Motorola псує дешеві телефони на базі Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не так давно Motorola була чемпіоном серед дешевих телефонів Android. Бюджетні телефони Motorola були добре зроблені, продумано спроектовані і були одними з найкращих у своєму класі. Я вже не пам’ятаю, скільки телефонів Moto я рекомендував друзям і родичам протягом багатьох років, тому що якийсь час це було правильним рішенням.

Перенесемося в 2024 рік, і Motorola опинилася в прямо протилежному становищі. Сьогодні бюджетні телефони Motorola на базі Android страждають від поганого обладнання, незграбної підтримки програмного забезпечення і нескінченної кількості нав’язливих програм. Це зовсім інша Motorola, ніж та, що була кілька років тому, і мені це ні краплі не подобається.

День, коли Motorola все змінила

Листопад 2013 року. Саме тоді Motorola випустила найперший Moto G. Не буде перебільшенням сказати, що він повністю змінив наше уявлення про дешеві смартфони. До появи Moto G бюджетні смартфони – особливо бюджетні телефони на Android – часто залишали бажати кращого. Чи то неякісні дисплеї, чи то слабкі процесори, чи то захаращене програмне забезпечення без надії на майбутні оновлення Android, до появи Moto G володіння телефоном вартістю менше 200 доларів часто було просто жалюгідним.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дивно, але всі ці проблеми були відсутні у Moto G. 4,5-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 720p сьогодні не здається чимось особливим, але він був більшим і чіткішим, ніж майже всі інші в ціновій категорії Moto G. Процесор Qualcomm Snapdragon 400 у парі з 1 ГБ оперативної пам’яті забезпечили напрочуд хорошу продуктивність. При цьому стокове програмне забезпечення Android 4.3 Jelly Bean пропонувало чистий і простий інтерфейс без дратівливих програм. Згодом вона також була оновлена до Android 5.1 Lollipop. Для смартфона, який коштує всього 179 доларів, це був неймовірно хороший пакет.

І що найцікавіше? Moto G не був випадковістю.

Після величезного успіху першої моделі Motorola продовжувала випускати смартфони Moto G, і довгий час ця формула працювала. Moto G 2014 року зберіг чудове апаратне забезпечення першої моделі і поліпшив його, додавши більший дисплей і кращу камеру. Модель 2015 року теж стала переможцем.

Motorola продовжувала випускати сімейство Moto G протягом багатьох років, і хоча жодна з них не змогла передати ту саму магію, що й оригінальна модель 2013 року, загалом це був надійний вибір доступних смартфонів. Так було до недавнього часу.

Що не так із Moto G у 2024 році

Що пішло негаразд? Все почалося з бізнес-стратегії Motorola щодо Moto G. Спочатку Motorola випускала по одному Moto G за раз. Ви отримували один Moto G на рік, і все закінчувалося. Зайдіть на сайт Motorola сьогодні, натисніть на розділ “Moto G”, і вам запропонують такі варіанти:

  • Moto G Play (2024)
  • Moto G Stylus 5G (2023)
  • Moto G (2023)
  • Moto G Stylus (2023)
  • Moto G Power 5G (2023)
  • Moto G Play (2023)
  • Moto G Power 5G (2024)
  • Moto G 5G (2024)

Чи можете ви, глянувши на ці назви, відразу зрозуміти, що за телефон перед вами і що відрізняє їх одне від одного? Скоріш за все ні. Я пишу про телефони, заробляючи на життя, і навіть я не зміг би розповісти вам про ключові відмінності між Moto G Play (2024) та Moto G 5G (2024), не копаючись у специфікаціях та посібниках з продуктів.

З одного боку, це неймовірно заплутує тих, хто намагається купити новий Moto G. Але що ще важливіше, ця стратегія явно негативно позначилася як сучасні Moto G. Про це свідчать наші останні кілька оглядів Moto G.

Минулого року ми поставили Moto G Power 5G (2023) та Moto G 5G (2023) оцінки 6 з 10 та 3 з 10 відповідно. Цього року ми вже дали Moto G Power 5G (2024) та Moto G 5G (2024) такі ж погані відгуки – 5 з 10 та 4 з 10, відповідно. Скарги на всі ці телефони дуже схожі: неякісні дисплеї, слабкі процесори та погане програмне забезпечення, ось лише деякі з них. Якщо ви пам’ятаєте, саме в цих областях досяг успіху перший Moto G – смартфон більш ніж 10-річної давності. Сьогодні Motorola щосили намагається виправити ситуацію.

Чому? Думаю, відповідь очевидна. Раніше Motorola ставилася до Moto G як особливого телефону. Вона вкладала час, турботу та увагу у ті перші декілька Moto G, і це видно. Коли Motorola випускає 13 моделей Moto G за рік – саме стільки вона випустила на всіх ринках у 2023 році – не дивно, що увага до деталей страждатиме.

Проблеми з програмним забезпеченням

Але не тільки плутанина в лінійках продуктів та скорочення апаратної частини змушують мене турбуватися про майбутнє Moto G. Все більшою проблемою для Motorola стає програмне забезпечення її телефонів.

Протягом багатьох років у мене була одна й та основна претензія до програмного забезпечення бюджетних телефонів Motorola: воно чисте та просте, але Motorola не підтримує його достатньою кількістю оновлень. Відсутність оновлень все ще залишається проблемою (для телефонів Moto G часто обіцяють лише одне велике оновлення Android), але тепер до неї додалося ще дещо: bloatware. Останні моделі Moto G 5G (2024) та Moto G Power 5G (2024) – яскраві тому приклади.

Все починається з папок “Покупки”, “Розваги” та “Ігри”. У двох словах, ці папки – не що інше, як привід для того, щоб кинути вам рекламу в обличчя. Відкрийте папку “Розваги”, і вас зустріне реклама NewsBreak, Zedge Wallpapers і т. д. Якщо ви натиснете кнопку “Готово” внизу, яка виглядає так, ніби закриває папку, насправді ви встановите додатки, які вам, ймовірно, не потрібні .

І на цьому все не закінчується. Попередньо додаток Weather – не що інше, як кошмар. Воно рясніє рекламою, а також випадковими статтями новин і відеороликами від 1Weather Shorts і 1Weather TV. Додаток також дуже оптимізований, часто блокується, коли я нічого не роблю, а тільки прокручую його.

Зрештою, у нас є Glance. Це постійний віджет екрану блокування, який повинен показувати вам “унікальний екран блокування з живою інформацією та персоналізованими рекомендаціями для кожного моменту” – наприклад, спортивні результати, інформацію про відстеження посилок тощо. На практиці все, що робить Glance, – це пропонує мені статті новини. І, як і у випадку з додатком “Погода”, використання Glance нерідко призводить до затримок та розчарування.

На честь Motorola, при налаштуванні нових Moto G ви можете зняти галочки і вимкнути всі ці функції. Але я знаю це тільки тому, що за свою кар’єру налаштував сотні телефонів Android. Якби я дав один із цих телефонів своїм батькам або членам сім’ї, я знаю, що вони б встановили цей мотлох, навіть не підозрюючи про це. І, звичайно, це головна аудиторія Motorola для Moto G.

Куди ми підемо далі?

Куди далі рухатись компанії Motorola? Саме це питання я ставлю собі з того часу, як почав користуватися новим Moto G цього року. Я виразно пам’ятаю, як користувався першим Moto G і думав, що він назавжди змінив бюджетні телефони. І це справді так! Але, користуючись останнім Moto G, я відчуваю лише розчарування.

Можливо, це тим прикро, тому що я знаю, що Motorola краще, ніж це. Лише минулого року Motorola кинула виклик Samsung і Google з Motorola Edge Plus, випустила свій найкращий на сьогоднішній день розкладний телефон Razr Plus, демократизувала розкладні телефони з Razr і навіть перевершила Google Pixel 8 з Motorola Edge. Коли компанія Motorola береться до справи, вона може створити одні з найцікавіших смартфонів.

Але коли Motorola це не робить? У результаті ми отримуємо телефони, подібні до останньої партії Moto G – дешеві, забуті і не надихаючі. Є ще багато відмінних дешевих телефонів, але якщо Motorola продовжить так само, її просування стане давньою історією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.