Вчені створили найдетальнішу 3D-модель Всесвіту

До теперішнього моменту ніхто з астрофізиків не зміг створити більш докладної “карти” Всесвіту з галактиками і сузір’ями.

Масштабна робота була проведена вченими відразу декількох найбільших науково-дослідних інститутів в світі – тривимірну модель Всесвіту створювали астрофізики з Інституту ім. Макса Планка, Гарвардського університету, Массачусетського технологічного інституту, а більшу частину програмного забезпечення написали фахівці з наукового центру Flatiron.

Тривимірна модель під назвою IllustrisTNG на даний момент є найбільшою симуляцією Всесвіту з коли-небудь створених. Деталі й масштабність проекту вражають – тепер астрофізики і любителі вивчати структуру Всесвіту зможуть не тільки розглянути кожне зоряне скупчення окремо, але і простежити за історією його появи і розвитку.

Вченим тепер доступні не тільки дослідження планетарного масштабу, а й маловивчені космічні тіла і явища – газові хмари і скупчення, чорні діри і багато іншого. Компіляцію коду, заснованого на даних від спостережень і знімках високої роздільної здатності, здійснював німецький суперкомп’ютер Cray XC 40, розміщений в Центрі високопродуктивних обчислень в Штутгарті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.