Чому LG потрібно відмовитися від смартфонів?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Гаджети південнокорейського гіганта третій рік приносять компанії збитки. Ми розібралися, що з ними не так.

У 2017-му LG встановила рекорд за річним доходом – корпорація заробила $ 55,4 мільярда з усіх галузей. Статистика підрозділів не здивувала: рекордні показники за рахунок побутової техніки та телевізорів, а смартфони продаються в мінус – в четвертому кварталі 2017 принесли збиток в $ 192,3 мільйона.

Гаджети компанії стабільно не окуповують вкладень в розробку і рекламу, а інтерес користувачів швидко пропадає. Про це говорить статистика продажів смартфонів: за останні три роки лише в двох фінансових кварталах з дванадцяти LG Mobile була в плюсі, в решті десяти терпіла серйозні збитки.

Головна проблема південнокорейців очевидна: вони виразно вибрали не ту стратегію з урахуванням своєї впливовості на ринку смартфонів. Тут вони явні аутсайдери, але поводяться як лідери – ставлять флагманські цінники, не маючи авторитету у покупців. За даними Counterpoint Research, гаджети LG стабільно займають лише сьоме місце за відсотком продажів від загального числа в світі, при цьому смартфони LG популярні тільки в Південній Кореї і США, в інших країнах вони, як правило, навіть не входять в топ. Виходить, основна частина продажів доводиться на дві країни.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

І з такою статистикою компанія випускає флагман G6 з відповідною ціною ($ 700), але убогими камерами і кволим акумулятором – жахливі характеристики для топ-смартфона. А слідом практично без паузи ще два флагмана – V30 і V30 + з захмарними цінниками в $ 850 і $ 890.

Всі три пристрої закономірно провалилися.

Фото: © flickr.com/Aaron Yoo

Фото: © flickr.com/Aaron Yoo

LG G6 вчинив самогубство якістю. Його камера виявилася в принципі дуже слабка для флагмана: щоб зробити вдалий кадр, потрібно ідеальне освітлення. Дізнатися таку подробицю про девайс за $ 700 в принципі неприємно – гірше тільки знати, що конкуренти з Китаю роблять те ж саме, тільки в два рази дешевше.

Другий і третій девайси постали в топовій якості, але самознищилися через вартість. Мабуть, корейці живуть в своєму світі і не враховують, що Huawei і Xiaomi легко переб’ють їх доступною ціною, а покупці з $ 800 на рахунку куплять iPhone, навіть не глянувши на альтернативи.

LG пішов проти логіки і випустив флагмани, які відповідали конкурентам тільки за ціною, але не стали ні попсою – як iPhone X і Galaxy S8, ні гаджетом – як Google Pixel 2 і Essential Phone.

Вони заздалегідь були приречені на долю попередніх флагманів LG: їх ціна різко знизиться на другий рік продажів, а нові моделі, які подешевшали від Samsung, Apple і Xiaomi переб’ють інтерес покупців. В результаті корейські гаджети будуть припадати пилом на полицях магазинів, поки не відправляться на утилізацію.

Корпорація явно хоче вирішити цю проблему і вивести смартфони в плюс за доходами. Нещодавно вона змінила генерального директора LG Mobile, а той анонсував серйозні зміни в політиці. Але, судячи з останніх витоках інформації, зміниться тільки графік виходу смартфонів – сама стратегія компанії залишиться колишньою.

Фото: © flickr.com/Aaron Yoo

Фото: © flickr.com/Aaron Yoo

Головну ж причину збитків компанія, схоже, усувати не збирається. За даними the Korea Herald, в LG призупинили розробку флагмана G7 і скасували його презентацію на Mobile World Congress в Барселоні, щоб додати більше нововведень. Замість нього виробник представить “поліпшену версію V30 – V30 + Alpha” з удосконаленим голосовим помічником і захмарною ціною.

Виходить, в цьому році LG Mobile знову піде по колу: представить два дорогих флагмана і гарантовано не окупить вкладень. Гаджети розійдуться в США і Південній Кореї, для інших же країн будуть мертвими і підуть на утилізацію прямо з вітрин.

І такий цикл триватиме, поки корейці не поміняють акценти з дорогих флагманів на середні смартфони з розумною ціною. Це доводять їх же квартальні звіти: в 2017-му основний прибуток приносив бюджетник Q6.

Пояснити цей феномен вкрай просто: бренд LG – конкуренти не Apple і Samsung, а Xiaomi, Huawei і Vivo. А щоб змагатися з китайцями, треба ставити ціни, як у китайців, – тільки тоді смартфони LG стануть затребуваними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.