Постріл в ногу. Навіщо виробники смартфонів копіюють найгіршу рису iPhone X

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Горезвісна «моноброва» – одна з рис Apple iPhone X, що найбільше дратує. То чому ж її кинулися копіювати виробники смартфонів на Android?

Що б не говорили про iPhone X, в цьому смартфоні є багато хорошого: чудова камера, компактний монолітний корпус, швидкодія, управління жестами, до якого, теоретично, тепер прагнутимуть інші вендори.

Але з усього найкращого, що є в нинішньому флагмані Apple, виробники Android-смартфонів як під копірку повторюють найсуперечливішу рису моделі – виріз у верхній частині екрану, який навіть заслужив прізвисько «моноброва».

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Невже в індустрії така криза ідей, що конкуренти не можуть придумати нічого кращого? Чи вся справа в тому, що копіювати “фішку” iPhone X – дешевше і простіше, ніж інший зразок вдалого дизайну – вигнуті екрани Samsung?

Спірний виріз

Останнім часом прийнято лаяти Apple. Хоч і є за що, але все-таки не можна заперечувати позитивний вплив компанії на те, якими класними стали сучасні смартфони.

Apple показала, що інтерфейс пристрою може бути простим і зрозумілим, управління – зручним за допомогою пальців, дизайн – стильним і монолітним, а матеріали – благородними. І хоча дизайн смартфонів Apple не завжди був унікальним. Наприклад, всі металеві «айфони» сильно нагадували HTC One, просто цей бренд, на відміну від Apple, справив на ринок не такий сильний вплив – він завжди ставав мейнстрімом.

 

У серпні минулого року, коли було представлено лише два смартфони з вирізами на екрані – Sharp Aquos S2 і Essential Phone – на Mashable вийшла колонка журналіста Реймонда Вонга про те, що незабаром вирізи стануть звичною частиною смартфонів і це новий тренд на ринку. На той момент вже стало відомо, що у наступного флагмана Apple теж буде виріз.

Минуло близько півроку, і слова експерта збулися. Спочатку iPhone X, а потім і ціла плеяда китайських і тайванських флагманів з «монобровою»: ASUS, Leagoo, Oukitel, Doogee, Blackview, UleFone. Найближчим часом очікуються анонси флагманів Huawei, LG і Xiaomi – всі з вирізами.

Величезний екран в маленькому корпусі виглядає шалено красиво, особливо якщо це яскравий сучасний OLED. І саме цього ефекту домагалися в Apple. Компанію багато років лаяли за те, що вона плює на ергономіку і розміри рамок, і ось шанувальники й отримали найкомпактніший смартфон Apple.

Але поки в Samsung позбувалися рамок за рахунок вигину смартфона, так, щоб торці були просто не відчутні, в Apple вирішили піти своїм шляхом і зробили виріз.

Фактично, компанія на весь світ розписалася в тому, що її інженери не змогли вмістити в компактні розміри всю електроніку, яка була потрібна смартфону, в той час як конкурент з цим впорався. Для ринку це стало сигналом – можна розслабитися і стати як Apple. І буде модно, стильно, молодіжно.

ASUS Zenfone 5

 

Для китайських виробників несподіваний недолік перетворився на велику можливість. Зйомка з ефектом боке, система розпізнавання облич, заснована на машинному навчанні.

Навіщо? Якщо можна просто поставити подвійну камеру, виріз на лицьовій панелі і цінник в $300 замість тисячі – і вже майже «айфон». Китайські користувачі (а як не крути, на них насамперед орієнтуються китайські виробники) люблять бренд Apple, але багатьом буде достатньо візуальної подібності.

Більш того, виріз не тільки дав можливістю зробити апарат більш схожим на iPhone (хто там пам’ятає його форму в «десятці»?), але й заснувати нове дивовижне змагання під назвою «ми змогли зробити виріз менше, ніж у Apple».

Але проблема в тому, що зайвий виріз – це не тільки негарно (все-таки відчуття краси – штука дуже індивідуальна), але й незручно.

Незручно дивитися фільми, фотографії, грати в ігри, та й користуватися додатками, у яких, що очікувано, поки що є проблеми з адаптацією, теж незручно.

І чим більше видів цих вирізів, тим довше буде тривати чехарда з адаптацією екрану, незважаючи на те, що в Google пішли на поводу у ринку і додали підтримку «чубчика» на рівні операційної системи Android.

Huawei P20

 

Це як перша шкільна красуня, яка спалила шикарні локони дешевою фарбою і була змушена постригтися під хлопчика. Не факт, що їй личить, але іншим, які сліпо наслідували її приклад, ще гірше.

По суті, сьогодні на ринку смартфонів залишилося тільки два популярних напрями в дизайні – як у Apple і як у Samsung. Підробити дизайн флагманів Samsung набагато складніше – тут потрібен дорогий вигнутий екран. А інших потенційних джерел наслідування й немає.

Третій лідер ринку – компанія Huawei – начебто теж донедавна шукала своє обличчя в смартфонах. Але складається враження, що дивний «яблучний» виріз збив компанію зі шляху. І в новому флагмані P20 буде «моноброва».

Осторонь від «моноброви» залишилися і такі бренди, як Nokia і Sony. Всі три компанії (третя – це Samsung) об’єднує одна спільна риса – вони готові інвестувати в дизайн і шукати своє обличчя. У довгостроковій перспективі впізнаваність корисна.

До речі, схоже, що в наступному році для клонів iPhone X настануть важкі часи. У моделях наступного покоління, як пише macrumors з посиланням на корейське видання ET News, Apple зробить виріз значно меншим, а в 2019 році і зовсім від нього відмовиться.

У Meizu запатентували екран з фронтальною камерою, яка ховається під графеновий дисплей. У Xiaomi Mi MIX 2S, який буде представлений зовсім скоро, сховали камеру, що не помістилася, в куточок дисплея, де її практично не видно. У Vivo взагалі змогли упакувати в дисплей дактилоскопічний сканер.

Тож виріз на iPhone X і його Android-клонах – це не перемога, це програш інженерів Apple і всієї свити клонів. Шкода, що виробники Android-смартфонів не змогли цього зрозуміти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.