Волонтери створили унікальний безпілотний літак-розвідник

Air Force officials are seeking volunteers for future training classes to produce operators of the MQ-1 Predator unmanned aircraft. (U.S. Air Force photo/Lt Col Leslie Pratt)
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Невеличкий літальний апарат. Він нагадує дитячу іграшку зі серії крилатих моделей. Щоправда, умільці зробили його не для забави. Це – універсальний безпілотний розвідник для передової. Спритний і безшумний, пише газета “Експрес”.

Автомобіль зупиняється на краю поля. Голубе безхмарне небо. Прохолодний, безвітряний день. Волонтери неквапливо дістають із багажника пластиковий літачок. Все готове для випробовування. Ще мить і “Маргарита”, так назвали безпілотник, підніметься в голубу далечінь. На перший погляд нічого незвичного: традиційна модель та система керування. Такими літачками-розвідниками сьогодні вже нікого не здивуєш.

“Е,ні, — не погоджується військовослужбовець на псевдо “Кречет”, — наша “Маргарита” — ідеальний розвідник, якому немає аналогів. Ми не копіювали чужі моделі. Натомість створили свою – з нуля. Такі
помічники вкрай потрібні Збройним силам України, тим, хто захищає нашу землю на передовій. Ми нашпигували цього безпілотника спеціальними датчиками та мікросхемами. Відтак він здатний успішно виконувати в небі складні завдання — розвідку чи корегування вогню і водночас бути непомітним для ворожих, навіть найсучасніших, систем стеження. Тобто наша “Маргарита” може продефілювати будь-де за заданим маршрутом і безперешкодно повернутися назад. Це такий собі ідеальний розвідник”.

… До запуску безпілотника залишилися лічені секунди. З хвилюванням чекаємо незабутньої події. Натомість черкаські та київські волонтери, розробники унікальної моделі, спокійні. Бодай зовні. Вони впевнені у своєму технічному дітищі — не підведе. Недарма працювали над створенням ідеального розвідника майже рік.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скільки коштує такий безпілотник? Майже 170 тисяч гривень. Гроші збирали, як кажуть, усім світом — для благої справи. І ось крилатий універсальний розвідник у небі. Кружляє, мов птах, підіймається високо-високо, і водночас фіксує ворожі позиції, переміщення та раптові маневри бойової техніки…

“Наш літальний апарат, — пояснює розробник безпілотної системи на псевдо “Майстер”, — врятує життя багатьом воякам-розвідникам. Тепер їм не треба буде ризикувати собою, щоб добути важливу інформацію. З таким завданням успішно впорається “Маргарита”. Сучасна війна — це війна, передусім, технічних досягнень і засобів. Ми раді, що спромоглися допомогти нашим захисникам. Але на цьому крапку ставити не збираємось. Уже працюємо над іншим проектом — спеціальне замовлення від військового підрозділу.  Це буде тандемний розвідник, який складатиметься з двох безпілотників”.

Після демонстраційного польоту та карколомних фігур “Маргарита” повертається на “базу”. Ось вона ніби зависає у небі над полем. Автоматично спрацьовує система гальмування швидкості — парашут. Усе, безпілотний літачок успішно приземляється неподалік нашого автомобіля. Розробники моделі задоволені: тестування склали на відмінно. Жодних зауважень.

“Утім, будь-який безпілотник можна вдосконалити, — підсумовує В’ячеслав Скічко, голова громадської організації “Наш батальйон”. — І цього — також. Головне — хлопці зробили те, на що давно чекали на передовій. Зробили самотужки. Завдяки своєму таланту, винахідливості та наполегливості. З таких технічних перемог складається Велика Перемога на фронті. Слава Україні!”

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.