначає музичну композицію без необхідності задіяти Shazam або відправляти відповідний запит в Google.

Завдяки ШІ для зйомки портретних фотографій смартфону вистачає одного об’єктива. Всю роботу по виділенню основного об’єкта зйомки і “замилюванню” заднього фону на себе бере саме ШІ.

ШІ смартфона також вміє розпізнавати об’єкти, визначити породу собаки або розповісти про будівлю, яке стоїть перед власником смартфона.

Розвиток і масштабування такого компонента, як ШІ – наступний етап еволюції смартфона.

 

8. Електропривід для скутерів, велосипедів, самокатів, скейтів, дощок для серфінгу

Світ охопила тенденція переходу на електротягу всіх популярних і не тривіальних засобів пересування: від автомобілів, вантажівок, літаків, мотоциклів до скутерів, велосипедів, самокатів і навіть скейтів та дощок для серфінгу.

Електроскутери масово заповнюють дороги мегаполісів Китаю, набирають популярність в Ізраїлі. І хоча такий вид транспорту набирає обертів переважно в країнах з м’яким зимовим кліматом, в Україні вибір електроскутерів теж уже досить значний.

Дальність пробігу таких транспортних засобів на одному заряді – 30-60 км, максимальна швидкість 20-60 км/год, вантажопідйомність 100-150 кг, ціна 20-40 тис грн.

Сучасні електросамокати розганяються до 16-80 км/год, мають дальність ходу 12-80 км, і ціну 5-35 тис грн.

Електроскейт Boosted Board набирає швидкість до 22 км/год, має дальність ходу – 7 км, вагою в 7 кг і ціною – 1500 дол.

“Електрична” дошка для водного серфінгу Lampuga німецької однойменної компанії розганяється до 54 км/год, важить 39 кг, забезпечує дальність ходу до 20 км або час роботи 25-30 хв. Ціна ТЗ – 15,4 тис євро.

 

7. Іонний двигун NASA встановив рекорд

Фахівці NASA випробували новий іонний двигун X-3, розроблений дослідниками з університету Мічігану. Основною перевагою іонних двигунів є високий питомий імпульс. Він досягає приблизно 40 кілометрів на секунду, тоді як у паливних ракет ця характеристика дорівнює 5 км/с. В результаті для досягнення високих швидкостей іонний двигун витрачає набагато менше палива, ніж хімічний двигун.

Однак тяга іонного двигуна поки дуже слабка, всього 100 мілліньютонов. Наприклад, найпотужніший хімічний ракетний двигун РД-170 володіє тягою 7,26 меганьютонов. Тобто в 72,6 млн разів більше.

Через дуже слабку тягу космічні апарати на іонних двигунах дуже довго розганяються. Крім того, вони поки не здатні подолати гравітаційне тяжіння Землі.

Проте, в теорії, іонний двигун дозволить доставити людину на Марс за два тижні. На даний момент, іонний двигун найбільш реальна і перспективна технологія з точки зору кардинального збільшення швидкості переміщення космічних апаратів в межах Сонячної системи.

 

6. Tesla за 100 днів побудувала в Австралії найбільший в світі акумулятор

З 1 грудня 2017 року акумулятор почав забезпечувати Південну Австралію електроенергією. До цього засновник Tesla Ілон Маск пообіцяв вирішити енергетичну проблему штату Південна Австралія за 100 днів. Маск встиг раніше терміну.

Потужність Tesla Powerpack – 100 мегават. Він здатний протягом години забезпечувати енергією 30 000 будинків. Tesla Powerpack розміщений недалеко від Джеймстауну, він буде заряджатися від вітроелектростанції Hornsdale. Вартість проекту склала близько 33 млн доларів. Акумулятор буде підтримувати енергетичну інфраструктуру штату у випадках перебоїв, які трапляються через стихійні лиха.

 

5. Робот Atlas з Boston Dynamics зробив сальто

Американська компанія Boston Dynamics опублікувала відео, де прямоходячий робот Atlas вперше зміг зробити перекид назад. Atlas – один з найбільш розвинених роботів в світі. Він вміє стрибати, ходити, проходити смугу перешкод, переносити речі.

Boston Dynamics працюють над роботом з 2013 року. За їх словами інженерів компанії, робот призначений для участі в пошуково-рятувальних операціях.

Ріст – 1,5 м, вага – 75 кг, може підняти 11 кг, електробатарея, стереозір.

4. Штучний інтелект: перемога за перемогою

ШІ переміг професійних гравців в покер. Програма Libratus, розроблена в Університеті Карнегі-Меллона, перемогла в 20-денному покерному турнірі “Brains Vs. Artificial Intelligence: Upping the Ante”. Комп’ютер виграв фішок на суму понад 1,7 млн ​​дол.

ШІ переміг 100 кращих юристів. За результатом неформального змагання між найкращими юристами Великобританії і компанією CaseCruncher Alpha, штучний інтелект виявився ефективнішим в наданні точних відповідей громадянам. Відповіді ШІ виявилися точними в 86,6%, в той час як у людей вона була менше на 20%, тобто склала всього 66,3%.

ШІ перевершив людину в створенні штучного інтелекту. ШІ від Google створений комп’ютером розпізнав 43% зображень. ШІ, створений людьми – 39%.

ШІ переміг кращого шахіста, нічого не знаючи про гру. ШІ AlphaZero за чотири години переміг кращу в світі програму з гри в шахи. Причому до початку турніру ШІ знав лише як ходять фігури.

 

3. “Ультимативний” електромобіль Tesla Roadster

Засновник Tesla Ілон Маск представив спортивний електромобіль Tesla Roadster, який здатний розігнатися до 100 кілометрів на годину менше, ніж за 2 секунди. Tesla Roadster – повнопривідний спорткар з відкидним прозорим дахом.

Він здатний розігнатися до 100 км/год за 1,9 сек, від 0 км/год до 160 км/год – за 4,2 секунди. Максимальна швидкість – більше 400 км/год. Запас ходу на одній зарядці – до 1000 км. Продажі спорткара стартують з 2020 року.

Новий Roadster буде використовувати три електродвигуни – один спереду і два ззаду, дає йому повний привід. Неймовірна потужність забезпечується завдяки 250-кіловатній батареї. Базова ціна моделі складе близько 200 тис дол.

 

2. Вантажівка на електричній тязі Tesla Semi

Автовиробник Tesla представив першу модель вантажівки – прототип тягача з електричним приводом Tesla Semi. Вантажівка зможе проїхати без підзарядки до 800 кілометрів, причому після півгодинної зарядки він може відразу проїхати ще близько 650 кілометрів.

Semi зможе при повному завантаженні (36 тонн) розігнатися до 100 кілометрів на годину за 20 секунд. На відміну від традиційних вантажівок в Tesla Semi центральна посадка – крісло водія розташовано по центру кабіни.

Вантажівка оснащена системою автопілота, яка дозволяє триматися в смузі, перебудовуватися і з’їжджати з автостради без участі водія. Виробництво Tesla Semi планують почати в 2019 році. Скільки буде коштувати нова вантажівка, не повідомляється.

Через півмісяця відомий американський виробник пива Anheuser-Busch, що володіє брендом Budweiser, оголосив про замовлення 40 вантажівок Tesla Semi, а найбільший в світі дистриб’ютор продуктів харчування Sysco замовив 50 вантажівок.

Для здійснення замовлення пивна компанія внесла 800 тисяч доларів, а повна сума покупки складе від 6 млн доларів до 8 млн доларів в залежності від обраної версії електромобіля. Гастрономічна компанія витратила на передзамовлення близько мільйона доларів, а загальна вартість угоди потягне на суму від 7,5 млн доларів до 10 млн доларів.

 

1. SpaceX – творить історію підкорення космосу 21 століття

31 березня
Компанія Ілона Маска SpaceX вперше в історії повторно запустила в космос ракету-носій Falcon 9. Через дев’ять хвилин Falcon 9 успішно приземлилася на плавучу платформу в Атлантичному океані. Вона вже була в космосі 11 місяців тому.

За словами президента SpaceX Гвінн Шотвел, повторне використання першого ступеня ракети-носія Falcon 9 дозволить знизити вартість запуску на 30% – з 61,2 млн дол до 42,8 млн дол.

При цьому валовий прибуток SpaceX з кожного запуску оцінюється 40%, вартість першого ступеня – 75% від ціни запуску, а ціна 395 т палива для неї – всього 200-300 тис дол.

15 грудня
SpaceX вперше в історії повторно запустила космічну вантажівку Dragon за допомогою ракети Falcon 9, чия перша ступінь теж використовувалася повторно.

21 грудня
Ілон Маск вперше показав зібрану ракету-носій важкого класу Falcon Heavy. Ракета представляє собою в’язку з трьох перших ступенів Falcon 9. Всі три ступені SpaceX планує повернути на Землю, причому дві з них вже здійснювали запуски.

Falcon Heavy запропонує висококонкурентні ціни на запуск вантажів на орбіту. А з початком повторного застосування перших ступенів у неї не виявиться конкурентів.

До 2020 року SpaceX стане монополістом на ринку космічних запусків.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.