Революція смартфонів: Чим гаджети дивуватимуть у 2018-му

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку цього року нам здавалося, що виробники смартфонів більше нічим не здивують, але їм вкотре вдалося перевернути уявлення про улюблений гаджет.

Головним чином, працювали над двома моментами – переходу до моделей full screen та розвитком штучного інтелекту, пише Семюель Гіббс для The Guardian.

Зокрема, презентована весною новинка Samsung Galaxy S8 мала зведену до мінімуму передню панель і, відовідно, значно більший екран при тому ж розмірі самого пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тренд підтримали у Apple, випустивши у листопаді повноекранний iPhone X. Хоча екран визнали найдосконалішим в історії бренду, досвід безхмарним не назвеш. Адже, як показали тести, прилад разом з тим найлегше зламати.

Попри справедливі побоювання експерти пророкують full screen довге майбутнє. Мовляв, у наступному році попит на такі моделі значно зросте, а значить, новинки-2018 теж працюватимуть на повний екран.

МИСЛИТИ БЕЗ ІНТЕРНЕТУ

Значно цікавіша тенденція – використання штучного інтелекту.

Голова дослідницького відділу норвезької телекомунікаційної компанії Telenor Тель Сандберг стверджує, що у 2018-му продовжить розвиватися машинне навчання, коли машини формують алгоритми дії, опираючись на власний досвід. У наступному році штучний інтелект буде аналізувати гігантські масиви даних, які зачіпатимуть широкий спектр тем від здоров’я до енергетики, цитує дослідника Channel News Asia. Доречно буде говорити про інтелект версії 2.0.

Крім того, за прогнозами Сандберга, використання штучного інтелекту перестане бути прерогативою інтернет-гігантів, а на ринку смартфонів взагалі стане умовою виживання.

“Ми приходимо до точки, коли якість фотографій вже настільки хороша, що покупець починає орієнтуватися на додаткові опції”, – каже віце-президент Google Маріо Куейроз.

Логічно, що наразі першочергова задача виробників – зробити гаджети швидшими і розумнішими.

Наприклад, одна з найпростіших технологій, яку наразі активно розробляють, – “розумний” підбір слів. Зокрема, компанії планують, аби при наборі тексту користувачу пропонувалися варіанти смислів. І не за вже існуючим принципом Т9, а за логікою машинного інтелекту. Так, якщо найчастіше слово “палац” поєднується з “Букінгемський”, або ж користувач знаходиться в безпосередній близькості від будівлі, після вводу першого слова смартфон має логічно запропонувати йому друге.

При відовідних налаштуваннях, – наприклад, зразу перенаправити користувача на акаунт Букінгемського палацу у соцмережі.

Кардинальне новаторство в тому, що робити висновки буде не Google або інший сервер, як раніше, а, власне, “інтелект” самого пристрою. А значить, отримувати потрібну інформацію і підказки користувач може навіть без виходу в Інтернет. Себто швидше і безпечніше, адже персональні дані не йдуть далі операційної системи смартфона.

“Швидкість – визначальний фактор, але і приватність також важлива. Треба працювати над тим, аби збільшувати список можливостей, які можна реалізувати виключно на девайсі”, – каже Куейроз.

Як приклад наводить опцію Now Playing (Зараз грає – ред.) на смартфоні Google Pixel 2. Так, програма оперує власною базою даних, яка дозволяє впізнати обрану мелодію, а самим пошуковиком Google користається лише, якщо користувачу потрібно більше інформації про пісню.

Між іншим, штучний інтелект навіть фото може робити досконалішими. Зокрема, дочірня компанія Huawei Honor цього грудня випустила смартфон Honor View 10, зазначає The Verge. Штучний інтелект пристрою “працює” з декораціями, в яких користувач хоче сфотографуватися. Зокрема, сам “режисує” ідеальний кадр.

Ще одна популярна технологія – анімовані смайли. Пристрій відстежує вирази обличчя людини у різних обставинах, а потім створює мультяшного персонажа зі схожою мімікою. Опція, раніше презентована у нових iPhone наявна і у Honor View 10.

Заграванням з любителями забавок і соцмереж справа не обмежиться. За прогнозами дослідницької і консалтингової компанії Gartner, смартфони перетворюватимуться на серйозні інструменти і навіть витіснятимуть людську працю.

Зокрема, додатки можуть частково замінити медсестер у госпіталі, акцентує PCmag. Якщо раніше машини допомагали лише записатися на прийом та систематизувати дані, наразі проектуються додатки, які визначають стан пацієнта і дають рекомендації.

Для роботи штучного інтелекту використовують спеціальні чіпи, які вже випустили Google, Huawei та Apple.

Оскільки ж штучний інтелект може зробити всі процеси легшими і швидшими у виконанні, експерти пророкують, що батареї при цьому триматимуть заряд значно довше.

Є й менш однозначні прогнози. Зокрема, на думку аналітиків TheNextWeb, Android, який тримає понад 84% ринку, збереже, а можливо і зміцнить позиції. В свою чергу, конкуренція з IOS традиційно продовжить прискорювати розвиток обох систем. Зокрема, слідом за Apple інші компанії почали впроваджувати приємні технології на кшталт безпровідної зарядки і водостійкості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.